Шпанска министарка одбране запретила Каталонији војном силом ако покуша да се отцепи

ПУЏДЕМОН: ВЛАДА ШПАНИЈЕ ПРВИ ВЕЛИКУ ГРЕШКУ АКО МИСЛИ ДА ЋЕ НАС ТИМЕ ЗАПЛАШИТИ

Марија Долорес де Коспедал

  • Мадрид ће покушати да заустави Каталонију преко Уставног суда Шпаније који ће - како се најављује - референдум прогласити неуставним и забранити његово одржавање. Пуџдемонове речи су најава да се Барселона неће зауставити ни пред тим одлукама ни пред претњом слања шпанске армије да спречи отцепљење Каталоније

        МИНИСТАРКА одбране Шпаније - Марија Долорес де Коспедал - изјавила је да су оружане снаге земље дужне да заштите њену територијалну целовитост.

        Те њене речи наишле су на подршку шпанских генерала и у политичком врху у Мадриду. Међутим, у Каталонији су их правилно проценили - као директну претњу применом војне силе против ове провинције која жели да се преко референдума одвоји од Шпаније и да постане независна држава.

        Де Коспедал је за време прославе 40-годишњице њеног министарства рекла да обавеза армија и Цивилне гарде није само заштита демократских вредности и Устава Шпаније, него и њене територијалне целовитости и суверенитета. Притом је нагласила:

        „Увек када су Шпанији биле потребне њене Оружане снаге - оне су се одмах стављале на располагање“.

        У исто време је у парламент Каталоније стигао предлог закона о референдуму о независности. Временска подударност, наравно, није случајна.

        Генералитет у Мадриду поводом министаркиних речи је већ објавио: „Спремни смо да извршимо све што од нас тражи Устав земље и што нам наложи влада Шпаније“.

        Шпанским генералима је забрањено да се јавно изјашњавају поводом политичких тема. Забрана се односи и на „каталонско питање“.

        Председник владе Каталоније, Карлес Пуџдемон, поводом министаркиних речи је већ изјавио:

        „Влада Шпаније - која сада маше војним униформама - прави велику грешку ако мисли да ће нас тиме заплашити“.

        Пуџдемон је саопштио да ће се „референдум независности“ - упркос свим претњама и потезима званичног Мадрида - одржати 1. октобра.

        Мадрид ће покушати да заустави Каталонију преко Уставног суда Шпаније који ће - како се најављује - референдум прогласити неуставним и забранити његово одржавање.

        Пуџдемонове речи су најава да се Барселона неће зауставити ни пред тим одлукама ни пред претњом слања шпанске армије да спречи отцепљење Каталоније.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари