Курц: За Аустрију је приоритет приступање ЕУ балканских земаља, посебно Србије и Црне Горе

БЕЧ ЖЕЛИ И НОВУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА МИГРАНТИМА И БОЉЕ ЧУВАЊЕ СПОЉНИХ ГРАНИЦА УНИЈЕ

        АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц изјавио је данас да Аустрија планира да искористи овогодишње председавање ЕУ за померање фокуса европског блока са размештања избеглица унутар Уније на спречавање даљих таласа њихових долазака, као и да ће се међу приоритетима наћи и улазак Западног Балкана у ЕУ, посебно наглашавајући Србију и Црну Гору, преноси Ројтерс.

       „Наш циљ је веома јасан - да у Европи не треба да буде само спорења о размештању (избеглица), већ коначно и о промени фокуса ка обезбеђивању спољних граница“, казао је Курц на конференцији за медије о приоритетима шестомесечног председавања које ће Аустрија 1. јула преузети од Бугарске.

        На новинарско питање каква решења има на уму, Курц је казао да је једна од опција проширење мандата Европске агенције за границе и Обалску стражу (Фронтекс), али да има и других, а да ће све зависити од разговора са лидерима ЕУ на самиту о миграцији и безбедности заказаном за 20. септембар ове године.

       „Међу другим приоритетима аустријског председавања налазе се промовисање конкурентности Европе и рад на приступању Унији балканских земаља, посебно Србије и Црне Горе“, навео је Курц.

        Председавање Аустрије ЕУ у другој половини ове године биће „е-председавање“, најављено је у Бечу.

        То ће бити први пут да једна земља, која председава ЕУ, неће штампати документа, већ ће их објављивати на онлајн порталу.

        Аустрија од 1. јула преузима шестомесечно председавање ЕУ од Бугарске и то у „врелој фази“ преговора око Брегзита.

        Још прије преузимања председавања, аустријска влада намерава да, 6. јуна, одржи седницу у Бриселу.

        Главни приоритети аустријског председавања биће безбедност, посебно борба против илегалне миграције и радикализације, али и европска перспектива земаља Западног Балкана.

        Самит ЕУ, како је најављено, биће одржан 20. септембра у Салцбургу, а не у Бечу, јер влада жели да у председавање укључи и друге покрајине.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари