Кинеске власти срушиле на северу земље огромну евангелистичку цркву

САГРАЂЕНА НЕЛЕГАЛНО, ОНИ КОЈИ СУ ЈЕ ПОДИЗАЛИ „ГЛУМИЛИ” ДА ГРАДЕ МАГАЦИН

  • Према званичним статистикама из 2014. у Кини живи 5,7 милиона католика и 23 милиона протестаната. Та цифра не укључује десетине милиона верника непризнатих цркава, пре свега протестантских

          КИНЕСКЕ власти су срушиле огромну цркву на северу земље, а друштво за заштиту хришћана осудило је тај потез данас као “прогон достојан Исламске државе”.

          Монументална евангелистичка црква Ђинденгтаи, “Златни свећњак”, сиве боје, с торњевима и великим црвеним крстом, налазила се у граду Линфен у провинцији Шанси.

          Њено рушење је изведено “у оквиру општинске кампање елиминацију нелегалних грађевина”, пренео је Глобал тајмс, цитирајући неименованог градског функционера.

          “Један хришћанин је дао своје земљиште локалном хришћанском удружењу и они су тајно направили цркву, претварајући се да праве складиште”, рекао је тај функционер.

          Према његовим речима, власти су 2009. зауставиле изградњу верског објекта а тада је више чланова хришћанског удружења ухапшено.

          “Велики број војних полицајаца је изашао на терен и срушио цркву експлозивом”, рекао је данас Боб Фу, председник организације за заштиту верских права Чајна ејд, са седиштем у САД.

          Фу је навео да је “такав прогон достојан Исламске државе и талибана” и додао да та евангелистичка црква има око 50.000 верника. Он је оценио да је црква уништена “пре свега због одбијања да се региструје” код власти.

          Званично признате религије у Кини су католицизам, протестантизам, ислам, будизам и таоизам и морају да поштују строга правила. Оне морају да се потчине “патриотским” удружењима под контролом државе која жели да избегне све стране утицаје на религију.
         
          Према званичним статистикама из 2014. у Кини живи 5,7 милиона католика и 23 милиона протестаната. Та цифра не укључује десетине милиона верника непризнатих цркава, пре свега протестантских.

          Претходних година је у Кини срушено више десетина непризнатих цркава.

          Поред тога, 1. фебруара на снагу ступају нови прописи о религијама. Они предвиђају, поред осталог, забрану донација из иностранства и пооштравају услове за отварање верских школа.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари