Шеф холандске дипломатије: Слагао сам да сам чуо како Путин говори о „Великој Русији“

САДА ЛАЖОВ ТВРДИ ДА ЈЕ СВЕ ЧУО ОД НЕКОГ КО ЈЕ НАВОДНО ЧУО ШТА ЈЕ РУСКИ ЛИДЕР РЕКАО

Халбе Зејлстра

  • Халбе ЗЕЈЛСТРА тврдио 2016. да је Валадимир Путин рекао да би „велика Русија“ обухватила Русију, Белорусију, Украјину и балтичке земље „а да би било добро имати и Казахстан“

        ХОЛАНДСКИ министар спољних послова Халбе Зејлстра признао је данас да је лагао када је 2016. године рекао да је чуо коментаре руског председника Владимира Путина о плановима за „велику Русију“.

        Током предизборне кампање пре две године, Зејлстра је рекао да је 2006. године био у Путиновој дачи када је чуо како лидер Кремља говори о плановима за „велику Русију“ која би, наводно, обухватила и неке руске суседе.

        Међутим, данас је Зејлстра признао да никада није био на састанку с Путином и да је за наводни Путинов коментар чуо „из друге руке“, преноси Ројтерс.

        „Тај разговор је заиста одржан и неко ко му је присуствовао рекао ми је шта је председник Путин казао о великој Русији“, саопштио је данас холандски министар, након што је у интервјуу холандском дневнику „Де Волкскрант“ признао да је лагао.

        Зејлстра је, у говору 2016. године који је снимљен камером, рекао да је Путин у тадашњем одговору навео да би „велика Русија“ обухватила Русију, Белорусију, Украјину и балтичке земље „а да би било добро имати и Казахстан“.

        „Био сам у задњем делу просторије, али сам јасно могао да чујем Путинов одговор на питање о томе шта сматра великом Русијом“, рекао је Зејлстра 2016. године на тадашњем скупу своје Народне партије за слободу и демократију, која предводи нову холандску владу.

        Данашње признање шефа холандске дипломатије објављено је уочи његовог састанка с руским министром спољних послова Сергејем Лавровим који је заказан за среду.

        Опозиционе странке су позвале на дебату о Зејлстрином положају, али је премијер Март Руте рекао да иако је Зејлстра направио „велику грешку“, он остаје поуздан члан владе и не мора да подноси оставку.

        Руте је, у изјави новинарима, рекао и да не сматра да су се односи с Русијом додатно погоршали.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари