За сутра у Скопљу најављене досад најмасовније манифестације присталица унитарне Македоније

ТРАЖЕ ДА СОРОШ ОСТАВИ ЊИХОВУ ЗЕМЉУ НА МИРУ И ДА ИВАНОВ НЕ ДА МАНДАТ ЗАЕВУ

  • Почели и протести средњошколаца. Кренули из Прилепа, па затим се проширили на целу Македонију

         ПРИСТАЛИЦЕ грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" протестовале су и вечерас у Скопљу и неколико других градова изражавајући незадовољство због "тиранске платформе", најављујући за сутра најмасовније протесте до сада.

         Организатори протеста тврде да "албанска платформа" угрожава јединственост и суверенитет Македоније.

         Манифестанти су од председника државе Ђорђа Иванова затражили да не подлегне никаквим притисцима и да лидеру СДСМ Зорану Заеву не додели мандат за формирање нове владе.

         Од европског комесара за проширење и политику суседства Јоханеса Хана, који сутра долази у Скопље, траже да се састане са њима, како би му директно пренели поруке са улица широм Македоније.

         „Ако комесар не жели да нас прими, ми који смо данима на улицама и немамо намеру да идемо кући, побринућемо се да нас чује", рекао је Богдан Илиевски, један од организатора борбе унитарну Македонију која траје већ 22 дана.

         Из Брисела је данас поручено да ће се комесар за проширење ЕУ састати са лидерима политичких странака, али да неће бити у могућности да се састане са присталицама грађанске иницијативе.
Песник Славе Ђорђо Димоски у обраћању демонстрантима говорио је о македонском језику, његовој историји, традицији и значењу.

         „Како да делимо ово мало парче земље. Овде је пуно Македонаца, који говоре овај језик и зато нема места у овом кутку да се дели са другим језиком. Неки кажу да имају право на језик. Да, имају, и већ на њему говоре, пишу и уче. Али, то не може бити у Уставу Македоније", поручио је Димоски.

         Присталице грађанске иницијативе на протестима су носили слике Џорџа Сороша и транспаренте са порукама  „Сорош, даље руке од Македоније".
У Македонији протестују и средњошколци чији су протести започели у Прилепу, а затим се проширили на целу Македонију.

         Ученици су данас протестовали у Охриду и Битољу.

         Протести у Скопљу почели су, након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са албанским политичким формацијама припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрану државе.

         Македонија се налази у дубокој политичкој кризи још од превремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

         Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламетнарних избора после којих до данас није изабран председник Собрања нити формирана Влада.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

dragisa's picture
dragisa 09:59 21.03.2017.

  • +2
Voting is closed.

Опа, "империја узвраћа ударац". Изглада да и други знају за технике обојених револуција!
Нема Сорош ексклузивно право да изводи народ на улице, умеју то и други (они који нису неолиберали).
Створило се уверење да су обојене револуције измишљотине Јеврејина, превртача, шпекуланта, покварењака, лажног хуманисте и човекољубца Ђерђа Сороша.
То није тачно. Демонстрације су познате и користе се у политичким борбама од када је света и века.
Није Сорош покретао демонстрације у Србији, када смо Милошевића доводили на власт 1988. године. Није ни студентске немире 1968. године, није ни 27.мартовске демонстрације 1941.год.
Тада су то радили неки други за сопствене интересе.
И данас то раде неки за сопствене интересе.
Ово кажем само зато да се разбије уверење да неолиберали имају неотуђиво право на извођење народа на улице. То је био вид политичке борбе, и биће и надаље, у зависности од тога ко га користи.
Најчешће га користе они који се боре против легитимне власти.
У овом случају у Македонији је замало збачена легитимна власт, Груевског па су сада егал са Сорошоидима.
То им даје снагу и могућност да покрену народ на демонстрације. Сорош се у овом случају зезнуо. Изгубио је могућност плишане револуције тиме што је бившу позицију довео у политичку раван са својом бившом опозицијом.
Власт се напада лако и по дифолту јер је ауторитет коме се диве, боје га се и мрзе.
Када нестане државног ауторитета нестаје и разлог спонтаног опортунизма код чланова друштва.
Плишану револуцију може извести само једанпут опозиција против власти. Ако не успе и постану егал, пукли су га.
#
Recept za obojene revolucije
http://novipolis.rs/sr/dosije/30887/recept-za-obojene-revolucije.html

Hazar Erbe's picture
Hazar Erbe 08:40 21.03.2017.

  • +2
Voting is closed.

Још је у пролеће 2011.г. Игор Панарин, тада главни геополитички саветник г. Владимира Путина и директор Академије за дипломатију Руске Федерације, први пут јавно најавио скоро формирање Евроазијске Уније. Тада је и на једном међународном скупу јуна месеца 2011.г. баш у Београду, г. Панарин поздравио учеснике (међу којима су били британски и норвешки амбасадори) речима: „Поздрављам моју ПРАВОСЛАВНУ БРАЋУ у Београду, који ће ускоро постати један од четири центра нове Евроазијске Уније – Кијев, Београд, Санкт Петербург и Алма Ата“. А вече пре тога је на дневнику РТС-а, говорећи УЖИВО (те га нису могли да цензуришу), изнео сличне ставове српској јавности. Наравно, то је све одмах пажљиво екскомуницирано из српског сорошевског медијског простора, пуног славопојки о „еуроинтеграцијама“, које само што нису, само да још изручимо све хашке оптуженике и што пре уредимо (тј. признамо ткз. „Репубљика е Косовес“) односе са тим њиховим Косовом, такође што пре.
Надам се да ускоро долази за Србију повољан расплет историјских догађаја, после ДВА ВЕКА ТЕРОРА и непрекидног ГЕНОЦИДА над Србима и српским националним интересима. Ми сигурно не можемо бити криви за крвави расплет који ће вероватно уследити, јер ми нисмо ни желели да нас други ДВА ВЕКА тероришу и угњетавају. Унапред се радујем мандату за сређивање односа у региону, који ће Србија добити од Русије, уз благонаклоно ћутање нове Трампове администрације у САД. А да ће водећа улога Србије донети преко потребан мир у региону, најбољи је пример дао Дистрикт Брчко. Тамо је после неуспелих администрација које су предводили Бошњаци и Хрвати, тек она у којој су глави тон давали Срби, донела Брчком преко потребан мир и просперитет, што су морали да признају и западњаци.
Радује ме и призор са демонстрација за „унитарну Македонију“, где учесници носе транспаренте са ликом Сороша, који је „украшен“ Ђаволовим црвеним очима. Надам се да ће и у Србији почети да се сорошевска багра третира на сличан начин, уместо силом наметнутог слушања некаквих „савета“ и придиковки разноразних Кандићки, Турајлићки, Бисерковки, Милићки и њима сличних. ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!

iki's picture
iki 13:20 21.03.2017.

  • +2
Voting is closed.

Šiptari su odigrali svoje, onaj ko prati politiku, to zna.Njihovo vreme nije prošlo, ali mi prisustvijemo tom zalasku. Vreme je, da se svi hrišćamni na Balkanu ujedine i da krenemo zsjedno, da sve, ne došljake, jer ih nema, već one koji su promenuli veru, ali ne i gene, vratimo na put pradedova i da mi pođemo kao Nemačka.Kako u zadnje vreme saznajem, to nije pleme, već jezička grupa. Pratim ovog Preletačevića, smejem se, ali sve što je rekao, istina je.Jer, ako biste bilo kojeg političara pitali , pod njegovom hipnozom, on bi vam isto kazso što i" Ave Beli" .A on kaže, da parafraziram" Ja ću krasti, ali ću i narodu dati, a ne kao ovi do sada, samo za sebe." Zato, ko je neopredeljen, kod Belog Preletačevića.

AntiBot's picture
AntiBot 14:06 22.03.2017.

  • +4
Voting is closed.

Podrska iz Beograda! Samo jako Makedonci!

Додај коментар