Могерини: Кад је ЕУ јединствена поводом Западног Балкана – тамо нико нема јачи утицај од ЕУ

ОБЈАВИЛА ДА БРИСЕЛ НИЈЕ ЗАБРИНУТ ЗБОГ УТИЦАЈА ДРУГИХ НА БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

  • „Ми смо једно, ми смо породица, географски и историјски смо увек били заједно и зато, кад је Европска унија доследна и кад су наши партнери у региону такође доследни и збијени, нема другог уплива или присуства који могу бити јачи од тога”

         ЕВРОПСКА унија није забринута због утицаја који било који други партнер може имати на Западни Балкан, јер је уплив и присутност Уније у региону најснажнија, а ЕУ је снажно опредељена за укључивање тог подручја Европе у своје редове, изјавила је данас у Бриселу висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини.

         Могерини је то навела објашњавајући стратегију комуникације са земљама Западног Балкана, на чему ради и посебна радна група коју је оформила Европска служба за спољне послове (ЕЕАS).

         „Приликом више посета Западном Балкану ове године, кад су многе земље тамо пролазиле кроз сложене политичке и изборне процесе, да то тако назовем, лично сам се уверила да, кад је ЕУ присутна тамо са својом снагом и доследношћу, не постоји неки други партнер који има већи уплив од ње на тај регион”, рекла је шефица европске дипломатије.

         Одговарајући на питање новинара да ли је ЕУ забринута због уплива чинилаца изван Уније на Западни Балкан, Могерини је навела да “Западни Балкан јесте Европа” и да су “границе свих шест земаља Западног Балкана међе са Европском унијом”.

         „Ми смо једно, ми смо породица, географски и историјски смо увек били заједно и зато, кад је Европска унија доследна и кад су наши партнери у региону такође доследни и збијени, нема другог уплива или присуства који могу бити јачи од тога”, додала је Могерини.

         Она је казала да ЕУ “јасно ставља до знања да је будућност Западног Балкана у Европској унији”, да жели да “Западни Балкан буде регион који ће међусобно сарађивати и који има јасан смисао пута ка Европској унији”.

         Шефица европске дипломатије је додала да се шест западнобалканских земаља разликује међу собом и да су оне достигле различите степене напретка, али да је европска перспектива јасно опредељење целог региона.

         Могерини је навела да је формирала веома малу радну групу за стратегијску комуникацију за Западни Балкан и да је та група почела да делује пре свега пар месеци, па је превише рано да се о томе даје суд.

         Додала је да је “недавно посетила тај регион” и да “нема недеље у којој се не састане с премијером или министром неке земље Западног Балкана”.

         Она је казала да је то “само по себи део те стратегијске комуникације ЕУ” и да се, “ако постоји технички тим, а нема примерене политике, не може баш много комуницирати”.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари