Израел се успротивио примирју на југу Сирије које су договорили Путин и Трамп

СИРИЈСКА АРМИЈА ПОВРАТИЛА СТАРИ ГРАД РАСАФ И ВИШЕ НАФТНИХ И ГАСНИХ ПОЉА

  • Лист Haaretz објавио да је израелски премијер Бењамин Нетањаху о томе обавестио француског председника Емануела Макрона и рекао му да ће „зоне деескалације” ширити утицај Ирана у Сирији. Наводно му је предочио да Техеран има намеру да сагради базе за своју авијацију и морнарицу и да у ту земљу упути војнички контигент и војне саветнике
  • Сиријска армија напредовала и у борбама за источна предграђа Дамаска: Ајн, Тарма и Џобар. Та насеља су западни обод области Источна Гута коју држе терористичке формације Фајлак Ар-Рахман и Хајат Тахрир аш-Шам. Борбе у том троуглу трају већ безмало четири недеље, а терористи су у њима имали око 400 погинулих, а њихових седам пољских болница је препуно рањеника

          СИРИЈСКА армија и добровољачки одреди који ратују на њеној страни истерали су припаднике Исламске државе са гасних поља Ел-Халаа и Замла која се налазе јужно од града Рака.

          У истој операцији су владине снаге повратиле контролу и над 12 нфтних „бунара” код Ел-Фахда.

          Протеклих дана су избациле ИД и са нафтних поља Ес-Саура и Ел-Хабари јужно од Еуфрата.

          Што је једнако важно, ослободиле су од терориста и древни град Расафа (некадашњи Сергиополис) који се налази 30 километара јужно од Раке. Нимало успут, повратиле су и контролу над путем који спаја Раку са провинцијама Хама и Хомс.               

          Током последња три дана, сиријска армија је напредовала и у борбама за источна предграђа Дамаска: Ајн, Тарма и Џобар.

          Та насеља су западни обод области Источна Гута коју држе терористичке формације Фајлак Ар-Рахман и Хајат Тахрир аш-Шам.

          Борбе у поменутом троуглу трају већ безмало четири недеље, а терористи су у њима имали око 400 погинулих, а њихових седам пољских болница је препуно рањеника.

          Владиним снагама из ваздуха помаже руска авијација која је, поред осталог, уништила 8 америчких противренковких ракетних система TOW и 10 утврђених ватрених позиција.

          Сиријска армија је завладала са 37 важних тунела и траншеја противника.

          У међувремену је међународни оквир сиријске ратне драме постао још компликованији.

          Израел је објавио да се категорички противи плану Москве и Вашингтона који је резултирао примирјем на југу Сирије. Уз тврдњу да ће та „зона деескалације” наводно „шрити присуство Ирана у региону”.         

          Лист Haaretz је објавио да је израелски премијер Бењамин Нетањаху о томе обавестио француског председника Емануела Макрона.

          Наводно му је предочио да Техеран има намеру да у Сирији сагради базе за своју авијацију и морнарицу и да у ту земљу упути војнички контигент и војне саветнике.

          Нетањаху је наводно био категоричан: „То ће променити стање ствари у региону”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари