Пушков: Рат је почео кад је Запад препустио Чехословачку Хитлеру, а Пољаци откинули свој део

ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ МОСКВЕ НА ТВРДЊУ ВАШЧИКОВСКОГ ДА ЈЕ И СССР КРИВ ЗА ИЗБИЈАЊЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Алексеј Пушков

  • Шеф пољске дипломатије Витолд ВАШЧИКОВСКИ: „Мора се имати у виду да је СССР - заједно са Немачком - веома много допринео отпочињању Другог светског рата. Односно: да је заједно са немачком напао Пољску и да самим тим сноси одговорност за почетак Другог светског рата“
  • Алексеј ПУШКОВ: „Неће бити тако, господине Вашчиковски. Други светски рат је почео у Минхену када је Запад препустио Чехословачку Хитлеру, а Пољска откинула за себе комад те земље“
  • Леонид СЛУЦКИ: „Такви искази су нечувени и опасни јер отворено охрабрују ревизионисте и духовне наследнике нациста. У циљу оправдавања државне бласфемије и скрнављења сећања на борце против фашизма, он је дошао до крајњег степена политичког цинизма и историјске неписмености“

        ПОЉСКИ министар спољних послова Витолд Вашчиковски изјавио је да је „Совјетски Савез много допринео почетку Другог светског рата“ јер је напао Пољску мало пошто је то учинила Немачка.

        У свом русофобском полету, пољски министар је додатно нагласио:

        „Ја бих прво кориговао тај историјски наратив јер пољско-совјетске односе не треба рачунати од 1945. године, од момента ослобађања Пољске од немачке окупације. Мора се имати у виду да је СССР - заједно са Немачком - веома много допринео отпочињању Другог светског рата. Односно: да је заједно са немачком напао Пољску и да самим тим сноси одговорност за почетак Другог светског рата“.

        У интервјуу листу Wpolityce још је додао: „Ратујући са Немачком, СССР је то чинио у свом интересу јер је већ неколико година био и сам жртва немачке агресије“.

        Ово је била реакција на изјаву руског амбасадора у Варшави Сергеја Андрејева да споменици совјетским војницима у Пољској морају бити очувани из захвалности за ослобођење од фашизма.

        На ово је прво одреаговао руски сенатор и познати спољнополитички експерт Алексеј Пушков. Он је Вашчиковском поручио преко Твитера:

        „Неће бити тако, господине Вашчиковски. Други светски рат је почео у Минхену када је Запад препустио Чехословачку Хитлеру, а Пољска откинула за себе комад те земље“.

        На исто је указао и председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента Константин Косачов.

        А председник спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид Слуцки оценио је данас коментаре пољског министра спољних послова о кривици Совјетског Савеза за избијање Другог светског рата као „крајњи степен политичког цинизма и историјске неписмености“.

        „Такве акције и искази су нечувени и опасни јер отворено охрабрују ревизионисте и духовне наследнике нациста. У циљу оправдавања државне бласфемије и скрнављења сећања на борце против фашизма, он је дошао до крајњег степена политичког цинизма и историјске неписмености“.

        „Оптуживање СССР за избијање Другог светског рата паралелно са нацистичком Немачком још један је гнусни покушај прекрајања историје, што је чест грех данашњих пољских политичара“, подвукао је Слуцки.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 22:31 12.08.2017.

  • +1
Voting is closed.

Bitna je bila i politička klima pred drugi svetski rat te Engleska i Francuska očekivale su napad Nemačke prvenstveno na istok tj. na SSSR i značajno su uticale na druge evropske države da ne potpisuju nikakav ugovor o vojnoj saradnji sa SSSR-om.
Sve zapadne sile odbile su da potpišu bilo kakav vojni ugovor sa SSSR-om pre početka drugog svetskog rata: Engleska, Francuska, Čehoslovačka (na pritisak prve dve), Poljska.
Opasnost od rata bila je primetna, ali tadašnja vlada Poljske bila je prilično nesmotrena u očekivanjima da Poljska neće biti napadnuta od strane Nemačke i to je njena velika istorijska greška u proceni ratne opasnosti. Još od godine 1934 Poljska je imala sa Nemačkom potpisan Pakt o nenapadanju, a godine 1937 Hitler je ponovo izjavio da taj pakt važi i olakšava odnose dve zemlje. Tako je Poljska računala da će se ona sigurno izvući od rata. Nisu posumnjali ni 1938 kada je Čehoslovačkoj od strane Nemačke oduzeta Sudetska oblast, a ni u Martu 1939 kada je Hitlerova vojska krenula u invaziju cele Čehoslovačke.

SSSR nakon što su ga tokom 1939 godine odbile sve zapadne zemlje pristupio je pregovorima sa Nemačkom i tek 23 08.1939. godine potpisan je sovjetsko-nemački pakt o nenapadanju poznat kao sporazum Ribentrop-Molotov. Tako je SSSR odložio napad na svoju zemlju i dobio je dosta vremena da se pripreme za napad i rat na svojoj teritoriji.

Pre toga Sovjetski savez je predlagao i Poljskoj vojnu pomoć. Međutim, Poljska je tu pomoć odbila. Ministar inostranih poslova Poljske Juzef Bek u avgustu 1939. godine ambasadorima Engleske i Francuske je napisao sledeće:
„Mi nemamo sporazum sa SSSR–om i ne želimo ga.“

Drugi svetski rat je nastao kako bi SAD postigle svoje strateške ciljeve: međusobno uništavanje ili značajno slabljenje SSSR-a i Nemačke i potčinjavanje Evrope volji SAD. Amerika je želela da eliminiše dve sile u Evropi koje su joj smetale da uspostavi svetski diktat i živi na račun tuđeg rada i tuđeg bogatstva. Eliminacija Nemačke i SSSR-a otvarala je put SAD za vlast nad svetom.

Inače bez aktivne pomoći pružene Nemačkoj od strane SAD i Engleske Drugi svetski rat nije mogao buknuti, jer Nemačka nije bila u stanju da izgradi vojnu industriju i da naoruža vojsku najsavremenijim naoružanjem tog vremena. SAD i Engleska su stvorili uslove za početak rata za uništavanje SSSR-a.

дулебг's picture
дулебг 22:14 12.08.2017.

  • +18
Voting is closed.

Приликом освајања Пољске и Литванија је узела свој део. После рата Пољска је "померена" на запад неких 100км, а Литванији, као совјетској републици, остало њено парче сланине, да га и до данас није вратила.

zauvek branilac's picture
zauvek branilac 01:03 13.08.2017.

  • +21
Voting is closed.

Poljska je okupirala deo Češke 1938 kada je Hitlerova Nemačka raskomadala tadašnju Čehoslovačku, a Slovačka je 1939 "pomogla" Nemačkoj u napadu na tadašnju Poljsku!

Додај коментар