Пушков: Рат је почео кад је Запад препустио Чехословачку Хитлеру, а Пољаци откинули свој део

ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ МОСКВЕ НА ТВРДЊУ ВАШЧИКОВСКОГ ДА ЈЕ И СССР КРИВ ЗА ИЗБИЈАЊЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Алексеј Пушков

  • Шеф пољске дипломатије Витолд ВАШЧИКОВСКИ: „Мора се имати у виду да је СССР - заједно са Немачком - веома много допринео отпочињању Другог светског рата. Односно: да је заједно са немачком напао Пољску и да самим тим сноси одговорност за почетак Другог светског рата“
  • Алексеј ПУШКОВ: „Неће бити тако, господине Вашчиковски. Други светски рат је почео у Минхену када је Запад препустио Чехословачку Хитлеру, а Пољска откинула за себе комад те земље“
  • Леонид СЛУЦКИ: „Такви искази су нечувени и опасни јер отворено охрабрују ревизионисте и духовне наследнике нациста. У циљу оправдавања државне бласфемије и скрнављења сећања на борце против фашизма, он је дошао до крајњег степена политичког цинизма и историјске неписмености“

        ПОЉСКИ министар спољних послова Витолд Вашчиковски изјавио је да је „Совјетски Савез много допринео почетку Другог светског рата“ јер је напао Пољску мало пошто је то учинила Немачка.

        У свом русофобском полету, пољски министар је додатно нагласио:

        „Ја бих прво кориговао тај историјски наратив јер пољско-совјетске односе не треба рачунати од 1945. године, од момента ослобађања Пољске од немачке окупације. Мора се имати у виду да је СССР - заједно са Немачком - веома много допринео отпочињању Другог светског рата. Односно: да је заједно са немачком напао Пољску и да самим тим сноси одговорност за почетак Другог светског рата“.

        У интервјуу листу Wpolityce још је додао: „Ратујући са Немачком, СССР је то чинио у свом интересу јер је већ неколико година био и сам жртва немачке агресије“.

        Ово је била реакција на изјаву руског амбасадора у Варшави Сергеја Андрејева да споменици совјетским војницима у Пољској морају бити очувани из захвалности за ослобођење од фашизма.

        На ово је прво одреаговао руски сенатор и познати спољнополитички експерт Алексеј Пушков. Он је Вашчиковском поручио преко Твитера:

        „Неће бити тако, господине Вашчиковски. Други светски рат је почео у Минхену када је Запад препустио Чехословачку Хитлеру, а Пољска откинула за себе комад те земље“.

        На исто је указао и председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента Константин Косачов.

        А председник спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид Слуцки оценио је данас коментаре пољског министра спољних послова о кривици Совјетског Савеза за избијање Другог светског рата као „крајњи степен политичког цинизма и историјске неписмености“.

        „Такве акције и искази су нечувени и опасни јер отворено охрабрују ревизионисте и духовне наследнике нациста. У циљу оправдавања државне бласфемије и скрнављења сећања на борце против фашизма, он је дошао до крајњег степена политичког цинизма и историјске неписмености“.

        „Оптуживање СССР за избијање Другог светског рата паралелно са нацистичком Немачком још један је гнусни покушај прекрајања историје, што је чест грех данашњих пољских политичара“, подвукао је Слуцки.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари