Звиздић: РС је фантомска парадржавица, узадлуд је Додик назива државом

ОПТУЖИО ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ ДА ПОЗИВА НА ОПАСНО И ПРОТИВЗАКОНИТО ДЕЛОВАЊЕ

  • Председавајући Савјета министара БиХ Денис ЗВИЗДИЋ: Апсурдне су и ирационалне изјаве Милорада Додика којим покушава оспорити државност Босне и Херцеговине и кривотворити стварни статус Републике Српске... Дејтонски мировни споразум, за чије се доследно поштовање управо он јавно залаже, потврдио је континуитет државности БиХ, па Република Српска, као један од два ентитета, нема нити ће икада имати државне атрибуције

          ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић осудио је изјаву председника Републике Српске Милорада Додика који је јуче у Источном Сарајеву Републику Српску назвао државом.

          "Председник Републике Српске Милорад Додик је јучерашњу манифестацију отварања здравствене установе у Источном Сарајеву поново искористио да пошаље негативне и радикалне поруке, од којих нико неће имати користи, а понајмање грађани којима се обратио. Апсурдне и ирационалне изјаве Милорада Додика којим покушава оспорити државност Босне и Херцеговине и кривотворити стварни статус Републике Српске, лажно је називајући 'државом', представљају опасан приступ призивања неуставног и незаконитог деловања", наводи Звиздић.

          Додиков покушај да предизборну кампању за члана Председништва БиХ започне негирањем државе Босне и Херцеговине, како се додаје у саопштењу, још једном показује хипокризију његовог властитог политичког става и представља још један у низу бледих покушаја да на 'топлом режиму' одржи опсену о непостојећем државном статусу РС.

          "Али, како то каже немачка политичка теоретичарка Хана Арент: 'Уколико неко ко се у вези са неком темом стално бави демагогијом постиже одређени успех, утолико је вероватније да ће постати жртвом својих властитих измишљотина'. Зато подсећам Милорада Додика да је Дејтонски мировни споразум, за чије се доследно поштовање управо он јавно залаже, потврдио континуитет државности БиХ и да Република Српска, као један од два ентитета, нема нити ће икада имати државне атрибуције. На укупној површини од 51.197 км2, постоји и постојаће само једна држава, а то је Босна и Херцеговина са својим пуним суверенитетом, територијалним интегритетом и међународноправним субјективитетом", додаје Звиздић.

          Напоменуо је да су због тога овакве и сличне запаљиве изјаве, па макар биле и у дневнополитичке сврхе, опасне и штетне по унутрашње односе у БиХ, јер нас враћају уназад када цео свет од БиХ очекује да се настави кретати напред.

          "Држава Босна и Херцеговина, а не некакве фантомске парадржавице, последњих је година на европском путу направила значајан искорак и то су препознали сви релевантни међународни фактори, али нажалост не и поједини домаћи политичари попут Додика, који у недостатку свежих идеја и програма, нуде само ретроградну политичку реторику", наводи се у реаговању председавајућег Звиздића.

          (Фена)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари