Москва упозорила Израел да не улази у ваздушни простор Сирије по свом нахођењу

СИРИЈСКА ПВО ИЗНАД ЕЛ-КУНЕЈТРЕ ОБОРИЛА ИЗРАЕЛСКУ ШПИЈУНСКУ БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ

          СИРИЈСКЕ батерије ПВО обориле су израелску шпијунску беспилотну летелицу. У небу изнад града Ел-Кунејтра на Голанској висоравни.

          Пре четири дана је сиријска ПВО оборила један од четири израелска ловца који су бомбардовали позиције либанског Хезболаха недалеко од Палмире (исток провинције Хомс).

          Израелски дрон је оборен упркос претњи јеврејског министра одбране Авигдора Либермана да ће – у случају да дође до новог напада на авионе његове земље – сиријска ПВО бити комплетно унштена.

          У све се, међутим, умешала Русија.

          Заменик шефа њене дипломатије – Михаил Богданов – позвао је због удара код Палмире на разговор амбасадора Израела у Москви Гарија Корена.

          Потом је изјавио да је Корену пренео „забринутост Москве због инцидента код Палмире“. Потом је нагласио:

          „Међу нама постоји специјални канал везе и ми желимо да он добро функционише како не би било несхватања ко се чиме (у Сирији) бави“.

          Jerusalem Post је објавио да су израелске бомбе пале у близини руских војника. Међутим, разлог незадовољства Москве је много озбиљнији.

          Руски државни врх очито не жели да Израел делује без претходног договора са њом, нити да залази у ваздушни простор Сирије по свом нахођењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Видра's picture
Видра 05:08 21.03.2017.

 • +4
Voting is closed.

То је одмах с почетка требало бити речено и то у моменту уласка Русије у Сирију ,Израел ,Амиси,Енглези или такозвана " међу самовољна народна коалиција"!!! Кад с́у ОСВАЈАЛИ Ирак Амери нико није смио ући ни ваздушни ни морски ни копнени простор у Ирак и тако се то ради како је Русија као ослободилац позвана а не као Амери освајач ушла!!!

Slobodanka's picture
Slobodanka 08:51 21.03.2017.

 • +4
Voting is closed.

Da li je ova izraelska bespilotna letilica bila ujedno i proba Izraela da provere da li će Sirijci odsad pa nadalje sigurno gadjati?

Baja's picture
Baja 10:41 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Izraelci su u tom bombardovanju ubili visokog oficira PVO Sirije, kao dobar dan.
Izrael u Siriji ravna Hezbolah kako mu se prohte.
Malo si naivna Slobodanka,politika je velika kurva... RUSIJA SE KAO ŠTO VIDIŠ U TO NE MEŠA...

Izrael pokazuje svoju snagu,bez dileme je najači na tom prostoru i ima velike zaštitnike,Rusiju i SAD,a najeća mu je zaštita njegova organizovana država i narod koji tamo živi, ne prepuštajući ništa slučaju .

Slobodanka's picture
Slobodanka 17:09 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Realna sam i moje želje za preživljavanjem i oslobodjenjem su razumno kontrolisane. Odluke o načinu vodjenja oslobodilačkog rata nisu samo stvar volje i ne mogu borbe biti vodjenje sa pameću emocionalnog deteta.
Nije mogla najpre Sirija dok se malo ne učvrsti na oslobodjenim teritorijama da pruži adekvatan otpor na sve strane. Mislim na kopnenu vojsku. Pritom treba imati u vidu da je Izrael u posebnim odnosima sa SAD i da je bilo izjava u smislu da oni kontrolišu vladu SAD. Treba imati u vidi i rat iz 1967.godine kada je Izrael u kratkotrajnom ratu povećao svoje teritorije četiri puta. I tada su imali podršku SAD. Nije dobro ni što je sada njima sa te ranije okupirane teritorije, sa Golana grad Damask prilično blizu.
Ispravno je rekao Asad da će se rat završiti ove 2017 godine, ako se nešto NE ZAKOMPLIKUJE. A jake šanse da se zakomplikuje postoje zbog ovog suseda Sirije. Evo podsećanja radi s kim se ima posla:
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B...

Da li ti uopšte nekad razmišljaš kako treba i to profesionalno voditi rat za oslobodjenje Sirije, a da Sirija i njeni saveznici mogu da napreduju. Mislim na napredovanje njihovih kopnenih trupa. Sigurno je da ne treba sve okolne zveri da izazovu što pre i u što veći sukob. Nešto ako se može treba odložiti i za kasnije.

Pritom treba još i voditi računa da se taj rat ne pretvori u direktan sukob velikih sila i u veoma intenzivan dogadjaj pa onda možda i sa upotrebom nuklearnog naoružanja i u pravom smislu - veliki treći svetski rat?!
I ovako je taj treći svetski rat možda već u toku, ali se odvija sporije u nizu manjih i ovakvih većih sukoba, ali je zasad bez upotrebe nuklearnog naoružanja i bez direktnog sukoba najvećih sila.
Pogledaj malo unazad kako su izgledale ozbiljne krize kad je malo falilo da do tog direktnog sukoba izmedju velikih dodje i koliko su one bile preteće po ceo svet!
Glavni neprijatelji Sirije ne napadaju direktno sa svojim vojnim snagama, nego uglavnom preko svojih plaćeničkih vojski u koje su u nekom manjem broju ubačeni njihovi instruktori. Eto ta činjenica daje prostor za delovanje jer se bori protiv terorističkih grupa i DAEŠ, a pritom ne može SAD i NATO da optuži da je neko njih direktno napao. Ne može samo zato jer takvu svoju povezanost sa teroristima nastoje da sakriju i od svoje i od svetske javnosti.
Otvoreno su stacionirani Amerikanci u Raki zbog njihove kobojagi borbe protiv ISIS. Najbolje bi bilo da nisu ni tamo. A oko Rake ima nafte. Slično tako su u iračkom Mosulu, a tek što tamo ima nafte.

Ovo sve što se dešava jeste veliko zlo, ali ne možemo ponešeni emocijama nakon mučnih vesti i slika iz rata da se ponašamo kao deca i poželimo sveopštu tabačinu jer to bilo puno veće zlo i sa mogućim teškim posledicama. Još i sa dugotrajnim posledicama zbog radijacije, naravno samo za one koji prežive.

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:35 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Bio je skoro kod nas ovakav intervju:
Vlasta Velisavljević: Zavoleo sam Ruse kad su ginuli za Beograd
...A moja istinska ljubav prema Rusiji je počela od onog trenutka kada sam video te Ruse prilikom oslobođenja Beograda kako su ginuli…
https://rs-lat.sputniknews.com/kultura/201608071107678403-vlasta-velisav...
Meni je ozbiljno zasmetao i naslov i citirana rečenica, pozlilo mi je od toga. Ne postavljam takve uslove da bih nekog eventualno zavolela. A ne očekujem ni u mom privatnom životu da neko za mene gine da bi mi eto tako dokazao svoju odanost i ljubav.
Nije ista vrsta veze medju ljudima, ali slično mislim i o našim prijateljskim i bratskim narodima. Ne treba da se srpsko ruske veze i ljubavi ponovo razvijaju po cenu neke nove velike pogibije.

Rusija je u II svetskom ratu dala veliki doprinos u borbama za oslobodjenje od nacizma i fašizma i svoje zemlje, Evrope i celog sveta i pritom položili su veliki broj ljudskih žrtava. Ne želim im takvu reprizu. Niti to želim ponovo nekom drugom narodu da se desi.

Иванка's picture
Иванка 14:17 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

RUSIJA SE KAO ŠTO VIDIŠ U TO NE MEŠA...
Русиjа се меша. Уз чију помоћ су Сиријци оборили израелски авион? У ствари, израелски претње нису намењене за Сиријаца. Они су намењене за Русију. Само су изражени индиректно.
Али ако чекате јавни скандал (дипломатски или војни), онда то неће бити. То ниjе наш начин.

Baja's picture
Baja 17:35 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Komandant sirijskog PVO je ubijen u napadu drona na njegov džip(zbog verovatnog rušenja aviona).
Porazno je koliko ti malo znaš. Moskva je izrazila "zabrinutost zbog "INCIDENTA",na prethodna ravnanja Hezolaha po Siriji i Damasku,nije ni reagovano sa "zabrinutošću" ...
Komentarišemo ovde, ne trubimo patetične idealne priče,govorimo o ratu u Siriji.
Prva žrtva rata je istina, po kojoj ti slatkorečivo gaziš.
Neozbiljna si.

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:53 22.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Porazno je sa koliko malo znanja gledaš ceo ovaj rat. Ustvari rat u celini ti i ne gledaš nego stalno nešto parcijalno tražiš zašto bi sumnjičio i optuživao. I KAPITULIRAO, a kao žao ti je.
Izraelci jesu i prgavi i osvetoljubivi. Ali da li je samo to sad u pitanju? Kako nisi pomislio da li postoji još neki dodatni cilj pored prgave osvete?
Možda Izraelci procenjuju da sada treba da se direktno umešaju da bi rat u Siriji dobio novu dodatnu težinu. Da li Sirija sada na značajno povećanje ratnog posla može adekvatno da odgovori?

Baja's picture
Baja 18:05 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Normalno da ne može da odgovori.
Nisu mogli da odgovore nekoliko decenija ranije kada je ceo SSSR bio uz apsolutno "ujedinjene" arapske države koje su istovremeno napale Izrael a kamoli sada .Razbucali su ih za nedelju dana.

Moram nešto da dodam za zajapurene i poludele ljude koji ovu prepisku mogu na svoj način da "razumeju"...
Bez patetike,bez internet junačenja,bez uvreda,bez prekih idiotskih zaključaka,bez staljinističkih idiotskih kvalifikacija ! ! !
Samo komentarišemo,bez mogućnosti i da nešto promenimo. Draga mi je Sirija i mučni sirijski narod , na čijoj sam strani i zdušno ga podržavam. Toliko.

Иванка's picture
Иванка 18:32 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

"Draga mi je Sirija i mučni sirijski narod , na čijoj sam strani i zdušno ga podržavam. Toliko."
Зашто онда пљуjеш по Русији? Она је једина држава која помаже твојим омиљеним Сириjцима.
Да није дошла Русија, сад не би било ни Сирије нити Асада. Русија није дошла за то да преда Сирију, већ за то да сачува Сирију. Управо ово ми радимо. И радимо успешно.

Baja's picture
Baja 18:50 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Ko "pljuje" po Rusiji !? Da li si ti normalna.Na osnovu čega to tvrdiš ako izbacimo staljinističku paranoju.

Иванка's picture
Иванка 19:22 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

На основу твојих речи да се Русија понаша као курва.
"Malo si naivna Slobodanka, politika je velika kurva... RUSIJA SE KAO ŠTO VIDIŠ U TO NE MEŠA..."

Само немоj да ми обjашњаваш да си говорио о политици, а не о Русиjи.
Каква веза jе овде са стаљинизмом - не разумем.

Baja's picture
Baja 20:21 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

""Moram nešto da dodam za zajapurene i poludele ljude koji ovu prepisku mogu na svoj način da "razumeju"...
Bez patetike,bez internet junačenja,bez uvreda,bez prekih idiotskih zaključaka,bez staljinističkih idiotskih kvalifikacija ! ! ! "
Ti stvarno imaš ozbiljan problem u razumevanju napisanog a staljinistička paranoja ti ne dozvoljava da budeš imalo razumna.

DA,politika je velika kurva... Rusija se kao što vidiš u to ne meša. ŠTA TU IMA SPORNO !?(pošto nemaš pojma,pričali smo o izraelskom bombardovanju po Damasku i Siriji)

Moraćeš malo da se naučiš da čuješ drugačije mišljenje i demokratiji i toleranciji.Ništa to nije strašno.
Zatucana jednostranost svodi čoveka na ninašta

Иванка's picture
Иванка 21:18 21.03.2017.

 • +2
Voting is closed.

Ја немам никакву параноју. Оно што кажем - кажем не зато што имаш другачије мишљење, већ зато што лажеш. Можда ненамерно, јер, понављам, наше Министарство одбране није пожурило да те обавести како је оно реаговало. И то с правом. Видиш врх леденог брега, али правиш глобалне закључке.

Русија не продаје Сирију и не води "курвину политику".

У осталом, можеш и даље да пљуjеш по Русији. Због тога ниjе нама ни хладно ни топло. Радили смо и радити ћемо оно што сматрамо неопходним. Без обзира на свакоjаких "критичара".

Што? Демократиjа и толеранциjа? Не, то заиста ниjе моjе. То су "европске вредности", а jа сам из Русиjе. :)))

Baja's picture
Baja 21:57 21.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

Opet lupetaš,ne pljujem Rusiju ali tvoj staljinistički um to ne moe da shvati.
Moraćeš da se navikneš da postoji drugačije mišljenje.

Nisi ti nikakva Ruskinja.Rusi su veliki narod,narod slobode,demokratije,velike duše(tolerancije) i jedino takva Rusija mogla je da postane velika.

Ti si netolerantni kancer ruskog društva koji je u 20. veku krvavo ubijao Rusiju i poslednja si na svetu koja meni Srbinu može gluposti da priča.

Иванка's picture
Иванка 23:20 21.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

"ali tvoj staljinistički um to ne moe da shvati."
Чини се да не знаш неке друге речи. Па, дешава се. :)))
Да, руски народ је велики народ, и то је мој народ, и поносна сам да и сам ја део овог великог народа - да ли се то свиђа теби или не. Мој народ зна да Русија не води "курвину политику". Мој народ не дозвољава да ико увреди нашу земљу. Мој народ неће толерисати лаж о нашој Отаџбини. Запамти то.
Када пишеш одвратне речи о мени лично - пљуjем на то. Али нећу толерисати када пишеш одвратне речи о моjоj земљи.

Baja's picture
Baja 23:13 21.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

Laku noć.

Иванка's picture
Иванка 23:21 21.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

И теби :))

Slobodanka's picture
Slobodanka 21:52 21.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

Na osnovu svega što piše u vesti, a i na kraju vesti jasno stoji:
"Руски државни врх очито не жели да Израел делује без претходног договора са њом, нити да залази у ваздушни простор Сирије по свом нахођењу."
Vaš komentar da " Rusija se kao što vidiš ne meša" stvarno nije realan. Ne možete da kažete da ne reaguju, a vest upravo govori o tome kako reaguju.

Verovatno ste očekivali da ne bude nikakve tolerancije i da odmah po ulasku na sirijsko nebo skinu sve izraelske avione i da im tako oštro i energično stave do znanja da nemaju tu šta da traže.
Ali ne žalim Vaš slučaj što neće da Vas slušaju jer imaju neke svoje razloge zašto je to baš tako! Ovo je rat zapravo i u novinskim tekstovima ne objavljuju baš odmah i baš sve informacije, a još daleko manje razmišljanja o svojoj taktici i stragiji i daljim planovima.

Иванка's picture
Иванка 18:08 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Знам како смо реаговали. Само наше Министарство одбране је заборавило да напише извештај за тебе. Знам да је Нетањаху дошао у Москву како би довео још једну "црвену линију" за Русиjу. Знам да нисмо jе прихватили.
Можеш вриштати колико хоћеш, радимо по плану. И радићемо на таj начин и даље. Без хистериjе. Без освртања на "критичара". Рат је рат, има жртава. Трудимо се да би било што мање могуће жртава. А ако си толико паметан - дођи и уради боље од нас.

Александар Србски's picture
Александар Србски 09:50 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Улетим ти у кућу,поразбијам све што имаш,ти ми излупаш пар шамара и избациш из куће и ја ти после тога претим,да ћу следећи пут и децу да ти побијем ако ме опет будеш ометао у разбијању и отимању твоје личне имовине?!
Не,не,ово прелази све границе здравог разума и никакве везе нема са мозгом здравог човека. Који и какви опијати владају тим,назовимо људима,остаје и даље мистерија за савремену цивилизацију.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 18:23 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

??? Ljudi moji, pa vi ste katastrofalni!
Prosto ne mogu da verujem do koje mere ide neshvatanje situaciije sa Izraelom!?
Sta vam je?
Da li iko STVARNO procita sta napisem i da li ISTA razume!?
Pa neki dan sam ponovo vrlo jednostavno obrazlozio situaciju i zaista se uvek trudim da bude razumljivo.
Uz to sam jedan od retkih u Srbiji koji realno i informativno pokriva vrlo siroku sliku sirijskog rata, uvek sa raznim detaljima i dodacima da bi sve bilo sto jasnije.
A rezultat?
Kao da nikada nista nisam napisao i kao da nikada niko nije nista ukapirao.
Stvarno sam ostao bez teksta, skandalozni ste...

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 18:43 21.03.2017.

 • +4
Voting is closed.

Dobro, evo vam dodatna informacija, mozda pomogne, mada vise u to uopste ne verujem - otkricu vam da je Rusija zajedno sa Iranom vec dogovorila zone u kojima ce se nalaziti Hezbolah u Siriji.
Mrzi me da sada sirim pricu i ulazim u detalje, dogovarano je ranije i sa Libancima da se formira "sigurna zona" (ali sa potpuno drugacijim ciljem od jenkijevskih) na Kvalamunu i pokrivace potez Damask-Homs, dakle kicmu Sirije, od autoputa M5 do granice sa Libanom.
Tu ce biti odvojeno i libanske izbeglice iz Sirije i Hezbolah.
To je dovoljno za sada.
Tek da dodam da je ovakva varijanta izolovanog Hezbolaha zbog pozicije neprihvatljiva za Izrael...

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 18:45 21.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

A u Siriji lose vesti - krenula nova teroristicka ofanziva na Hamu...na udaru Soran, SVBIED-i i sve redom...

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 00:15 22.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

Posle par sati Soran je pao.
Mnogo poginulih, dosta artiljerije, avijacija radila neprestano, napad masovan severnom i severoistocnom Hamom, ide se na tri pravca, Soran, Mardes i Katab, prvi probijen. Istovremeno velika aktivnost i sirom Idliba, krenula logistika, a proradio front u juznom Alepu, manevri u Latakiji - zestoko se zakuvava...
Sutrasnji dan ce pokazati jasniju sliku, ambicije i stvarne domete postojecih aktivnosti.

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:43 22.03.2017.

 • +1
Voting is closed.

Zarine, zdravo. Povodom zadnje rečenice "...ovakva varijanta izolovanog Hezbolaha zbog pozicije neprihvatljiva je za Izrael." - Rusija je sada Izraelcima dodelila žuti karton, a zbog ove varijante i računajući samo na izraelsku prgavost jasno je da postoje izgledi da stignu i do narandžastog...
Jedino da puno jače vojno opreme te oblasti. To bi bila jaka poruka više preventivnog karaktera, a kad probaju i konkretnog odbrambenog karaktera, pa će im valjda postati jasno da nemaju šanse.

Додај коментар