Ники Хејли: Важно је да Северна Кореја зна да ми не тражимо сукоб

РУСИЈА БЛОКИРАЛА ИЗГЛАСАВАЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ СБ УН СА НЕИЗБАЛАНСИРАНОМ ОСУДОМ ПЈОНГЈАНГА

Ники Хејли

         РУСИЈА је спречила Савет безбедности Уједињених нација да осуди Северну Кореје због најновијег испаљивања ракете, и то упркос томе што је осуда имала подршку Кине, савезнице Пјонгјанга, рекле су дипломате.

         Амерички предлог осуде захтевао је од Пјонгјанга да се уздржи од спровођења проба нуклеарних или балистичких ракета, после несупешног испаљивања једне у недељу.

         По дипломатама у Савету безбедности, Москва жели да побољша елементе текста, односно укаже на потребу да се решење постигне дијалогом.

         Неколико дипломате, говорећи под условом да им се не објаве имена, признало је да су изненађени руском блокадом текста и то упркос томе што је текст подржао Пекинг који обично дипломатски штити Северну Кореју у УН.

         Блокираним текстом је предлагано да чланови Савета безбедности изразе „апсолутну забринутост” због „веома дестабилишућег понашања” Северне Кореје, претећи јој поново „значајнијим корацима”.

         Прошлог месеца, Савет је једногласно оштро осудио низ лансирања ракета Пјонгјанга.

         Руска блокада долази недељу дана пре састанка Савета безбедности о Северној Кореји, којом ће председавати шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон.

         Пред седницу Савета безбедности америчка амбасадорка у УН Ники Хејли је рекла да је „важно да Северна Кореја зна да ми не тражимо сукоб”.

         „Ми смо јасно рекли шта она може да уради. Лопта је на њеној страни терена”, упозорила је.

         Потпредседник САД Мајк Пенс који је на турнеји по Азији, у среду је обећао Северној Кореји „огроман” одговор у случају напада, називајући Пјонгјанг „најопаснијом и најнепосреднијом претњом у региону”.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари