Рахој: Нема преговора с каталонским властима - нека се потчине шпанским законима

НАГЛАСИО ДА НИКО НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ПОНОСАН НА КАТАЛОНСКИ РЕФЕРЕНДУМ

        ШПАНСКИ премијер Маријано Рахој одбацио је данас могућност преговора с каталонским властима о решењу кризе и позвао на поштовање шпанских закона, наводећи да „није могуће посредовање између демократских закона и непослушности и незаконитости“.

        Рахој је то рекао у обраћању шпанском парламенту, дан пошто су председник Каталоније Карлес Пуџдемон и други званичници тог аутономног региона потписали декларацију о независности Каталоније од Шпаније.

        Пуџдемон је јуче, по потписивању те декларације, рекао да ће на неколико недеља суспендовати њену примену како би дао шансу преговорима.

        Рахој је данас казао да је каталонски референдум био део стратегије „да се наметне независност коју мало њих жели и која није добра ни за кога“ и описао каталонску кризу као „један од најтежих периода у скорашњој историји Шпаније“, наводи Асошиејтед прес.

        Шпански премијер је рекао да су власти Каталоније прекршиле закон одржавањем референдума 1. октобра и подстакле уличне протесте како би дале легитимитет том гласању.

        Он је позвао све Шпанце да „окончају ту поделу и да то учине мирно, обазриво, и у циљу обнове коегзистенције“.

        Рахој је додао да нико не треба да буде поносан на каталонски референдум и да ни једна једина држава не подржава сецесију Каталоније.

        Он је раније данас од Пуџдемона затражио разјашњење да ли је прогласио независност Каталоније, претећи да ће у случају сецесије укинути аутономију тог региона.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари