И Инцко принуђен да пере руке од бошњачке „републике БиХ“

МОРАО И ДА УКАЖЕ ДА СУ НА КОНГРЕСУ СДА СЛАВЉЕНИ ОПТУЖЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

* Високи представник био приморн да осуди и то што се СДА одлучила да формулише своје виђење будућности БиХ на основу концепта који очито није прихватљив за неке друге политичке опције

* ФАКТИ: Ево потврде јавне тајне да се „високим, представницима“ у Бих командује из Вашингтона. Америчка амбасада у Сарајеву је поводом декларације САД указала, поред осталог, да „свака промена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са унапред одређеним процедурама у Уставу за шта је потребна шира подршка унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе“. А Валентин Инцко папагајски поновио: „Свака промјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, за шта је потребан свеобухватан процес изградње консензуса и договора у цјелокупном политичком спектру

_______________________________________________________________________

        ОХР је саопштио да је већ коментарисао програмску декларацију СДА, али да се високи представник Валентин Инцко -због неких погрешних тумачења - одлучио за појашњења критикујући СДА и формулацију "Република БиХ" у програмској декларацији као дугорочном циљу те странке.

        Инцко осуђује чињеницу да се СДА одлучила да формулише своје виђење будућности БиХ на основу концепта који очито није прихватљив за неке друге политичке опције.

        "Није конструктивно што је та странка предочила такав концепт, знајући да ће он изазвати негативне реакције и створити додатне тензије", наведено је у саопштењу ОХР-а.

        Још се наглашава да високи представник жели да јасно истакне да је, у складу са својим мандатом, обавезан да инсистира на пуном поштовању Дејтонског споразума. Он укључује и Устав БиХ, који јасно гарантује суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ те наводи да се БиХ састоји од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске.

        Из ОХР-а наводе и да свака промена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, за шта је потребан свеобухватан процес изградње консензуса и договора у целокупном политичком спектру.

        Инцко дубоко жали због реторике неких страначких званичника на конгресу СДА, којом су се величали и славили појединци оптужени за наводне злочине против недужних жртава за време рата.

        "Такви ставови, које заступа било који политичар или јавна личност, штетни су за процес помирења међу заједницама у БиХ и стога су неприхватљиви", наводи ОХР.

        Високи представник је позвао све политичке и институционалне лидере у земљи да престану са бескрајном реториком подела и да створе климу која ће погодовати формирању власти на свим нивоима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари