Washington Post: Емирати хаковањем подметнули повод за прекид односа са Катаром

ЧЛАНОВИ ВЛАДЕ УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА ЗА ПЛАН РЕКЛИ АМЕРИКАНЦИМА 23. МАЈА

        УЈЕДИЊЕНИ Арапски Емирати (УАЕ) организовали су хакерски напад на медијске сајтове Владе Катара, наместивши лажан чланак који је искоришћен као изговор за прекид односа групе арапских земаља с Катаром и изолацију те мале земље, пише Вашингтон пост (Washington Post).

        Вашингтон пост се позвао на изјаве неименованих званичника америчке обавештајне службе којима су чланови Владе УАЕ 23. маја рекли за план. Прича се наредног дана појавила на сајту новинске агенције Катара QNA с наводним цитатом изјаве емира Катара, шеика Тамима Бин Хамад ел Танија у којем је хвалио Иран и навео да Катар има добре везе са Израелом.

        Сличне инсцениране изјаве појавиле су се на твитер налогу те новинске агенције.

        Катарска новинска агенција QNA је убрзо саопштила да је хакована и уклонила чланак, међутим Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и Египат су блокирали катарске медије и касније прекинули дипломатске и све друге везе с Катаром.

        У саопштењу Амбасаде Уједињених Арапских Емирата у Вашингтону међутим пише да су наводи америчког листа лажни и да УАЕ „немају никакву улогу“ у хаковању које се помиње.

        Катарска криза може да угрози борбу коалиције предвођене САД против екстремистичке групе Исламска држава пошто су сви учесници амерички партнери и припадници коалиције.

        У Катару се налази више од 10.000 америчких војника и регионално седиште америчке Централне команде, док се у Бахреину налази америчка Пета флота.

        АП наводи да председник САД Доналд Трамп снажно подржава Саудијску Арабију и УАЕ у спору, а тиме и њихове наводе да Доха подржава екстремисте Исламске државе и дестабилизује снаге на Блиском истоку.

        Амерички државни секретар Рекс Тилерсон недавно је имао дипломатску турнеју у земљама Персијског залива, али је завршио посету без видљивих знакова решења кризе.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари