Одговорност за атентат у Анкари преузела терористичка коалиција око сиријске Ал Каиде

ЏЕЈШ АЛ-ФАТАХ И ЏЕБХАТ АН-НУСРА ИМАЈУ ПИПКЕ У ТУРСКОЈ, АЛИ ИХ СПОНЗОРИШУ САД И САУДИЈЦИ

Мевлут Мерт Алтинташ

  • Истрага још ништа битно није саопштила, али турски медији пишу да је Алтинташ био човек од поверења и да је након покушаја државног преврата (15-ог јуна) чак осам пута учествовао у обезбеђивању Реџепа Тајипа Ердогана
  • Отворило се питање: због чега су труска полиција и агенти државне безбедности ликвидирали Мевлута Алтинташа уместо да га ране и ухвате живог? Поготово што је атентатор - након што је један метак испалио у руског амбасадора Андреја Карлова који је већ лежао на поду - подигао кажипрст леве руке увис, а то је покрет-знак свих џихадиста. Па још на турском и слабом арапском изговорио: „Ми умиремо у Алепу, а ви умирете овде. Само ће ме смрт уклонити одавде“

        ОДГОВОРНОСТ за убиство у Анкари руског амбасадора Андреја Карлова преузела је на себе сиријска терористичка коалиција окупљена око Ал Каиде, односно њеног огранка Џебхат ан-Нусра.

        Та коалиција се прозвала Џејш ал-Фатах, а објавила је да је атентатор Мевлут Мерт Алтинташ (22) био њен члан.

        Ова организација има пипке и у Турској, али јој је главно упориште у сиријској провинцији Идлиб.

        Њени главни покровитељи, заштитници су ипак Сједињене Државе и Саудијска Арабија.

        Истрага још ништа битно није саопштила, али турски медији пишу да је Алтинташ био човек од поверења и да је након покушаја државног преврата (15-ог јуна) чак осам пута учествовао у обезбеђивању Реџепа Тајипа Ердогана.

        Додуше, није био у саставу његовог личног обезбеђења, али је бо у „спољном безбедносном кругу“ у време јавних наступа председника Турске.

        Турски лист Hurriyet је објавио да Алтинташ у ноћи у којој је дошло до покушаја пуча у Анкари и Истанбулу није био „у служби“ јер је био „на боловању“.

        А шта је заиста радио те ноћи и где се налазио - до атентата на Карлова нико није ни покушао да истражи.

        Независно ос тога, већ се отворило питање: због чега су труска полиција и агенти државне безбедности ликвидирали Алтинташа уместо да га ране и ухвате живог?

        Ко зна: можда то питање никада неће добити одговор.

        Чињеница је, међутим, да је атентатор - након што је један метак испалио у Карлова који је већ лежао на поду - подигао кажипрст леве руке увис, а то је покрет-знак свих џихадиста.

        Још је на турском и слабом арапском изговорио: „Ми умиремо у Алепу, а ви умирете овде. Само ће ме смрт уклонити одавде“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

КДБ Србија's picture
КДБ Србија 15:37 21.12.2016.

  • +31
Voting is closed.

Путин је најавио да одговор може бити само један - појачана борба против терориста. И да ће то терористи осетити на својој кожи. Као и да ће сазнати ко је наводио руку убице...

Ево целог снимка са преводом на српски:

https://www.youtube.com/watch?v=LrXposM1ozg

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 17:20 21.12.2016.

  • +20
Voting is closed.

e moj care Putine. Ne znas ti u sta si upao. Ako si hteo rat mogao si odabrati malo lakseg protivnika jer kad vam se dzihadisti nakace na vrat ima da vam piju krv doveka. Ovo je sada sala sta moze da bude. Za Ameriku se ne bojim ona je prakticno ostrvo i moze da kontrolise ko joj dolazi, Evropa uz malo truda takodje, ali Rusija. Ona cela prakticno lezi na islamskoj Aziji. To je ogroman prostor a Rusa je malo. Islamisti ce ih biti svim metodama. Bilo lukavo in udvoricki kao Kadirov, bilo natalitetom, bilo cak i otvorenim terorizmom.

Sloba's picture
Sloba 17:21 21.12.2016.

  • +23
Voting is closed.

Kada bi se ovaj slucaj istrazivao do kraja, doslo bi se do predstavnika turskih vlasti i do Amerike ili Saudijske Arabije. Ali Putin ce da cuti i da pokusa da iskoristi situaciju postavljajuci nepovoljne zahteve Turskoj, koja ce za neko vreme morati da saginje glavu i da ih ispunjava.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 17:43 21.12.2016.

  • +21
Voting is closed.

logika ti je smesna. Po tebi Turska je dovoljno drska da organizuje ubistvo ruskog ambasadora u ankara, a u isto vreme se boji jako Rusije i povija glavu. pa sad sta je ? Odluci se !

Sloba's picture
Sloba 19:09 21.12.2016.

  • +22
Voting is closed.

Zdrava logika je smesna glupim ljudima.
Turska je bila drska, u najsirem smislu, kada je ubila ruskog pilota.
Turska je i sada drska, ali vise ne sme javno da pokazuje svoju drskost. Barem ne za sada; u ovoj fazi odnosda s Rusijom.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 19:36 21.12.2016.

  • +20
Voting is closed.

pricaj ti te price nekom drugom a u dusi bi se ujeo za G. sto ih rusi nisu sravnili sa zemljom....

Slobodanka's picture
Slobodanka 21:02 21.12.2016.

  • +20
Voting is closed.

Sad već bivši turski policajac Mevlut Altintaš zvanično je radio za tursku policiju, a kad uzme slobodan dan radio je honorarno za terorističke organizacije. Pa ko bolje i više plati. No, sad je "zaradio", a i isplaćen je maksimalno.

Додај коментар