Уверени да је „Мирдита“ добра за Србију, а да је "Национална авангарда" - злоупотреба удруживања

ТАЧНО ОДРЕЂЕНИ КРУГ ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА СЕ ЖАЛИ ДА МУ СЕ УГРОЖАВА ДЕЛОВАЊЕ

* Програмска директорка Грађанских иницијатива Бојана СЕЛАКОВИЋ: Покушавајући да онемогуће одржавање манифестације „Мирдита, добар дан“, поједине екстремне групе су интензивирале своје активности, а држава није предузимала ефикасне акције да се оне у томе спрече. На тај начин се крше права на изражавање и окупљање организатора манифестација    

* ФАКТИ: Жале се а већ им је на располагању и Каталог услуга Ресурс центра за организације цивилног друштва који реализује активности у оквиру пројекта финансираног од стране Европске уније. Независно од тога, било би добро да ови објасне – како то да их је све више ако су им услови за деловање све неповољнији? Ничу као печурке после кише и већ их има много више на 100.000 становника него у било којој земљи у окружењу. Није ли зато ова кукњава у функцији тражења простора да организују своје „мирдите“ а да нико не сми ни критички да их погледа?

_______________________________________________________________________

         У СРБИЈИ је уочљив тренд сужавања простора за деловање организација цивилног друштва, пре свега кроз угрожавање права на слободу удруживања, окупљања и изражавања, казала је данас програмска директорка Грађанских иницијатива Бојана Селаковић.

         На скупу "Шта је потребно цивилном друштву", одржаном у Кући људских права и демократије, Селаковић је указала и на конкретне примере све веће разлике између институционалног оквира, који пружа одређене законске гаранције за слободно деловање организација цивилног друштва, и праксе у којој се често обесмишљавају или поништавају већ стечена права.

         Образлажући примере угрожавања те три слободе које представљају основ за деловање цивилног друштва, Бојана Селаковић је рекла да су све учесталији примери претњи и физичких напада, не само на активисте у борби за људска права права, већ и на појединце који су ангажовани у грађанским покретима и другим иницијативама који су критички настројени према властима.

         Када је реч о слободи удруживања, она је навела пример Центра за правосудна истраживања и судије Александра Трешњева који је због чланства у тој организацији деградиран и и повучен са неких важних случајева.Као новину, Селаковић је истакла пример хуманитарних организација  "Подржи живот" и НУРДОР које су се, после критичких опаски на рачун власти Сергеја Трифуновића или критике посете председника државе Александра Вучића Институту за мајку и дете, нашле на удару власти и били мета негативних медијских кампања.

         Програмска директорка Грађанских иницијатива је и као пример угрожавања слободе окупљања указала на случај манифестације "Мирдита, добар дан".

         "Покушавајући да онемогуће одржавање ове манифестације, поједине екстремне групе су интензивирале своке активности, а држава није предузимала ефикасне акције да се оне у томе спрече. На тај начин се крше права на изражавање и окупљање организатора манифестација", рекла је она и навела да је изостала и рекација државе у случају грађана окупљених око покрета "Одбранимо реке Старе планине" којима се често онемогућава да слободно изражавају своје ставове кроз одржавање протестних активности.

         Као пример злоупотребе слободе удруживања, Селаковић је навела пример новосноване организације "Национална авангарда" која је одржала скуп у хотелу Хилтон уз присуство највиших представника власти и БИА. Том приликом је један део организација цивилног друштва оптужен да, између осталог, "подрива државни поредак".

         Слобода изражавања, како је казала Селаковић, у последњих неколико година, по свим извештајима релевантних домаћих и страних организација, представља једно од најугроженијих људских права у Србији чиме се умногоме сужава простор за деловање грађана кроз организације цивилног друштва.

         Бојана Селаковић је закључила да је уочљив тренд угрожавања основних претпоставки за деловање организација цивилног друштва и да се на тај начин обесмишљава и сарадња са државом која је нопходна за осигурање јавног интереса.

         На скупу "Шта је потребно цивилном друштву", одржана је и промоција Каталога услуга Ресурс центра за организације цивилног друштва који реализује активности у оквриз пројекта финансираног од стране Европске уније.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари