Муслиманска управа одбија да отвори капије за Ал Аксу зато што је Израел поставио детекторе за метал

ЗАОШТРАВАЊЕ НАКОН ШТО СУ ТРИ ПАЛЕСТИНЦА ПОРЕД ЏАМИЈЕ УБИЛА ДВА ИЗРАЕЛСКА ПОЛИЦАЈЦА

         ИЗРАЕЛСКА полиција планирала је данас да поново отвори светилиште у Јерусалиму, али је муслиманска управа, задужена за то место, одбила да откључа капије у знак протеста што су тамо постављени метални детектори, јављају израелски медији.

         Израел је у петак због смртоносног напада затворио то место које муслимани зову Харам ал Шариф (Узвишено уточиште) и на коме се налази џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу, а ту су се некада налазили древни јеврејски храмови и Јевреји га зову Брдо храма.

         Полиција је навела да планира најпре отварање две од укупно девет капија за муслиманске посетиоце и само палестинске становнике Јерусалима.

         Касније током дана планирано је да се допусти и туристима и јеврејским посетиоцима такодје да уђу.

         Метални детектори су постављени јутрос на две капије.

         Муслиманска урпава Wакф је оценила да је нова безбедносна мера кршење статуса кво на светилишту на основу кога муслимани имају ексклузивно право да се тамо моле.

         У петак су три нападача, арапска грађанина Израела, отворила ватру у близини тог места, убивши два израелска полицајца, пре него што су и сами убијени.

         Израел је тада затворио Брдо храма и отказао традиционалне молитве муслимана петком у подне, што иначе веома ретко чини.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари