Сиријска армија напредује у Идлибу, Американци праве своју „државу“ североисточно од Еуфрата

ВЛАДИНЕ СНАГЕ ПРЕУЗЕЛЕ КОНТРОЛУ НАД СИНЏАРОМ, ВАЖНИМ УПОРИШТЕМ ЏЕБХАТ АН-НУСРА

  • Вашингтон има намеру – како пише панарапски лист Asharq al-Awsat – да дипломатски призна територије на северу и североистоку Сирије које су под контролом америчких вазала Курда и „Снага демократске Сирије“. Под њиховом контролом се налази – источно од Еуфрата – територија која је три пута већа од Либана

           СИРИЈСКА армија је, заједно са својим савезницима, ослободила за даљи ток операција веома важно насеље Синџар које се налази на југоистоку провинције Идлиб.

          За војни врх у Дамаску важна је и ова победа јер је Синџар био једно од најутврђенијих упоришта терористичке формације Џехат ан.Нусра.

          Владине снаге су у истом налету ослободиле и четири оближња села.

          Синџар је на само 15 километара удаљености од војне авио-базе Абу-Духур.

          Сиријска армија успешно ратује и у околини Дамаска.

          У току су тешке борбе за Харасту, у којој је и бивша база сиријских оклопних јединица. Незванично, у тим борбама су владине јединице имале пет убијених рањених бригадних генерала.

          Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров објавио је да је разбијање Џебхат ан-Нусра сада главни циљ антитерористичке операције у Сирији.

          Та  терористичка формација је филијала Ал Каиде, а држи под контролом највећи део сиријске провинције Идлиб.

          Не треба сумњати да ће сиријска армија разбити и поразити Џебхат ан-Нусра и њене савезнике. Међутим, Сирија се суочава са новим – великим и опасним проблемом.

          Вашингтон има намеру – како пише панарапски лист Asharq al-Awsat – да дипломатски призна територије на северу и североистоку Сирије које су под контролом америчких вазала Курда и „Снага демократске Сирије“.

          Под њиховом контролом се налази – источно од Еуфрата – територија која је три пута већа од Либана.

          Ово ће значити наставак рата, а намеру Вашингтона први је делимично открио министар одбране Џејмс Матис, рекавши да ће на ту територију бити упућени „војни инструктори и дипломате“.

          Курди су претходно саопштили да су почели са формирањем „Армије севера Сирије“ која ће бранити „границе северног федералног региона“.

          Ово подразумева послератну федерализацију или конфедерализацију Сирије, унутар које ће Американци контролисати та „три Либана“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари