Кинези шаљу ново роботско возило на Марс, а најављују и свој шатл

ЊЕН НОВИ МАРСОХОД ТРЕБАЛО БИ ДА СТИГНЕ НА ЦРВЕНУ ПЛАНЕТУ 2021. ГОДИНЕ

         КИНА планира да лансира нову свемирску експедицију на Марс како би наставила истраживање Црвене планете, изјавио је високи званичник и политички саветник Је Пеијан.

         Он је најавио да би мисија, са роботским возилом, требало да стигне на Марс 2021. године, након путовања које ће трајати између седам и девет месеци, јавља Чајна дејли.

         "Постигнут је договор између представника власти и водећих стручњака у овој области о слању истраживачке мисије на Марс", навео је Пеијан.

         Кинески програм истраживања Марса биће заснован пре свега на развоју ракета "Дуги марш 5", саопштила је Администрација за свемирску технологију Кине.

         У саопштењу се наводи да ће ракета нове генерације употребљавати еколошко гориво и показаће напредне свемирске технологије.

         Научници су почели да развијају технологије које ће омогућити несметану комуникацију између Земље и роботске мисије на Марсу, као и припреме за слетање шатла, рекао је кинески званичник.

         Претходни удружени покушај Кине и Русије да истраже Марс завршио се неславно, након што се летелица "Јингуо-1" срушила у Тихи океан непосредно после лансирања.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари