Славни Џејмс Камерон спушта се на најнижу тачку на планети

БЕЗДАН ЧЕЛЕНЏЕРА И ВРХ МОНТ ЕВЕРЕСТА ДЕЛИ БЕЗМАЛО 20 КИЛОМЕТАРА

Џејмс Камерон

  • Славни режисер планира да се у свом батискафу Deepsea Challenger, који специјално по његовим „цртежима“ изграђен у Аустралији, сам спусти у Провалију Челенџера. Са амбицијом да са најниже тачке Тихог океана узме узорке тла и воде, а такође - да „улови“ и живе организме
  • Лист Economic Times објавио је да је Камерон у градњу батискафа уложио око седам милиона долара и да ће га изнајмљивање брода Mermaid Sapphire, који ће „асистирати“ експедицији, коштати 30-40 хиљада долара на дан

        ПОДВОДНИ научно-истраживачки апарат чувеног филмског режисера Џејмса Камерона - творца „Терминатора“, „Титаника“ и „Аватара“ - успешно је прошао, додуше без посаде, тестирања зарањања на 11 километара дубине у пацифичкој Маријанској бразди.

        „Већ смо прошли неколико спуштања на најнижу тачку на планети и исто толико израњања батискафа. Све је прошло успешно и како смо очекивали“, изјавио је Камерон који се са асистентима - са острва Гуам - упутио према бразди чију најнижу тачку и Монт Еверест дели безмало 20.000 метара.

        Славни режисер планира да се у свом батискафу Deepsea Challenger, који специјално по његовим „цртежима“ изграђен у Аустралији, сам спусти у Провалију Челенџера. Са амбицијом да са најниже тачке Тихог океана узме узорке тла и воде, а такође - да „улови“ и живе организме.

Deepsea Challenger

        Његов батискаф је, иначе, издужен по вертикали и помало личи на вретено. Висок је 7,3 метра, а Камерон верује да такав облик треба да олакша урањање у дубине океана.

        Батискаф је буквално начичкан разним врстама рефлектора јер Камерон жели да о самој „авантури зарањања“ сними филм заједно са National Geographic.

        Пре Камерона на дно Маријанске бразде су се спустили - још 1960. године - амерички поморски официр Дон Волш и француски истраживач Жак Пикар. Учинили су то уз помоћ батискафа Trieste и успели да на површину изнесу шест врста живих бића, а највећу пажњу су тада изазвале пљоснате рибе дужине до 30 сантиметара.

        Лист Economic Times објавио је да је Камерон у градњу батискафа уложио око седам милиона долара и да ће га изнајмљивање брода Mermaid Sapphire, који ће „асистирати“ експедицији, коштати 30-40 хиљада долара на дан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари