Албански у Македонији званични језик - упркос противљењу Ђорђа Иванова

УЛАЗИ КАО СЛУЖБЕНИ У СВЕ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ, ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА, КОМИСИЈЕ, АГЕНЦИЈЕ...

 • У Тирани су, наравно, више него задовољни. Председник владе у Тирани Еди Рама. не крије: „Подизање албанског у Македонији на ниво званичног језика је историјско достигнуће за Албанце. То је корак који демократизује и јача саму Македонију“
 • Грчка православна црква о свом зазирању од нагодбе са Македонијом обавестила и премијера Алексиса Ципраса: „Грчка црква речју свештенства и народа од давних времена сведочила је о грчком карактеру Македоније, стога не можемо прихватити доделу појма „Македонија“ или изведених речи као компоненте у имену друге државе, која ће имати утицај у име раскошне самопрокломоване цркве „Македоније“. Очекујемо да одговорна грчка влада, која руководи овим питањем разуме забринутост цркве, што је забринутост космополитског хеленизма”

         СОБРАЊЕ Македоније усвојило је Закон о употреби језика, према којем ће у македонским државним органима и институцијама званичан језик, поред македонског, бити и албански језик.

         Ово ће увести албански као службени језик у све државне институције, јавна предузећа, агенције, комисије, дирекције и друга правна лица са јавним овлашћењима.

         За тај закон гласало је 69 од укупно 120 посланика македонске скупштине, пренела је новинска агенција МИА.

         Гласању није присуствовала опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ, јер закон сматра „неуставним и дискриминишућим македонски језик, као и језике других националних заједница”.

         Председник Македоније Ђорђе Иванов такође је против тог закона, јер сматра да он представља претњу по унитарни карактер земље и да крши њен устав.

         Током скупштинске расправе, посланици владајуће већине истакли су да је закон део европског пута Македоније и да ни на који начин не крши устав нити унитарни карактер земље.

         У Тирани су, наравно, више него задовољни.

         „Подизање албанског у Македонији на ниво званичног језика је историјско достигнуће за Албанце. То је корак који демократизује и јача саму Македонију“ - оценио је председник владе у Тирани Еди Рама.

         Шиптарско уздизање у Македонији временски се подударило са уласком у финиш преговора Атине и Скопља о имену Македоније. То је утолико значајније што сам финиш може бити буран.

         Неколико организација из Солуна се противи било каквој употребу речи Македонија у имену, северног суседа.

         Синод Грчке православне цркве заступа исти став, што је изазвало реаговања државних институција. Овој опцији прикључила се у великом броју и грчка дијаспора, углавном она која живи преко Атлантика.

         Отуда инсистирање власти да у овој завршној фази све у вези са разговорима буде дискретно и далеко од радозналих новинара.

         Зато је и данашњи састанак министара спољних послова, Никоса Коцијаса и Николе Димитрова, одржани на непознатој локацији.

         Грчка православна црква, која се противи употреби речи Македонија у било ком облику у имену Македоније, очекује да влада, која предводи разговоре о спору са именом, разуме забринутост Цркве.

         Неименовани званичник грчке владе изјавио је за атински дневник Катимерини да се Црква меша у дипломатска питања земље, а не дозвољава да се држава меша у питања Цркве.

         У тексту под насловом „Отворени фронт са црквом због имена”, Катимерини се обрушио на став Цркве питањима и констатацијама: Да ли је црквено руководство одлучило да се прикључи неонацистичком покрету Златна зора, да ли је Црква одлучила да отворено омета политику земље, чиме је, како сматрају, прешла границу своје надлежности и да ли би можда требало питати Цркву какво би име њој одговарало?

         Грчка црква је, иначе, о свом ставу обавестила и премијера Алексиса Ципраса у којем се, између осталог, каже:

         „Грчка црква речју свештенства и народа од давних времена сведочила је о грчком карактеру Македоније, стога не можемо прихватити доделу појма „Македонија“ или изведених речи као компоненте у имену друге државе, која ће имати утицај у име раскошне самопрокломоване цркве „Македоније“. Очекујемо да одговорна грчка влада, која руководи овим питањем разуме забринутост цркве, што је забринутост космополитског хеленизма”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Baja's picture
Baja 18:32 11.01.2018.

 • +30
Voting is closed.

Klasično samoubistvo i samozakopavanje.
Ostalo je stvar rutine i vremena.

Нада's picture
Нада 10:18 12.01.2018.

 • +12
Voting is closed.

Ево Бајо да се ти и ја негде сложимо. Твој коментар је одличан и емпиријски потврђен- искуство у Србији нам је извор спознаје.

Србија је, пре Македоније, дозволила службену употребу албанског језика на својој територији (на КиМ званично 2006. год.) и тиме фактички помогла стварање државе у држави. "Klasično samoubistvo i samozakopavanje".

Премијер је био Војислав Коштуница, министар правде Зоран Стојковић, ДСС, министар за државну управу и локалну самоуправу Зоран Лончар, ДСС, а председник државе Борис Тадић.

Занимљиво је да шиптарски ментори САД, ВБ, Немачка... никада то нису спровели и код себе!

Baja's picture
Baja 15:08 12.01.2018.

 • +8
Voting is closed.

Hvala. ovo je toliko jasno da nema nikakvog nesporazuma.
ako albanski šovinisti budu strpljivi završili su posao.
Sobzirom da se radi o primitivnim šovinistima napraviće greške u koracima pa možda od tog dela Makedonije koju je srpska vojska oslobodila nešto i bude.
E sad videh , zakone predlaže vlada , donosi ih skupštinska većina. Koliko je meni poznato zakon se osnosi na opštine u kojima nacionalne manjine žive i nema tu nešto preterano sporno a u krajnjem slučaju albanci imaju većinu samo u Podujevu i pola pola Bujanovac, nema ni opasnosti...

milovan's picture
milovan 23:13 11.01.2018.

 • +16
Voting is closed.

Македпнски комунисти су за време II. св. рата са Бугарима прогонили и убијали Србе и није истина да је само Загреб дочекао Немце са цвећем. Дочекани су и у Скопљу. Протераним Србима нису дозволили да се врате на земљу коју је Краљевина Југославија платила турском беговима. На ту земљу били су насељени ДОБРОВОЉЦИ из I св.рата Личани Црногорци, Херцеговци. На ту змљу су населили махом Шифтаре ито у миру.
После II.св. рата.

Забринут's picture
Забринут 18:56 12.01.2018.

 • +18
Voting is closed.

"Македонце" нико не жели - Бугари не прихватају македонски језик, за Македонце кажу да су "Бугари", масовно им дају држављанства и чекају прилику да их бугаризују, као што су након 1878. бугаризовали читаву данашњу западну Бугарску, од Софије и Самокова до данашње српске границе (у Бугарској нема српске националне мањине, јер је бугаризована, а то чека и Македонце у источној Македонији!!!). Западна Македонија је осуђена да буде албанизована - парадокс је да у Македонији има само 16% Албанаца, али имају јаке "спонзоре" ( о томе сам раније опширније коментарисао!), који ће као мањина своју вољу наметнути већини, односно "Македонцима" (читај Србима, јер на тим просторима је било средиште средњовековне Србије, али и још ранијих српских држава о којима званична историја ћути. Македонци су посебан народ, као што су народ Шумадинци, Банаћани, Крајишници итд. - територијална одредница за једну етничку скупину не значи да се ради о посебном народу, јер је језик скоро исти!!! Грци су након ослободилачких ратова против Турака, после 1821. г. протеривањем и убиствима починили геноцид над словенским живљем ("Македонци", тј. СРБИ!) у северној Грчкој и грцеизирали целу област, у којој је до тада било занемарљиво мало етничких Грка. Македонце су једино Срби из уже Србије гледали као своју млађу (незрелу!) браћу, помагали их, описмењавали их, прихватали их у својим градовима и селима, онакве како су се представљали, као "Македонце".
Расплет у Македонији ће свакако бити крвав и са несагледивим последицама по тамошње православно становништво, јер ће албански "спонзори" настојати да наметну своју вољу на штету "Македонаца", који сами копају своју рупу, а свесни су да ће морати и сами да ускоче у њу, док Бугари чекају своју шансу. Македонци -
ТРАЖИЛИ СТЕ, ГЛЕДАЈТЕ... То исто чека и Монтенегрине. Неће проћи много времена, бићемо сведоци крвавог распада ових квазидржавних творевина, а Бог свети зна шта ће бити и са ужом Србијом - ИЗЛАЗА НЕМА, ПРОПАСТИ НЕЋЕМО, рече један наш војвода... Многи Срби на Балкану вичу - ја нисам Србин, нисам Србин. Спирала се све брже одмотава, чека нас расплет...

Можеш да промениш град или село,
мишљење или звање,
и своје одело, па и убеђење.

Понекад и жену, сапутника, слугу,
друга или другу, пријатеље ретке,
али никад претке, јер они су корен,
обележје, име и јасно казују
и шта си и ко си.

Одрођене увек прате љуте зиме
и вихор их свуда као сламке носи.

Милутин Букара
1911 – 1970

iki's picture
iki 12:00 12.01.2018.

 • +10
Voting is closed.

"Spasa nam nema, propasti necemo" To je rekao Nikola Pasic.
I jos da dodam, pesma koju si dao, nesto je izuzetno, ne znam gde si je nasao, a nisam cula ni za tog pesnika. Hvala za sve! i pozdrav.

Забринут's picture
Забринут 18:23 12.01.2018.

 • +7
Voting is closed.

Ики: хвала на исправци, нисам синоћ могао да се сетим, само знам да је речено у време несрећа Првог светског рата.

Песму сам одавно добио од пријатеља и често је цитирам, баш због невероватне истине коју казује, а одрођене и конвертите сече као мач, јер говори о суштини губитка идентитета. Велики поздрав, ово није први пут да се дописујемо!

iki's picture
iki 08:57 13.01.2018.

 • +8
Voting is closed.

Zabrinut. Sa zakasnjenjem vidim ovo i odmah odgovaram. I da kazem, odmah sam je prepisala , za svoje, i morace da je nauce, kao sto su naucili i Principovu jako potresnu pesmu: Tromo se vreme vuce....
Hvala, pa cemo i dalje da se, ovako dopisujemo. Pozdrav i lep dan.

Srecna Srpska Nova godina, tebi i svi posetiocima ovog sajta. SALUTE!

/ ps. Ukucaj sajt "Lupiga" cini mi se da imamo slicne sklonosti, bice ti vrlo zanimljivo./

Забринут's picture
Забринут 23:57 11.01.2018.

 • +17
Voting is closed.

Ево и Грчка православна црква претендује на целу Македонију, по принципу - у појединим периодима њихов утицај је досезао до Ниша, па веле њихова је Македонија, а можда и нешто северније. По истом принципу, Аустрија би могла да каже да је њихова данашња Хрватска, БиХ, пола Румуније, Чешка, северна Италија, па и цела Србија - само зато што су некада ЧИЗМОМ И МАЧЕМ држали наведене територије... Падају маске, ваде се мачеви, биће занимљиво...

Аnonymus's picture
Аnonymus 05:52 12.01.2018.

 • +21
Voting is closed.

Da ponovim - daleko najgluplja grupacija na Balkanu koja verovatno I ne zasluzuje da postoji kao zasebna vec ce se utopiti u bugarastinu, siptarstinu I grkizam, samo ne u natrag u maticno srpstvo koje ih je do sada sacuvavalo od nestanka I gledalo na njih kao majka na umobolnog sina.

DLM's picture
DLM 17:55 12.01.2018.

 • +4
Voting is closed.

Auuuu, sto je s vama ljudi, jeste se predozirali ili vas jos drzi slavlje i ono sto ste konzumirali pri tome????!!!
Zar na ovom sajtu nema ni jednog normalnog komentara, ne samo sto jedan Srbin МИРОСЛАВ ЈОВАНОВИЌ - http://www.sobranie.mk/srpska-stranka-vo-makedonija-16-20-ns_article-mir... glasao za rasturanje Makedonije nego svo ovde od reda podrzavaju to.
Inace doticni je glasao ZA upravo za ovaj zakon isto kao sto i vi svi ovde!!!!
Izgleda onaj Водканов je pogodio dijagnozu jer ovde ima puno koji su nacizmom zarazeni, zao mi vas je, ali bas me briga necu ja imati probleme s vama nego neko drugi!

Забринут's picture
Забринут 18:24 12.01.2018.

 • +9
Voting is closed.

ДЛМ: ако ниси приметио, суштина мојих коментара је лутање тамошњих Срба, који су у међувремену постали Македонци и тиме изгубили свој идентитет. Ја нисам стекао утисак да се на овом порталу било ко радује због свега што се дешава у Македонији, већ напротив константујемо погубне последице бежања од СРПСТВА и свог правог идентитета. Друга ствар - без намере да се свађам, али срамота је све нас назвати НАЦИСТИМА само зато што ствари зовемо правим именом - они су се одродили од СРПСТВА и зато им се ово дешава!!!

Молим те, прочитај још једном мој први коментар и песму испод коментара! Свако добро и мир Божији међу нама.

Baja's picture
Baja 18:51 12.01.2018.

 • +9
Voting is closed.

Po ko zna koji put kada su teme o Makedoniji sramno prozivaš ljude za šovinizam i čak "nacizam" ...
Da se nešto razumemo, čovek iznad ti je objasnio da nikoga u Srbiji ova nesreća Makedonije ne raduje od srpskog liberala do krajnjeg desničara.

Shvati istinu da su makedonski šovinisti brutalno otimali istoriju od okolnih naroda a od Srba koji su ih oslobodili napravili su najveće neprijatelje u svojim pilećim šovinističkim glavama.Sve srpsko nasleđe na tom prostoru je brutalno ugušeno i pitanje je vremena kada će i fizički srpski spomenici propasti.

Bezobrazni makedonski nacionalisti najveću otimačinu i falsifikat su učinili prema Grcima uzimajući za naziv svoje novonastale države od 1945. godine i naroda grčko ime Makedonija a da se većina te geografske oblasti nalazi na severu Grčke.
Za razliku od dobrano poraženih i osakaćenih Srba , Grci vam nikako nisu mogli otrpeti ovakvu krađu i bezobrazluk.Posle četvrt veka doveli su vas poznavanju prava i moraćete vaše fantazije i uzurpacije da smanjite a da za naziv vaše države nađete neko istinitije i prikladnije ime.

Vi ste šovinisti i beskurpulozni nacisti a ne ljudi koji vam govore da se otreznite i samolažete.
Neće vas Grci pustiti dok ne srušite one lažne uzurpatorske spomenike po centru Skoplja koji NEMAJU NIKAKVE VEZE sa vama Makedoncima Slovenima.

Pusti mržnu prijatelju prema Srbima koji su vam najbliži i u dobru i u zlu, pameti vam i časti treba da iz muka ovih izađete a mi ćemo biti tu da pomognemo, ne mrzimo vas vi mrzite, lažete, falsifikujete i veliko zlo nam činite, sram vas bilo !

Додај коментар