Почео заједнички лов CIA и FBI на „кртицу“ која је за WikiLeaks одиграла улогу Сноудена-2

CBS: ПОЧЕЛА ЈЕ ДУБИНСКА ПРОВЕРА НЕКОЛИКО СТОТИНА САРАДНИКА ГЛАВНЕ ШПИЈУНСКЕ ЦЕНТРАЛЕ

        АМЕРИЧКА телекомпанија CBS објавила је да је CIA - уз помоћ агената FBI - започела велики лов на „кртицу“ WikiLeaks-а у својим редовима.

        „Велика потрага“ усмерена је на откривање ко је изнутра предао WikiLeaks податке о најтајнијим методима сајбершпијунаже које је користила главна америчка шпијунска мрежа, активно и успешно приписујући своје операције „под туђом заставом“ и друге акције „хакерима“ других земаља.

        Тренутно се - тврди исти телеканал - „чешља“ круг сарадника CIA и фирми које су за њу радиле са физичким доступом компјутерским програмима и подацима које је WikiLeaks објавио.

        Такав доступ имало је неколико стотина људи. Сада се свако од њих „дубински проверава“.

        WikiLeaks је - да подсетимо - учинио јавним програме који су Ленглију давали могућност праћења људи преко мобилних телефона и приступ смартфонима по целом свету.

        Такође: популарним месенџерима WhatsApp и Telegram.

        Чак су амерички агенти за прислушкивање могли да користе телевизоре Samsung Smart TV.

        WikiLeaks је објавио да је све добио од фирми које су некада радиле за Ленгли, односно - од њихових сарадника који се, попут Еудварда Сноудена, нису мирили за безакоњем у деловању америчке шпијунаже.

        Нови директор CIA Мајк Помпео је 13. априла у вашингтонском Центру за стратешка и међународна истраживања рекао да је WikiLeaks недржавна непријатељска обавештајна служба која делује на подстицај држава попут Русије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари