Ухапшен премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, Џаферовић: „Државни удар!“

У ИМЕ СДА ТВРДИ И ДА ЈЕ НАРУШЕН КРЕДИБИЛИТЕТ ИСТРАГЕ У АФЕРИ „РЕСПИРАТОРИ“

Овде је ухапшен

* „Овде је реч о добро смишљеној и координисаној акцији чији је једини циљ да се елиминишу премијер и СДА, односно бошњачки фактор, те да ХДЗ преузме контролу унутар Владе и над животом људи у Федерацији

* „Или је овде, ако постоје конкректне чињенице, у питању тешки криминал или је у питању - ако не постоје чињенице - инструментализација тужилачко-полицијских агенција у политичке сврхе... Тужилаштво и СИПА морају одмах да изађу с конкретним чињеницама и подацима“

* Муслимански медији су још ре десетак дана писали да је Новалић „прошлост“ и да ће га наследити Себија Изетбеговић, супруга лидера СДА Бакира Изетбеговића. Снаха Алије Изетбеговића...

* ФАКТИ: Није ли овом „ државном удару“ кумовао клан Изетбеговић? Ако јесте – онда је у то умешан и Џаферовић који лије крокодилске сузе...

_______________________________________________________________________

        СТРАНКА демократске акције (СДА) сматра да је задржавање премијера Федерације БиХ Фадила Новалића у просторијама СИПА отворило низ питања и нарушило кредибилитет истраге покренуте у афери "Респиратори".

        "СДА је од почетка тражила да правосуђе хитно и темељито истражи овај случај, али је Тужилаштво показало да нема тај циљ. Од самог почетка селективним објавама прикупљене документације и доказа Тужилаштво је показало да им је једина намера дискредитовати премијера ФБиХ и по сваку цену га увући у аферу", истичу из ове странке.

        Кључна ствар која јасно доказује ову тврдњу, како додају, десила се када су из истраге изостављени сви небошњачки кадрови, односно кадрови ХДЗ-а – замјеница премијера и командант Федералног штаба ЦЗ, министар здравства и директор Завода за јавно здравство, који су директно учествовали у процедури набавке.

        „Овде је реч о добро смишљеној и координисаној акцији, са свим елементима државног удара, чији је једини циљ да се елиминишу премијер и СДА, односно бошњачки фактор, те да ХДЗ преузме контролу унутар Владе и над животом људи у Федерацији", наводе из СДА.

        Исто то Тужилаштво, након што је покренуло системски прогон генерала Армије РБиХ, а укинуло процесуирање хашких предмета са А листе, сада је кренуло са покушајем потпуне елиминације Бошњака из Владе ФБиХ.

        „Не може Тужилаштво БиХ бити надлежно само на простору где живе Бошњаци, а посебно не може бити инструмент ХДЗ-а за политичке обрачуне и насилну промјену уставноправног поретка у држави са несагледивим последицама", саопштено је из СДА.

        Председавајући Председништва БиХ и потпредседник СДА Шефик Џферовић прокоментарисао је данас у Сарајеву хапшење премијера ФБиХ и страначког колеге Фадила Новалића.

        Он је истакао како се ради о озбиљној ситуацији, јер је реч о привођењу и задржавању премијера ФБиХ "од чијег рада зависи добар дио живота" у овом ентитету.

        “Влада је морала отказати седницу, а што се тиче свих људи у земљи. У овом тренутку недостају чињенице, јавност нема чињенице у чему је, како, са ким, зашто, учествовао премијер... То је недопустиво. То се јавности мора одмах саоппштити или је овде, ако постоје конкректне чињенице, у питању тешки криминал или је - ако не постоје ове чињенице - у питању инструментализација тужилачко-полицијских агенција у политичке сврхе... Тужилаштво и СИПА морају одмах да изађу с конкретним чињеницама и подацима”, рекао је Џаферовић.

        Џаферовић је истакао и да је Новалић "стрпљиво и предано радио за време борбе против пандемије на заштити економије али и живота људи.”

        „Радио је све што је могао, дубоко сам уверен да га нема у криминалним радњама. То је моје мишљење - нека ме демантују. О овој чињеници није се довољно водило рачуна када су се предузимале активности када је у питању Новалић. Уколико Тужилаштво БиХ те државне институције желе да буду кредибилне морају једнако да се односе према сваком предмету. Шта је са афером "Диплома", шта је са афером врбовања грађана БиХ, шта је са практично ослобађањем ратног злочинца због силовања малолетне девојчице? Да ли је ико из БиХ одговарао за то? Шта је са јавним набавкама у целој БиХ? Тужилаштво и СИПА - ако желе да буду кредибилни - морају да одговоре на ова питања”, поручио је Џаферовић.

        Муслимански медији су још ре десетак дана писали да је Новалић „прошлост“ и да ће га наследити Себија Изетбеговић, супруга лидера СДА Бакира Изетбеговића.

        Снаха Алије Изетбеговића...

        (Аваз)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари