За сутра у Скопљу најављене досад најмасовније манифестације присталица унитарне Македоније

ТРАЖЕ ДА СОРОШ ОСТАВИ ЊИХОВУ ЗЕМЉУ НА МИРУ И ДА ИВАНОВ НЕ ДА МАНДАТ ЗАЕВУ

  • Почели и протести средњошколаца. Кренули из Прилепа, па затим се проширили на целу Македонију

         ПРИСТАЛИЦЕ грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" протестовале су и вечерас у Скопљу и неколико других градова изражавајући незадовољство због "тиранске платформе", најављујући за сутра најмасовније протесте до сада.

         Организатори протеста тврде да "албанска платформа" угрожава јединственост и суверенитет Македоније.

         Манифестанти су од председника државе Ђорђа Иванова затражили да не подлегне никаквим притисцима и да лидеру СДСМ Зорану Заеву не додели мандат за формирање нове владе.

         Од европског комесара за проширење и политику суседства Јоханеса Хана, који сутра долази у Скопље, траже да се састане са њима, како би му директно пренели поруке са улица широм Македоније.

         „Ако комесар не жели да нас прими, ми који смо данима на улицама и немамо намеру да идемо кући, побринућемо се да нас чује", рекао је Богдан Илиевски, један од организатора борбе унитарну Македонију која траје већ 22 дана.

         Из Брисела је данас поручено да ће се комесар за проширење ЕУ састати са лидерима политичких странака, али да неће бити у могућности да се састане са присталицама грађанске иницијативе.
Песник Славе Ђорђо Димоски у обраћању демонстрантима говорио је о македонском језику, његовој историји, традицији и значењу.

         „Како да делимо ово мало парче земље. Овде је пуно Македонаца, који говоре овај језик и зато нема места у овом кутку да се дели са другим језиком. Неки кажу да имају право на језик. Да, имају, и већ на њему говоре, пишу и уче. Али, то не може бити у Уставу Македоније", поручио је Димоски.

         Присталице грађанске иницијативе на протестима су носили слике Џорџа Сороша и транспаренте са порукама  „Сорош, даље руке од Македоније".
У Македонији протестују и средњошколци чији су протести започели у Прилепу, а затим се проширили на целу Македонију.

         Ученици су данас протестовали у Охриду и Битољу.

         Протести у Скопљу почели су, након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са албанским политичким формацијама припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрану државе.

         Македонија се налази у дубокој политичкој кризи још од превремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

         Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламетнарних избора после којих до данас није изабран председник Собрања нити формирана Влада.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари