Вучићу се као бумеранг већ враћају и Савамала и шкопљење РТВ

НА ПРОТЕСТУ У НОВОМ САДУ 5.000 ЉУДИ И ТРАНСПАРЕНТ „УЋУТКАЈ СВОЈЕ МИНИСТРЕ А НЕ НАС”

  • Професор београдског Факутета политичких наука Раде Вељановски: Недопустиво је да се одмах након избора смењује руководство јавног сервиса. У Србији нема медијских слобода ни демократије
  • Колумниста листа Време Теофил Панчић: Људи који смењују уреднике по РТВ-у јесу исти они људи који систематски лажу целога живота и који су активне и професионалне штеточине. Јавни сервис је сведок, а ово је класични случај убиства сведока
  • Активиста инцијативе “Не да(ви)мо Београд” Лука Кнежевић Стрика: Грађанима је доста насиља и лажи. Изборна победа се третира као победа у рату, преузимају се медији и тако се укида јавност. Тражимо истину, а не контролисану истину

         ОКО 5.000 људи протестовало је у Новом Саду због смена на Радиотелевизији Војводине.

         Они су се окупили на позив Инцијативе Подржи РТВ, испред зграде телевизије одакле су након говора прошетали градским улицама до управне зграде РТВ. На челу колоне шетача био је камион са разгласом, а иза камиона организатори су носили велики транспарент “Оставке - подржи РТВ”.

Носили су транспаренте “Неће проћи”, “Ућуткуј своје министре а не нас”, “Слобода без цензуре”, “Подржи РТВ”, “Дајте одмах Балетићку”.

         Једна од смењених водитељки Сања Хома казала је да ће протести трајати све до испуњења захтева међу којима је на првом месту оставка Управног одбора РТВ.

         Хома је додала да је Инцијатива Подржи РТВ одлучила да данас организује јавну дебату о јавном сервису Војводине испред зграде телевизије, пошто није усвојен захтев демонстраната да се у оквиру програма телевизије организује таква дебата.

         Професор београдског Факутета политичких наука Раде Вељановски рекао је да су прави јавни сервис грађани који су се данас окупили, а не зграда испред које се налазе.

         Према његовим речима, недопустиво је да се одмах након избора смењује руководство јавног сервиса, и оценио да у Србији нема медијских слобода ни демократије.

         Као главне кривце Вељановски је за смене на РТВ, које су се десиле преко ноћи, означио УО те медијске куће, Савет РЕМ-а и Скупштину Србије.

         Колумниста листа Време Теофил Панчић рекао је да људи који смењују уреднике по РТВ-у јесу исти они људи који систематски лажу целога живота и који су активне и професионалне штеточине.

“Јавни сервис је сведок, а ово је класични случај убиства сведока”, рекао је Панчић.

         Глумац Радоје Чупић рекао је да је у Србији на власти једна доста јака маркетиншка агенција, и додао да грађани овим протестима желе да кажу „доста” таквој влади и да очувају своје право на јавни сервис.

         Активиста инцијативе “Не да(ви)мо Београд” Лука Кнежевић Стрика рекао је да је грађанима доста насиља и лажи и поручио да они не желе да живе у страху.

         “Изборна победа се третира као победа у рату, преузимају се медији и тако се укида јавност. Тражимо истину, а не контролисану истину”, рекао је Кнежевић.

         Скуп је обезбеђивала полиција и протекао је без инцидената. Поред грађана, протесту су присуствовали и чланови НВО, као и поједини лидери и функционери неких политичких партија.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари