Бећковић ће се видео-линком обратити Црној Гори поводом стогодишњице ослобођења и Уједињења

НА ГЛАВНОЈ СВЕЧАНОСТИ У БУДВИ 7. НОВЕМБРА ГОВОРИЋЕ И МОМИР БУЛАТОВИЋ

* У манастиру Савина 7. новембра биће служен парастос бокељским добровољцима погинулим у војскама Србије и Црне Горе. У Котору ће 9. новембра  у 19 часова у Центру за културу бити организована свечана академија. Програм се завршава 11. новембра у Грбљу, где ће у манастиру Подластва бити служени литургија и парастос погинулима у Балканским ратовима 1912-1913 и Великом рату 1914-1918 и постављена изложба фотографија "Тамо далеко"

_______________________________________________________________________________

         АКАДЕМИК Матија Бећковић обратиће се путем видео-линка на централној прослави "Покољења дјела суде" коју поводом 100 година од ослобођења и уједињења Боке у среду у Будви организује Српски народ Боке.

         Бећковић и Емир Кустурица наводно је требало да буду главни гости на прослави, потврђено је подгоричким Вијестима, али песник не може да дође због забране уласка у Црну Гору, а познати режисер је отказао долазак због обавеза у иностранству.

         Према незваничним сазнањима Вијести, у Медитеранском спортском центру говориће некадашњи лидер заједничког ДПС Момир Булатовић, а међу гостима ће бити и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

         "Бећковић ће бити са нама и у среду увече у Будви, тако да му нико не може забранити да се обрати српском народу", речено је Вијестима из организационог одбора.

         Но, како истичу организатори, на највећи скуп српског народа на приморју у протеклој деценији најављен је долазак више хиљада људи из Црне Горе, Србије, Косова и Републике Српске.

         У програму ће учествовати и познати српски глумац Вук Костић, док ће изворне песме са Косова отпевати Даница Црногорчевић. Предвиђен је наступ и неколико хорова.

         Остаје да се види да ли ће се окупљенима обратити и будући градоначелник Будве, лидер будванског ДФ Марко Бато Царевић, што су организатори првобитно планирали.

         Обележавање века од ослобођења Боке и Будве које је извела српска војска са више од 2.000 мештана, подигло је велику прашину у јавности. Постављено је више од 20 билборда, велики плакат од 26 метара на Медитеранском спортском центру, а облепљени су и аутобуси у Будви.

         Иако су из Владе Црне Горе позвали да се билборди уклоне и поручили да се тиме подстичу националне поделе и истичу историјске неистине, организатори су остали при ставу да и поред забране уласка у Црну Гору Бећковићу и још тројици историчара, од којих је Александар Раковић требало да говори на скупу у Грбљу 11. новембра, одрже четири манифстације - у Котору, Херцег Новом, Будви и Грбљу.

         Најављено је да ће прослава почети 6. новембра свечаном академијом у дворани Парк у Херцег Новом.

         Како је Вијестима саопштено, 7. новембра у том граду, у манастиру Савина, биће служен парастос бокељским добровољцима погинулим у војскама Србије и Црне Горе.

         Централна прослава јубилеја "Покољења дјела суде" биће одржана 7. новембра у Будви, а 9. новембра у Котору у 19 часова у Центру за културу биће организована свечана академија.

         Програм се завршава 11. новембра у Грбљу, где ће у манастиру Подластва бити служени литургија и парастос погинулима у Балканским ратовима 1912-1913 и Великом рату 1914-1918 и постављена изложба фотографија "Тамо далеко", на којој је требало да говори Раковић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари