Амбасада Русије у БиХ упозорила Инцка да мора износити ставове међународне заједнице а не своје

ОПОМЕНУЛА ГА И ДА НЕ МОЖЕ ЗАСТУПАТИ НИ СТАВОВЕ ПОЈЕДИНИХ ДРЖАВА ПО СВОМ НАХОЂЕЊУ

* Оценила да ОХР покушава да изврши притисак на органе власти суверене БиХ путем бахатог мешања у њихов рад и наметања властитог виђења како да се реши' питање конфликта поводом Милана Тегелтије

* Валентин Инцко упутио позив Високом судском и тужилачком савету БиХ да предузме, како је навео, потребне кораке у вези са дисциплинским поступком против Милана Теглетије. А он је тим поводом амбасадорима земаља чланица Савета за спровођење мира у БиХ упутио отворено писмо у којем је упозорио да је Инцко прекорачио мандат и овлашћења

_____________________________________________________________________

         АМБАСАДАРуске Федерације у БиХ непријатно је изненађена изјавом Канцеларије високог представника (ОХР) у вези са покушајима поткопавања угледа правосудних тијела БиХ, односно Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) и његовог председника, саопштено је Срни из ове амбасаде.

         Из руске Амбасаде наводе да је ОХР, уместо да подржи независност ових институција, одлучио да "изврши притисак на органе власти суверене БиХ путем бахатог мешања у њихов рад и наметања властитог виђења како да се 'реши' питање".

         "Сматрамо такво понашање неодговорним. ОХР је обавезан да износи ставове целе међународне заједнице, а не њених појединих чланова по свом избору или свој властити став", истичу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ и поручују да је мешање у рад правосудних органа у БиХ неприхватљиво.

         Из руске Амбасаде су позвали сва правосудна тела БиХ да на одговоран, професионалан и независан начин, без страха од уплитања извана, обављају своју делатност, прописану Уставом и законодавством.

         Високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче је упутио позив Високом судском и тужилачком савету БиХ да предузме, како је навео, потребне кораке у вези са дисциплинским поступком против Милана Теглетије.

         Тегелтија је данас тим поводом амбасадорима земаља чланица Савета за спровођење мира у БиХ упутио отворено писмо у којем је упозорио да је Инцко прекорачио мандат и овлашћења која има сходно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима, као и додатним документима.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари