Нетањаху: Израел неће дозволити да се Иран учврсти у Сирији или било где другде

ВАШИНГТОН ОБЈАВИО ДА СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ПОТПУНО ПОДРЖАВАЈУ ИЗРАЕЛ

          ИЗРАЕЛСКИ премијер Бењамин Нетањаху изјавио је вечерас да је јасно рекао председнику Русије Владимиру Путину да ће се Израел бранити против сваког покушаја да се повреди суверенитет те земље.

          "Наша политика је јасна: Израел ће се бранити против сваке агресије и сваког покушаја да се повреди његов суверенитет", рекао је Нетањаху, додавши: "Иран је данас то покушао. Повредио је наш суверенитет и инфилтрирао свој дрон у израелски ваздушни простор из Сирије".

          Израелска војска је саопштила јутрос да је оборила ирански дрон и да је напала иранске инсталације у Сирији одакле је лансиран.

          Сиријска ваздушна одбрана испалила је ракете које су погодиле израелски борбени авион Ф-16, што је навело пилоте да искоче. Након што је авион пао на север Израела израелске ваздухопловне снаге извеле су "највећи и најзначајнији напад" на Сирију од 1982. године, како је рекао један израелски генерал.

          Нетањаху је рекао да је разговарао и са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном који овог викенда креће на турнеју по Блиском истоку, пренели су израелски медији.

          "Израел сматра Иран и његовог домаћина Сирију одговорним за данашњу агресију. Ми ћемо наставити да радимо све што је потребно да заштитимо наш суверенитет и безбедност", навео је Нетањаху у саопштењу објављеном на енглеском.

          Он је такодје рекао да Израел тежи миру, али да ће наставити да се брани против сваког напада или покушаја Ирана да се учврсти у Сирији "или било где другде".

          Пентагон је данас објавио да САД у потпуности подржавају право Израела да се брани против претње својој територији и свом народу.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари