Рим мења правила игре за НВО које се баве спасавањем миграната у Медитерану

ВИШЕ НЕЋЕ СМЕТИ ДА ШВЕРЦЕРИМА СИГНАЛИЗИРАЈУ ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ, А МОРАЋЕ ДА ИМАЈУ И ПОЛИЦИЈУ НА ПАЛУБИ

          ИТАЛИЈА је од почетка 2017. примила преко 85.000 миграната и избеглица и прима и даље, али то истовремено радикализује позиције званичног Рима.

          Италијанска влада је на том таласу већ предложила да се ограничи деловање у Медитерану организација које се баве људским правима миграната и њиховим спасавањем.

          Рим је већ објавио да је више од трећине свих миграната из Африке из вода Медитерана спасено у режији таквих организација. Такође: да свакога дана под њиховим покровитељством испловљавају десетине бродова који понекад по пучини буквално „лове” мигрант и избеглице.

          Италијанске власти процењују да присуство „спасилачких бродова” подстиче мигранте да ризикују своје животе, односно – да Африканци већ добро знају да пут до Италије није превише опасан, па макар „пловио” на примитивном сплаву.

          Рим је већ одлучио да разради правила којих ће морати да се придржавају све организације са спасилачким бродовима.

          Једно од тих правила је забрана таквим бродовима да на било који начин сигнализирају или јављају шверцерима миграната да се налазе у близини. Односно: где се у неком тренутку налазе.

          Друга обавеза је да сви бродови на палуби морају имати бар једног полицајца.

          Трећа обавеза биће: сваки спасилачки брод мора спасене сам одвести у неку одлука, а не пребацивати их – као досад – на друге бродове.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари