Шиптари против назива „Горња Македонија“ и сваке словенизације имена државе

НИМИЦУ ПИСАЛИ ДА БИ ТО ИМЕ ПРИХВАТИЛИ САМО АКО ПОСТОЈАЛА

И ВЕРЗИЈА НА АЛБАНСКОМ

Зијадин Села

  • Зијадин СЕЛА: „Против смо словенског имена Македонија, такође смо против предлога који циркулише у дипломатским круговима да се користи име са географском одредницом на македонском језику“

        ЛИДЕР Алијансе за Албанце у Македонији Зијадин Села затражио је да опозиционе и албанске странке буду укључене у преговоре око новог имена Македоније, истакавши да је Алијанса за Албанце против тенденција према словенизацији имена те земље.

        „Против смо словенског имена Македонија, такође смо против предлога који циркулише у дипломатским круговима да се користи име са географском одредницом на македонском језику, као на пример Горња Македонија“, рекао је Села, јавља македонска агенција на албанском језику, Мета.

        Како је објаснио, Алијанса за Албанце је против тога „јер је то такође тенденција словенизације и присвајања имена”.

        Форум албанских интелектуалаца у Македонији, у међувремену, упутио је писмо међународним институцијама и посреднику Метјуу Нимицу захтевајући да предлог „Горња Македонија”, без превода, буде одбачен као неприхватљив „јер искључује Албанце, другу по величини заједница у земљи”.

        Посредник УН у спору Атине и Скопља око имена македонске државе Метју Нимиц изјавио је раније да нема смисла да се још дуго чека на решење проблема.

        Како је навео после састанка са грчким званичницима, ти проблеми више од четврт века оптерећују односе две земље и коче Македонију на путу ка ЕУ и NATO

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари