Руска војна производња без страних микрошема и софтвера

У ДРЖАВНУ ДУМУ СТИЖЕ ПРЕДЛОГ ЗАКОНА КОЈИ ЋЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ РФ

УЧИНИТИ НЕЗАВИСНИМ ОД ЗАПАДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

  • Заменик председника Комитета Думе за одбрану Франц Клинцевич најавио законску забрану коришћења иностраних компјутерских програма и електронских компоненти у националној армији и војној индустрији

        ДОЊИ дом руског парламента одлучили су да заштите државу од свега страног што би могло да јој нанесе штету.

        Овога пута: да од погубног иностраног утицаја ограде националне оружане снаге.

        Заменик председника Комитета Државне Думе за одбрану Франц Клинцевич изјавио је да је неопходно да се законодавно забрани коришћење иностраних компјутерских програма и електронских компоненти у националној армији. Сам потез је срачунат на то да заштити Оружане снаге РФ од различитих шпијунских „ствари“ и негативног утицаја противника на електронику, поготово за време могућих конфликата.

        Клинцевич је уверен да Русија сада има све могућности да се ослободи од иностраних софтверских програма и електронике која се користи за војне сврхе.

        - Имамо и буџет и добре стручњаке. То је потребно императивно урадити, и то - што пре, то боље - уверен је Клинцевич.

        Као пример погубног утицаја иностарне електронике, Клинцевич је навео проблем са везом који су настали пре четири године за време грузинско-осетинског сукоба. Он је открио да су тада коришћена радио ометања система GPS на основу кога су руски војници покушавали да се оријентишу.

        - У GPS је уграђен механизам који блокира његов рад, тако да су они тада практично блокирали цео систем. У Грузији су многе специјалне јединице имале привремене тешкоће са навигацијом која је испољавала системске грешке у одређивању растојања, висине и сл. - рекао је Клинцевич и додао - Срећа је што су наши официри средњег нивоа добро обучени и када GPS систем није радио, они су се оријентисали једноставно по картама.

        Директор московског Института за војно-политичке аналиизе Александар Шаравин наглашава да су сметње у GPS коришћене и током рата у Југославији.  

        Он начелно Шаравин подржава идеју Клинцевића, али сматра да Русија засад нема могућности за њену техничку реализацију.

        Руски стручњаци могу националној армији на потребном нивоу обезбедити домаће софтверске програме, али нам је  елементарна база потпуно уништена - па је зато просто немогуће одустати од иностраних микросхема зато што сада своје немамо. А тешко да ћемо брзо моћи да изградимо сопствену производњу компоненти - упозорио је Шаравин. 

        Да бисмо мењали микроелементе треба да развијемо технологије које ћемо да у потпуности контролишемо и искључимо системе који нам намећу „противници“ - нагласио је овај експерт.

        Као добар пример за Шаравин наводи искуство војно-научне сарадње Кине и Тајвана. Са острва су „великој земљи“ испоручивали микроелементе за ракете за које се на крају испоставило да усмеравају ракете на саме „испоручиоце“.

        Шаравин се распитивао код Тајванаца за овај проблем. Испоставило се да су  Кини испоручивали микросхеме које су заостајале једну генерацију за онима које су сами користили.

        И председник Института за стратешке оцене Александар Коновалов сматра да је за Русију сада једноставно немогуће да потпуно одустане од иностраних компоненти.

        Он сматра да зато не треба одустајати од иностраних компоненти, већ у њима проналазити „шпијунске елементе“ које испоручиоци могу да оставе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари