Рахој: Нема преговора с каталонским властима - нека се потчине шпанским законима

НАГЛАСИО ДА НИКО НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ ПОНОСАН НА КАТАЛОНСКИ РЕФЕРЕНДУМ

        ШПАНСКИ премијер Маријано Рахој одбацио је данас могућност преговора с каталонским властима о решењу кризе и позвао на поштовање шпанских закона, наводећи да „није могуће посредовање између демократских закона и непослушности и незаконитости“.

        Рахој је то рекао у обраћању шпанском парламенту, дан пошто су председник Каталоније Карлес Пуџдемон и други званичници тог аутономног региона потписали декларацију о независности Каталоније од Шпаније.

        Пуџдемон је јуче, по потписивању те декларације, рекао да ће на неколико недеља суспендовати њену примену како би дао шансу преговорима.

        Рахој је данас казао да је каталонски референдум био део стратегије „да се наметне независност коју мало њих жели и која није добра ни за кога“ и описао каталонску кризу као „један од најтежих периода у скорашњој историји Шпаније“, наводи Асошиејтед прес.

        Шпански премијер је рекао да су власти Каталоније прекршиле закон одржавањем референдума 1. октобра и подстакле уличне протесте како би дале легитимитет том гласању.

        Он је позвао све Шпанце да „окончају ту поделу и да то учине мирно, обазриво, и у циљу обнове коегзистенције“.

        Рахој је додао да нико не треба да буде поносан на каталонски референдум и да ни једна једина држава не подржава сецесију Каталоније.

        Он је раније данас од Пуџдемона затражио разјашњење да ли је прогласио независност Каталоније, претећи да ће у случају сецесије укинути аутономију тог региона.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Aнадир67's picture
Aнадир67 21:38 11.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Ако су Каталонци мислили да ће добити независност само осмесима онда су проиграли. Независност се тако не добија. Празна прича угојених Каталонаца. Баскије су назвали терористима и силно су их убијали, кафолическа церква ће то све опрати од грехова.

Водканов's picture
Водканов 22:59 11.10.2017.

  • +6
Voting is closed.

После свог Косова, да ли Срби-ентузијасти и даље мисле да сецесије (кад-тад) не успевају?!
Питање је и реторичко јер свако ко се латио сецесије на крају је и успео, преко трња до звезда!
За Србе је сецесија од сопствених илузија једини лек за тело и душу!

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:30 12.10.2017.

  • +8
Voting is closed.

Za nezavisnost treba najpre dobro okrvaviti i gaće i glave svog naroda !!! To je tako zato što ako nema postojanja ozbiljnih sukoba onda nema nikakvih šansi za spoljno priznavanje nezavisnosti. Za to lično Pudždemon ostavlja utisak kao da nema hrabrosti, ali bogat i razmažen svet može i samo zlo da naruči i plati izvodjačima radova. Nadam se da španska policija pažljivo kontroliše bezbednost po celoj Kataloniji.

Što se tiče referenduma nekakav referendum je postojao i u BIH početkom 1992.godine kao što je sada napravljan i nekakav referendum u Kataloniji. U BIH je bilo veoma ozbiljnih sukoba tokom 92-95 godine, ali su sva 3 vodeća naroda u BIH obavezna od mira iz 1995. godine da žive kako-tako-nekako i ponekad gotovo nikako ali ipak zajedno.

U poredjenju sa njima u Kataloniji nije bilo nikakvih sukoba u novije vreme, a očekuju da će im neko iznutra lako-olako odobriti i još da će im neke države i medjunarodne organizacije spolja priznati nezavisnost. Da li su obični Katalonci uopšte svesni u kakvoj opasnoj situaciji se mogu naći? Više liče na muve koje su se opasno razletele tražeći hranu pa će se zalepiti na puno veću nepriliku-nevolju.

Aнадир67's picture
Aнадир67 07:51 12.10.2017.

  • +9
Voting is closed.

Узгред, влада Каталоније је подржала отцепљење Косова од Србије, за разлику од званичног Мадрида који то није признао и који је осудио дејства албанских сепаратиста.

Aнадир67's picture
Aнадир67 08:04 12.10.2017.

  • +8
Voting is closed.

Сорошеви трагови се примећују и у случају Каталоније.

На пример, лидер либерално-националистичке партије ''Демократска конвергенција Каталоније'' и председник Генералитета Каталоније у периоду 2010-2016 Артур Мас је, за промоцију идеје отцепљења (на интернету и у међународној јавности), унајмио фирму под именом ''Независна дипломатска група''. Ова лобистичка група је формирана у Британији и финансира је Сорошев ''Фонд за отворено друштво'', заједно са ''Карнеги корпорацијом Њу Јорка'' (Carnegie Corporation of New York), ''Националном задужбином за демократију'' (National Endowment for Democracy), ''Фондом браће Рокфелера'' (Rockefeller Brothers Fund) и многим другима.

Додај коментар