Трамп предложио да САД током наредних десет година у инфраструктуру уложе $1.500 милијарди

ПРЕДЛОЖИО И ДА САД ДО 2025. ПРЕСТАНУ ДА ДРЖАВНИМ НОВЦЕМ ФИНАНСИРАЈУ МКС

  • На свом Твитер-налогу написао: „Ово је велика недеља за Инфраструктуру. Пошто смо глупо потрошили 7.000 милијарди долара на Блиском истоку, време је да почнемо да инвестирамо у НАШУ Земљу“

        АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп представио је данас планове за обнову инфраструктуре којим би у наредној деценији 1.500 милијарди долара било уложено у путеве, аутопутеве и аеродроме.

        Трамп се у Белој кући састао с с групом гувернера, градоначелника и локалних званичника како би обезбедио подршку за своје планове за обнову инфраструктуре.

        План, који је објавила Бела кућа на 55 страна, умногоме се ослања на власти савезних држава, као и локалних власти у финансирању обнове инфраструктуре, пренео је АП.

        Трамп је претходно данас најавио „велику недељу“ за своје инфраструктурне планове којим би испунио једно од предизборних обећања.

        „Ово је велика недеља за Инфраструктуру. Пошто смо глупо потрошили 7.000 милијарди долара на Блиском истоку, време је да почнемо да инвестирамо у НАШУ Земљу“, написао је Трамп на Твитеру.

        План администрације је фокусиран на коришћење 200 милијарди долара федералних средстава уз новац од локалних и државних пореза за поправљање инфраструктуре у САД.

        Трамп је више пута рекао да руинирани путеви спречавају америчку привреду да испуни своје потенцијале.

        Половина новца требало би да оде на подстицаје за саобраћај, воду, контролу поплава, чишћење неких од најзагађенијих локација у САД и друге пројекте.

        Савезне државе и локалне владе би подстицаје од федералне владе могли користити за до 20 одсто трошкова.

        Око 50 милијарди долара би требало да оде на руралне пројекте који обухватају саобраћај, широкопојасни интернет, воду, отпад, енергију, управљање поплавама и луке.

        Овај део, наводи АП, требало би да одговори на критике појединих републиканских сенатора да ће јавно-приватно партнерство мало помоћи руралним државама које највише подржавају Републиканску партију.

        Иначе, у пројекту буџета САД за наредну финансијску годину војни расходи су планирани на нивоу рекордних 716 милијарди долара.

        У том документу се наводи да САД треба да до 2025-те године престану да државним новцем финансирају функционисање америчког дела Међународне космичке станице и да то препусте приватним компанијама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари