Одговорност за атентат у Анкари преузела терористичка коалиција око сиријске Ал Каиде

ЏЕЈШ АЛ-ФАТАХ И ЏЕБХАТ АН-НУСРА ИМАЈУ ПИПКЕ У ТУРСКОЈ, АЛИ ИХ СПОНЗОРИШУ САД И САУДИЈЦИ

Мевлут Мерт Алтинташ

  • Истрага још ништа битно није саопштила, али турски медији пишу да је Алтинташ био човек од поверења и да је након покушаја државног преврата (15-ог јуна) чак осам пута учествовао у обезбеђивању Реџепа Тајипа Ердогана
  • Отворило се питање: због чега су труска полиција и агенти државне безбедности ликвидирали Мевлута Алтинташа уместо да га ране и ухвате живог? Поготово што је атентатор - након што је један метак испалио у руског амбасадора Андреја Карлова који је већ лежао на поду - подигао кажипрст леве руке увис, а то је покрет-знак свих џихадиста. Па још на турском и слабом арапском изговорио: „Ми умиремо у Алепу, а ви умирете овде. Само ће ме смрт уклонити одавде“

        ОДГОВОРНОСТ за убиство у Анкари руског амбасадора Андреја Карлова преузела је на себе сиријска терористичка коалиција окупљена око Ал Каиде, односно њеног огранка Џебхат ан-Нусра.

        Та коалиција се прозвала Џејш ал-Фатах, а објавила је да је атентатор Мевлут Мерт Алтинташ (22) био њен члан.

        Ова организација има пипке и у Турској, али јој је главно упориште у сиријској провинцији Идлиб.

        Њени главни покровитељи, заштитници су ипак Сједињене Државе и Саудијска Арабија.

        Истрага још ништа битно није саопштила, али турски медији пишу да је Алтинташ био човек од поверења и да је након покушаја државног преврата (15-ог јуна) чак осам пута учествовао у обезбеђивању Реџепа Тајипа Ердогана.

        Додуше, није био у саставу његовог личног обезбеђења, али је бо у „спољном безбедносном кругу“ у време јавних наступа председника Турске.

        Турски лист Hurriyet је објавио да Алтинташ у ноћи у којој је дошло до покушаја пуча у Анкари и Истанбулу није био „у служби“ јер је био „на боловању“.

        А шта је заиста радио те ноћи и где се налазио - до атентата на Карлова нико није ни покушао да истражи.

        Независно ос тога, већ се отворило питање: због чега су труска полиција и агенти државне безбедности ликвидирали Алтинташа уместо да га ране и ухвате живог?

        Ко зна: можда то питање никада неће добити одговор.

        Чињеница је, међутим, да је атентатор - након што је један метак испалио у Карлова који је већ лежао на поду - подигао кажипрст леве руке увис, а то је покрет-знак свих џихадиста.

        Још је на турском и слабом арапском изговорио: „Ми умиремо у Алепу, а ви умирете овде. Само ће ме смрт уклонити одавде“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари