Бугарске власти понудиле САД „трајну војну присутност“ на својој територији

АМЕРИКАНЦИ БИ НА ТЕРИТОРИЈИ БУГАРСКЕ ИМАЛИ

СТАЦИОНИРАНИХ 5.000, УМЕСТО САДАШЊИХ 2.500 ВОЈНИКА

        БУГАРСКЕ власти затражиле су од Сједињених Држава „трајну присутност“ америчких војних снага на својој територији.

       При том су нагласиле да би то допринело безбедности у региону и „међусобном војном повезивању“.

       Амерички антивојни активиста Брајан Бекер упозорио је Бугаре да би то значило преношење власти из Софије у руке америчке владе, будући да би америчка војна присутност  значила претњу националној безбедности и бугарском народу, те потпадање Бугарске под америчку политичку, економску и војну сферу.

       „Ниједна држава не може бити уистину слободна и ниједан народ не може бити слободан ако има стране трупе на својој територији“, нагласио је.

Бугарско-америчке војне базе

       Војна сарадња Бугарске и Сједињених Држава започела је 2006. године кад су две државе, тј. бугарски министар спољних послова Ивајло Калфин и америчка државна секретарка Кондолиза Рајс у Софији потписали потписали споразум о одбрамбеној сарадњи.

       Тим актом су САД добиле дозволу своје трупе обучавају у трима бугарским базама. Формално, под бугарском контролом, јер амерички војници притом уживају имунитет који их штити од било каквог прогона унутар државе. Сличан споразум америчке власти су потписале и с Румунијом.

       Ако понуда из Софије буде прихваћена, Американци ће на територији Бугарске имати стационираних 5.000, уместо садашњих 2.500 војника и официра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари