Немачка има 860.000 бескућника, више од половине су - избеглице

МЕРКЕЛОВА ИМА 420.00 „ДОМАЋИХ” БЕСКУЋНИКА, А ОД ТОГ БРОЈА – 52.000 ЖИВЕ НА УЛИЦИ

         ПОДАЦИ које је данас објавила немачка Федерална радна група за помоцћ бескућницима (БАГ) указују на смањење понуде приступачног и социјалног становања што, заједно са одлуком владе 2015. године да дозволи да скоро милион избеглица уђе у Немачку, представља узроке експоненцијалног раста броја бескуцћника.

         По федералној статистици за 2016. годину, преноси немачка РТВ Дојче веле, 440.000 од 860.000 бескуц́ника у Немачкој су избеглице.

         Генерални директор БАГ-а Томас Шпехт је нагласио да, "иако је имиграција драматично погоршала укупну ситуацију, она ни у којем случају није једини узрок нове несташице станова" за сиромашне.

         Главни разлог, рекао је он, је погрешна владина стамбена политика.

         По званичним подацима о бескуцћницима, од укупно 860.000, 440.000 су избеглице. Од "домаћих бескуц́ника", којих је укупно 420.000, њих 52.000 живи на улицама што је пораст од 33 одсто за само две године.

         Сматра се да 130.000 бескуцћника живи с партнерима или децом. Изузимајући избеглице, 32.000 или осам одсто бескуц́ника у Немачкој су деца и малолетници.

         По директору БАГ-а, Шпехту, број социјалних стамбених јединица је широм Немачке од 1990. године опао за око 60 одсто, на само 1,2 милиона, јер су општине, власти федералних држава и савезна влада продавале свој стамбени простор приватним инвеститорима.

         "Због те политике приступачно становање је за многе постало неприступачно", рекао је Шпехт.

         Недостатак стамбеног простора је довео до оштрог повецћања цена изнајмљивања, посебно малих, једнособних и двособних у некадашњим социјалним стамбеним зградама. Рачуна се да је у Немачкој 17 милиона "једночланих домац́инстава", а прошле године је на тржишту било само 5,2 милиона једнособних и двособних станова.

         По објављивању најновијих података о бескуцћницима, управна директорка БАГ-а Верена Роженке је позвала савезну владу и општинске власти да одговорније воде стамбену политику, уз максимирање цена најма при издавању субвенционисаних станова бескуц́ницима и уз "откупљивање расположивог стамбеног фонда од приватних власника и предузецћа".

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари