Јункер: До 2019. нико са Западног Балкана неће ући у ЕУ, а потом - кад ко буде испунио услове

ОБЈАВИО ДА ЋЕ ЕВРОПСКА УНИЈА ИПАК УСКОРО ИМАТИ ВИШЕ ОД 27 ДРЖАВА ЧЛАНИЦА

Жан-Клод Јункер

        ДО КРАЈА мандата садашње Европске комисије неће бити испуњени услови за улазак неке земље Западног Балкана у чланство Европске уније (ЕУ), а потом ће свака нова чланица морати да претходно уврежи деловање правне државе и вредности ЕУ, изјавио је данас председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

        Јункер је то рекао у годишњем излагању о „стању Уније“ у Европском парламенту и истакао да ће „идућих година ЕУ имати више од 27 држава чланица“.

        Али, како је навео, „услови за улазак неке нове чланице у ЕУ са Западног Балкана неће моћи да буду испуњени до краја мандата садашње Европске комисије" 2019. године.

        „А сваки пут за сваку нову државу чланицу ће морати да се у потпуности успостави правна држава и да темељне вредности ЕУ буду испоштоване“, предочио је Јункер и нагласио да је „то апсолутни приоритет“.

        Он је ставио до знања да „то искључује засад улазак Турске у чланство ЕУ“.

        Како је образложио, Турска се „већ извесно време џиновским корацима удаљава од ЕУ“.

        „Тамошњи новинари морају имати слободу говора у редакцијама, новинари не смеју бити затварани“, упозорио је Јункер.

        Челник Европске комисије је рекао да позива оне који су одговорни у Турској да ослободе „наше и не само наше новинаре“ и да „престану да вређају наше државе и њихове вође називајући их фашистима и нацистима“.

        „Европа је континент зреле демократије, али они који свесно вређају руше мостове, а у Турској они који то чине желе да сруше мостове да би потом оптужили Европску унију за неуспех у преговорима о чланству“, рекао је Јункер.

        „Ми, с наше стране“, како је додао, „и даље остајемо пружене руке великом турском народу и свима онима који на темељу наших вредности желе да раде с нама“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари