Борел: Ако ЕУ не реши питање Београда и Приштине - неће моћи да се сматра геополитичком силом

НАГЛАСИО ДА ЈЕ БРИСЕЛ ЗА ПОСТЕПЕНУ ИНТЕГРАЦИЈУ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У ЕВРОПСКИ БЛОК

* Жозеп БОРЕЛ „Фајненшел тајмс“ рекао и ово: „Последњих 10 месеци наше суседство захваћено је пламеном, од Либије до Белорусије. Све је постало много горе него што се могло очекивати“

* ФАКТИ: Како су `наивни` ови из Брисела. Земље чланице ЕУ  потпалиле, заједно са Американцима, обојену револуцију у Белорусији, а он тврди да је „горе него што се могло очекивати“. Претходно земље ЕУ – опет заједно са Американцима – извршиле агресију на Либију, од које не може да дође себи ни до данас, а он то ни да помене...     

____________________________________________________________________________

       ВИСОКИ представник ЕУ за љпољну политику и безбедност Жозеп Борел рекао је да Европска унија - уколико не стабилизује Балкан и не реши питање Београда и Приштине - неће моћи да се сматра геополитичком силом.

       Борел је у интервјуу „Фајненшел тајмс“ од недеље, у коме је говорио о спољној политици Уније, рекао да Балкан за Брисел такође представља разлог за забринутост.

       "Ако ми не стабилизујемо Балкан биће тешко да се сматрамо геополитичком силом", рекао је Борел.

       "Јер нико други неће то урадити, само Европљани", додао је он.

       Борел је рекао да се Брисел залаже за постепну интеграцију земаља Западног Балкана у европски блок али да има бројних неслагања између Србије и Косова, које је прогласило независност 2008, што Београд не признаје.

       Говорећи шире о ситуацији у свету Борел је у интервјуу указао да је суседство ЕУ "обухваћено пламеном" и позвао на "снажан и уједињен одговор" земаља чланица.

       "Последњих 10 месеци наше суседство захваћено је пламеном, од Либије до Белорусије", рекао је Борел за „Фајненшел тајмс“ и додао да је све "постало много горе него што се могло очекивати".

       "Глобална ситуација и растуће тензије са којима се суочавамо у суседству захтевају јак и уједињен одговор од земаља чланица", рекао је он.      

       Борел је рекао да ће министри спољних послова ЕУ усвојити рестриктивне мере против белоруских „званичника укључених у намештање избора и насиље које је уследило 21. септембра“.

       Рекао је да ће се тада разматрати и Турска.

       "Тензије у источном Средоземљу између Грчке, Турске и Кипра расту експоненцијално и постоји јак ризик од конфронтације која иде даље од речи", упозорио је Борел.

       Борел је рекао да је циљ ЕУ да "поново успостави нормалне односе са Турском" као и стабилност у региону.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари