Харадинај преко Хоџаја покушава да увуче Хрватску, Црну Гору и Македонију пакт против Србије

РАДИ ТОГА ПОНОВО ПОКУШАВАЈУ ДА ОЖИВЕ СТРАШИЛО „ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ“

* Потпредседник шиптарске владе у приштини Енвер ХОЏАЈ загребачком „Вечерњем листу“: „Кад не изазива кризу са Косовом, онда је изазива са Хрватском или пак Македонијом или Црном Гором. Србија има добре односе само са Републиком Српском и ни са ким другим. Зар то није чудно? У неколико сам наврата, за време боравка у Хрватској, Македонији и Црног Гори, разговарао са челницима тих држава да оснујемо један пакт који би се супротставио Србији и њиховој агресивној политици

* Још је додао: „Имамо алтернативу јер нам је суседна земља Албанија. Ако неко мисли да игра регионалну прљаву игру, мора да зна да ми више нисмо слаби. Оно што Александар Вучић игра око разграничења и замене територија, његов циљ није Косово, већ БиХ, односно Република Српска

* ФАКТИ: Шта би Шиптари, Хрвати и Монтенегрини без баука „велике Србије“? Шиптари – и из Тиране и из Приштине – праве велику Албанију, а заклањају своју дивљу градњу дреком о `великој Србији`. За њих су зато и најелементарнији српски интереси – великосрпска агресија. Наравно, Хоџај и Харадинај су премали да самостално крену у прављење пакта против Србије. Марионете попут њих само реализују директиве...

_____________________________________________________________________________

         ШИПТАРСКИ косовски вицепремијер Енвер Хоџај изјавио је загребачком "Вечерњем листу" да је "у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије".

         „Вечерњи лист“, иначе, у опширном тексту, у резимеу догађаја почев од неуспешног покушаја приштинских власти да уђу у Интерпол и њихове одлуке да "узврате ударац" и уведу таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, као и каснијег хапшења четворице Срба у северном делу Косовске Митровице, наводи да је "косовски премијер Рамуш Харадинај био јасан казавши да српски председник Александар Вучић не разуме никакав други језик осим језика силе и уверен је да га једино силом може присилити да призна независност Косова".

         Наводи се да се "са Харадинајем слаже и његов заменик Енвер Хоџај, који сматра да је Србија фактор дестабилизације у региону".

         "Србија наставља агресивну кампању против Косова на међународном плану. Она такође минира и процес нормализације. Како би заштитила наш интерес, Влада Косова одлучила је да повећа таксе. Нове мере ће бити ускоро објављене", казао је Хоџај за „Вечерњи лист“.

         Он је изнео тврдњу да "Србија не жели да само дестабилизује Косово, већ и читав регион".

         "То је свима јасно. Кад не изазива кризу са Косовом, онда је изазива са Хрватском или пак Македонијом или Црном Гором. Србија има добре односе само са Републиком Српском и ни са ким другим. Зар то није чудно? У неколико сам наврата, за време боравка у Хрватској, Македонији и Црног Гори, разговарао са челницима тих држава да оснујемо један пакт који би се супротставио Србији и њиховој агресивној политици", казао је Хоџај.

         Он је навео да "верује да идеја велике Србије није умрла и још увек је у ваздуху".

         "ЕУ и САД морају да схвате у ком смеру иде Балкан и какав ће бити након десет година. Посебно БиХ, Косово и Македонија. Ако ЕУ и Запад не схватају опасност српске политике у том делу Балкана и ништа не предузимају око убрзања процеса евроинтеграција тих земаља, нико не зна шта ће се догодити са Косовом, Македонијом, а највише са БиХ", тврди Хоџај.

         Он додаје да "нажалост, ЕУ погрешно чита ситуацију".

         "Србија никада није одустала од припајања Републике Српске Србији. То су у неколико наврата изјавили и њихови високи дужносници. За разлику од БиХ, Косово је у далеко бољој позицији јер 90 одсто становништва на Косову су Албанци. Имамо алтернативу јер нам је суседна земља Албанија. Ако неко мисли да игра регионалну прљаву игру, мора да зна да ми више нисмо слаби. Оно што Александар Вучић игра око разграничења и замене територија, његов циљ није Косово, већ БиХ, односно Република Српска", рекао је Хоџај.

         Он тврди да "када Вучић говори о северу Косова, он мисли на Републику Српску".

         "Република Српска је два-три пута већа него Косово и привредно је јача од Косова. На северу Косова живи 30.000 Срба, на читавој територији Косова нема више од 70.000 Срба, а у Републици Српској живи њих између милион и по до два милиона. Разграничење, односно размена територија, отворила би Пандорину кутију и Вучић би сигурно припојио Републику Српску Србији. Зато сви ми у региону морамо да будемо опрезни и сарађујемо", казао је Хоџај.

          Он је додао да је то поручио и председници и премијеру Хрватске Колинди Грабар-Китаровић и Андреју Пленковићу.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари