Математичари из САД и Канаде створили рачунски модел временске машине

ТВРДЕ ДА ЧОВЕЧАНСТВО САДА НЕ РАСПОЛАЖЕ МАТЕРИЈАЛИМА ЗА ЊЕНО ПРАВЉЕЊЕ

Делоријан (De Lorean DMC-12) из филма „Повратак у будућност”

  • Њихови математички прорачуни засновани су на Ајнштајновој теорији постојања такозваних „црвоточина“ - затворених просторно-временских континуума кроз које би „машина“ пролазила

        МАТЕМАТИЧАРИ из Сједињених Држава и Канаде створили су свој рачунски модел временске машине.

        Једног од њих Бена Типета, теоријског физичара и математичара са универзитета канадске Британске Колумбије, цитира ScienceAlert:

        „Људи у већини сматрају да је путовање кроз време некаква измишљотина. И ми смо склони да верујемо да је то немогуће. Зато је и не правимо“.

        Међутим, Дејвид Цанга, астрофизичар са универзитета америчке државе Мериленд, додаје: „Математички је то сасвим могуће“.

        Типет је са њим потпуно сагласан. Заједно наглашавају да тај модел подразумева да се нека капсула са путницима креће по кружници која пролази (пресеца) простор-време.

        Њихови математички прорачуни засновани су на Ајнштајновој теорији постојања такозваних „црвоточина“ - затворених просторно-временских континуума.

        Постојање „црвоточина“ још није доказано, али тим америчко-канадских научника - на бази својих прорачуна - сматра да би управо кретање кроз те континууме омогућило путовање у будућност и прошлост.

        Свој математички модел назвали су TARDIS, а он оперише са кретањем временске машине кружници уз непрекидно убрзавање.

        Типет и Цанг објашњавају: „Унутар временске машине би посматрач - на цртежу је то особа А - видео како се посматрач Б најпре креће у будућност, а потом у прошлост. Изван машине би посматрач В видео како из исте тачке излазе две верзије „машине“ са посматрачем А. Притом би се казаљке сата једног кретале у уобичајеном смеру, а код другог - у обрнутом“.

        Типет и Цанг тврде да је њихова „математичка машина“ већ готова, а да је проблем у томе што човечанство не располаже материјалима за њено прављење.

        Типет чак наглашава: „Потребни су нам материјали које ми називом егзотичним јер би морали са савију простор-време и да га затворе. Не знамо да такви материјали постоје. Наука тек треба да их пронађе, односно створи“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

draganz's picture
draganz 18:30 29.09.2017.

  • +12
Voting is closed.

Прилично празна прича нарочито када се пређе на то да малте не само материјали времеплова недостају. Математички део је стари, још при крају Ајнштајновог живота, Гедел - највећи натематичар 20. нека користећи Ајнштајнове формуле, позао да је могуће путовање кроз врме, али да потребна количина енергије слање само човека кроз врме је онолика колико емтију омања галакција. Е само фале материјали за контролу толике енергије. Иначе, Ајнштајн се није слагао са Геделовом интерпретацијом формула.

mrljavko's picture
mrljavko 20:53 29.09.2017.

  • +5
Voting is closed.

Ako je to za neko unapredjenje matematike, hajde i da se mlatimo time, inace te silne futuristicke price o ovome ili onome su samo otkacene kombinacije nekuh parcijalnih covekovih iskustava udrobljene u uvek slicnu kasu. Koji samo bezobrazluk da svet ubedjuju i zavaravju trskim glupostima u nesto sto je apsolutno van granica njihovih spoznaja i van savakog domasaja coveka za vecita vremena. Proteinske masine su se nevidjeno osilile. Mogu i ja da kombinujem jednu moju nogu u prostoru bez vremena i da vidim kako se neko smanjio zbog brzine kroz jos neizmisljeni mikeoskop i da vidim svoju glavu kako se rastavlja u atome i posle spaja u drugom nekom nevidljivom paralelnom svetu, narocito kad potegne dobar dim marihuane ili zveknem inekciju heroina. Kako je sve to tada cudno a tako lepo kao da sa u egipatskom sarkofagu i imam 12 nogu i tri otvorena srca pa ih gledam kroz prozirne grudi. Jedva cekam kad ce doci vreme da se ostvari taj moj sam. Upravo ne treba mi ni jedan drugi materijal buducnosti osim heroina. Vec je pronadjen. Jedino mi je ovaj u dzepu sat malo star pa kasni, a ovaj drugi je kupljen dosta jeftino pa beza. Ocigledno da sam u isto vreme i u proslosti i u sadasnjosti i u buducnosti. Jedini mi je problem da odgonetne zasto sluzi onaj klozet u kuci, kad ga ja uopste ne upotrebljavam. Jos da povezemo to malo sa "tvorcem" i satanama i smakom sveta i evo nas u novom veku progresa covecijeg uma. Nemojte da se smejete i da me shvatate neozbiljno, jer se ja ozbiljno bavim futuristikom i naukom kao i svi ostali, mnogi.

zstoja's picture
zstoja 00:32 30.09.2017.

  • +4
Voting is closed.

To ovima u Srbiji opet ne bi pomoglo. Hajde troje ovde da se sloze sta bi trebalo da se radi da vas neko baci u proslost tako da bi Srbiji danas bilo bolje. Nema teorije da se troje sloze.

misko's picture
misko 01:54 30.09.2017.

  • +7
Voting is closed.

koja glupost, opisivati matematicki nesto sto NEMOZE postojati.Sto niswu opisai matematicki GRAVITACIONI model vasione kad su tako pametni:) NISU jer nemaju pojma sta je gravitacija a dok to ne shvate nema nacna da shvate ni vreme ni prostor tako da su ovi proracuni NETTACNA spekulacija u vezi necega sto uopste nerazumeju.

Додај коментар