Рубикон: У одбрану светиња СПЦ у Црној Гори укључују се и породице полицајаца и војних лица

ЏОМИЋ: НИ ТУРЦИ НИСУ ПОКУШАЛИ ДА СПЦ ОДУЗМУ ЦРКВУ СВЕТОГ ЂОРЂА ПОД ГОРИЦОМ

Овако је било у Беранама

* НИКШИЋ: „Никада у последњих 600 година у Црној Гори није била јача вера. Верни народ мора једино бити истрајан и одлучан у борби за веру и схватити да је ово само почетак борбе“ – рекао је окупљеним на Градском тргу игуман Пивског манастира Јефтимије Шкулетић

* БЕРАНЕ: У литији били и чланови породица припадника Управе полиције и Војске Црне Горе

_______________________________________________________________________

        РЕЖИМ савремене НАТО-потурице Мила Ђукановића наставља да успешно мобилише православну и српску Црну Гору.

        Подгорички саборни Храм Христовог Васкрсења опет је био премали да прими све који су били спремни да својим присуством бране Српску православну цркву, њене епархије и њихове светиње.

        После молебана уследила је молитвена шетња до цркве Светог Ђорђа под Горицом, у знак протеста због доношења дискриминаторског закона о слободи вероисповести.

Храм Христовог васкрсења у Подгорици

        Протојереј Велибор Џомић казао је да толики број окупљених верника опомиње да њихове светиње нису на продају:

        „Нису за пазар, нису за тендере, нису посластичарнице!"

        Џомић је казао да Турцима који су у Подгорицу дошли половином 15. века никада није пало на памет да одузимају цркву Светог Ђорђа.

        „Никада до данас никоме није пало на памет да одузима цркву Светог Ђорђа и да прекњижава ову црквену земљу".

        Поручио је да ће на безакоње одговорити молитвом.

        Позвао је вернике да са вечерашње литије, као са сваког сабора, одлазе бољи, и позвао их да се до Саборног храма врате "достојанствено и мирно" као и до сада.

Српски и православни Никшић

Никшић: Хиљаде верника у молитвеној

протестној шетњи

        ХИЉАДЕ верника прошле су и Никшићом, у молитвеној протестној шетњи коју су предводили  свештеници и монаси.

        На Градском тргу обратио им сеигуман Пивског манастира, Јефтимије Шкулетић, који је казао као да у исто време сања ружан и леп сан.

        Леп сан јер су браћа и сестре, окупљени око часног крста заједно", а ружан што их је такав закон окупио:

        „Нигде у Црној Гори нема тако добрих, искрених и отворених људи, а на другој страни тако жестоких, као у Никшићу. Библијска истина каже да Бог такве воли. Он не воли млаке људе, јер од великог грешника прави праведника, а доброг човека преобраћа у светитеља. Такви смо ми и увек треба да имамо став, да не будемо млаки", поручио је Шкулетић.

        Како је казао, шетња са крстом, молитвом, тамјаном и библијским појањем је прави начин борбе за веру.

        „Многи нас питају како ћемо да се боримо када је на њиховој страни моћ и сила. Али ми знамо нашег праисконског непријатеља, ми знамо пакосника људског против кога се боримо. Боримо се, како каже апостол Павле, против духова таме. Он нам је и рекао да се боримо молитвом и постом", казао је игуман Пивског манастира.

        Подсетио је на речи владике Николаја да не постоје непријатељи, него само сурови пријатељи. Како је рекао, "када нам је пуно срце онда лакше праштамо и жалимо непријатеље што и они не могу да то осете".

        Према његовим речима, никада у последњих 600 година у Црној Гори није била јача вера. Казао је да верни народ мора бити истрајан и одлучан у борби за веру и да схвати да је ово само почетак борбе. Као пример је навео Украјину где су свештеници, монаси и народ успели да молитвом и истрајношћу сачувају своје цркве и светиње.

        Како је казао, народ мора бити истрајан да веру, светиње, културу и праве вредности остави потомцима. Позвао је народ да се до Бадњег дана окупља уверен да ће молитвама, истрајношћу и чистим срцем, извојевати победу.

Беране: У литији и челници општине

и партија владајуће коалиције

        У БЕРАНАМА је литија била од зграде Општине Беране до три километра удаљеног Манастира Ђурђеви ступови.

        У њој је било је неколико хиљада грађана, са челницима Општине и партија које чине владајућу коалицију у Беранама. Такође су били присутни чланови породица припадника Управе полиције и Војске Црне Горе.

        После литије у манастиру је одржан молебан.

      

        

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари