Заев: Република Северна Македонија иде ка НАТО и светлој будућности

ТВРДИ ДА ЂОРЂЕ ИВАНОВ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕЧИ ПРОГЛАШЕЊЕ ИЗМЕЊЕНОГ УСТАВА ЗЕМЉЕ

* Зоран ЗАЕВ: Ново име државе ступиће на снагу када Грчка ратификује Преспански договор и протокол за чланство Македоније у НАТО и да ће тада уследити обавеза Македоније да о промени имена обавести земље које су Македонију до сада признале под тим именом

_____________________________________________________________________________

          ПРЕМИЈЕР Македоније Зоран Заев завршио је данашње обраћање новинарима, прво после усвајања уставних измена у парламенту, речима "Живела Македонија, живела Република Северна Македонија".

          Он је изјавио да ће одлука о уставним променама са именом државе „Република Северна Македонија“ данас бити објављена и да ће Грчка почетком наредне седмице бити обавештена да је македонска страна испунила обавезе из Преспанског договора.

          Заев је одбацио могућност да би председник Макдоније Ђорђе Иванов могао да спречи проглашење измена устава, јер, како је рекао, за уставне амандмане није потребан његов потпис.

          "Хвала богу, за те одлуке не треба потпис председника Иванова. Јуче је парламент заједно са уставним амандманима донео одлуку о прогласу амандмана и о прогласу Уставног закона. Данас ће бити објављени у Службеном веснику и за то не треба потпис председника Иванова", рекао је македонски премијер, који је током говора неколико пута своју земљу назвао Северна Македонија.

          Заев је истакао да ће ново име државе ступити на снагу када Грчка ратификује Преспански договор и протокол за чланство Македоније у НАТО и да ће тада уследити обавеза Македоније да о промени имена обавести земље које су Македонију до сада признале под тим именом.

          "Верујем да ће већ почетком наредне седмице наше министарство спољних послова обавестити грчко да смо завршили наш процес и они одмах улазе у свој процес ратификације Договора, а после тога и ратификацију за протокол за чланство у НАТО. Тиме ступа на снагу договор из Преспе", рекао је он.

          Заев је истакао да снажно верује да ће Грчка ратификовати договор из Преспе и бити прва земља која ће потписати протокол за приступање НАТО, а да ће затим то урадити и друге земље и да ће Македонија постати 30. чланица НАТО.

          Поводом захтева лидера највеће опзиционе странке ВМРО ДПМНЕ Христијана Мицкоског за расписивање ванредних парментарних избора, он је рекао да ће његова странка озбиљно размотрити тај захтев, мада мисли да није време за изборе јер би успорили рефоформе и развој економије.

          "Мој став знате. Македонија треба да искорисити предстојеће време пре свега за економију, реформе, да средимо наш систем и да будемо нормална земља. Сви знају, а знам и ја, да то што тражи господин Мицкоски, а моли Бога да се не деси, али то тражи први човек опозиције и зато ћемо у СДСМ на највишим органима озбиљно о томе размислити", рекао је Заев.

          Премијер Македоније је поновио да је јучерачња одлука парламента доказ да се земља креће ка сватлој будућности и члнаству у НАТО и ЕУ и најавио да ће се његова влада сада посветити реформама и раду на бољем животном стандарду грађана и развоју екомомије и позвао и опозицију да се прикључи да заједнички граде бољу будућност.

           "Горчину остављамо у прошлости и са поносом гледамо у будућност. Исписали смо историју и отворили нове, беле странице наше будућности. За писање нове реалности, нову перспективу Репубике Северне Македоније, земље чланице европске и евроатлантске породице", рекао је Заев који је своје уводно излагање завршио речима "Живела Македонија, живела Република Северна Македонија".

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари