Земан: Руска војска је дошла на позив Дамаска, а Американци су извршили инвазију на Сирију

ОСУДИО ПАРОЛЕ ЧЕШКИХ ДЕСНИЧАРА ТИПА „ЈЕВРЕЈИ У ГАСНЕ КОМОРЕ”

          ПРЕДСЕДНИК Чешке Милош Земан оценио је за чешке медије да су руске трупе у Сирији легитимна помоћ тамошњој влади која их је позвала, док америчке јединице такав договор немају па су према томе у инвазији.

          „Када је реч о Русији, легитимна сиријска влада склопила је са Русијом споразум о одбрамбеној помоћи, тако да због тога руске јединице нису извршиле инвазију. С обзиром на то да сиријска влада никакав такав споразум није склопила са америчким јединицама – логично је да су у инвазији (на Сирију)”, казао је Земан у интервјуу који данас објављује чешки проруски информативни портал Парламентњи листи.

          Председник Чешке, који је фаворит на предстојећим председничким изборима у јануару за други петогодишњи мандат, оштро је у том интервјуу осудио расистичке изјаве против Рома, хомосексуалаца и Јевреја неких представника чешких екстремиста из странке Слобода - директна демократија, али је нагласио да због изјава неких не може цела странка да се означи као расистичка.

          „Могуће је да су фашистичке изјаве давали поједини посланици странке. Изјава ‚Јевреји у гасне комореʼ заиста јесте изјава која прелази све границе. Знате, ја навијам за Јевреје па сам посебно алергичан, али спасио бих све три групе, Јевреје, хомосексуалце и Роме гасних комора”, казао је Земан.

          Чешки председник је додао да не би била лоша идеја да се онима који такве расистичке и антисемитске изјаве дају, као секретар СПД и блиски сарадник њеног лидера Томија Окамуре, Јарослав Стањик, натерају да они удахну мало гаса Циклон Б, довољно мало да их не убије као Јевреје у холокаусту, али да виде шта њихова изјава заиста значи.

          Секретар чешке десничарске екстремистичке СПД која је на парламентарним изборима у октобру освојила преко 10 одсто гласова Чеха и четврта је најјача странка у Чешкој изазвао је ових дана скандал када је у ресторану Посланичког дома парламента викао да све Јевреје, Роме и хомосексуалце треба послати у гасне коморе.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари