Москва упозорила Израел да не улази у ваздушни простор Сирије по свом нахођењу

СИРИЈСКА ПВО ИЗНАД ЕЛ-КУНЕЈТРЕ ОБОРИЛА ИЗРАЕЛСКУ ШПИЈУНСКУ БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ

          СИРИЈСКЕ батерије ПВО обориле су израелску шпијунску беспилотну летелицу. У небу изнад града Ел-Кунејтра на Голанској висоравни.

          Пре четири дана је сиријска ПВО оборила један од четири израелска ловца који су бомбардовали позиције либанског Хезболаха недалеко од Палмире (исток провинције Хомс).

          Израелски дрон је оборен упркос претњи јеврејског министра одбране Авигдора Либермана да ће – у случају да дође до новог напада на авионе његове земље – сиријска ПВО бити комплетно унштена.

          У све се, међутим, умешала Русија.

          Заменик шефа њене дипломатије – Михаил Богданов – позвао је због удара код Палмире на разговор амбасадора Израела у Москви Гарија Корена.

          Потом је изјавио да је Корену пренео „забринутост Москве због инцидента код Палмире“. Потом је нагласио:

          „Међу нама постоји специјални канал везе и ми желимо да он добро функционише како не би било несхватања ко се чиме (у Сирији) бави“.

          Jerusalem Post је објавио да су израелске бомбе пале у близини руских војника. Међутим, разлог незадовољства Москве је много озбиљнији.

          Руски државни врх очито не жели да Израел делује без претходног договора са њом, нити да залази у ваздушни простор Сирије по свом нахођењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари