Звиздић: У БиХ се не вијоре заставе ИД, одавде већ 18 месеци нико није отишао на ратишта

„ОПАСНОСТ ОД ТЕРОРИЗМА У БиХ НИЈЕ ВЕЋА НЕГО БИЛО ГДЕ ДРУГО У РЕГИОНУ, ЕВРОПИ И СВЕТУ“

  • „Од 143 терористичка акта која су се догодила у 23 земље Европе и света, а иза којих стоји ИД, није учествовао нико ко има било какве везе са БиХ. То демантује све који говоре о БиХ као о могућој бази тероризма“

        У БОСНИ и Херцеговини се не виjоре заставе Исламске државе и нема података да у БиХ има 5.000 или 10.000 терориста, то су паушалне оцене, рекао је данас на конференцији за медије Денис Звиздић, председавајући Већа министара БиХ, а након састанка са Драганом Мектићем, министром безбедности БиХ и директорима обавештајно-безбедносних агенција са нивоа БиХ.

        Звиздић тврди да изјаве неких суседа не коинцидирају са подацима које имају обавештајно-безбедносне агенције у БиХ када је у питању тероризам. Он је нагласио да БиХ не жели улазити у дневнополитичке расправе.

        „Не желимо да реагујемо на поједине изјаве које су у функцији политичких или предизборних кампања земаља региона или земаља ЕУ. Желимо да дамо институционални одговор на све изјаве које су везане за сигурносну ситуацију у БиХ, односно одговор базиран на релевантним чињеницама, подацима које наше агенције размењују са агенцијама из суседства, ЕУ и света. Сарадња наших сигурносних агенција са партнерима у суседству, ЕУ, САД, Интерполом, Еурополом је на завидној разини и располажемо с релевантним подацима који побијају тврдње које смо могли чути од званичника земаља региона, али и земаља ЕУ“.

        Звиздић је у наставку рекао: „Разговарао сам са одређеним бројем људи из академске заједнице, професорима који се баве питањем сигурности и тероризма. Од 143 терористичка акта која су се догодила у 23 земље Европе и света, а иза којих стоји ИД, није учествовао нико ко има било какве везе са БиХ. То демантује све који говоре о БиХ као о могућој бази тероризма. У БиХ се не вијоре заставе ИД. То је паушална изјава у сврху предизборних и политичких активности. Нема података да у БиХ имамо 5 или 10.000 радикализованих особа. Демантујемо такве податке“.

        Додао је да је врло охрабрујућа чињеница да у последњих 18 месеци нико из БиХ није отишао на страна ратишта.

        На крају је закључио: „Опасност од тероризма у БиХ није ништа већа него било где друго у региону, Европи и свету“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари