Јенки-империја је и ратовање глобализовала, али јој се Венецуела неће дати

ОЦЕНЕ РОБЕРТА ГОНЗАЛЕСА КАРДЕНАСА, БИВШЕГ ДИРЕКТОРА ФАКУЛТЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ У КАРАКАСУ

  • Увредљиво је што се једна слободна, суверена и независна нација попут народа Венецуеле налази пред заседом коју им постављају САД. Али, још више вређа сазнање да неке нације у региону које немају аутономију, као и неке које се налазе ван њега, а које добро познају окрутности и разарања која проузрокују освајачки ратови Јенки-терориста, доливају уље на ватру и придружују се њиховим манипулацијама
  • Карденас наглашава да Националне оружане снаге Венецуеле врло добро владају ситуацијом и да узимају у обзир значај рата пете генерације, односно неконвенционалног рата који САД воде против његове земље

         БИВШИ директор Факултета за народну одбрану Венецуеле, Роберто Гонзалес Карденас упозорио је да се Сједињене Државе служе различитим стратегијама за напад, са циљем да преузму политичку и економску контролу над овом јужноамеричком нацијом.

         Вашингтон жели још један рат, користи се најновијим сценаријима и методологијама са циљем да створи нове конфликте на међународном нивоу, а да притом не компромитује живот Североамериканаца.

         Бела кућа примењује неконвенционални рат који се карактерише константним и симултаним нападима у различитим областима, попут социјалне, медијске или финансијске.

         „Са свим тим елементима улазимо у један неконвенционални рат”, упозорио је Гонзалес Карденас и додао да један део тих напада укључује и нападе на елементе идентитета.

         Подсетио је да је државни удар из 2002. против команданта Уга Чавеза превазиђен захваљујући учешћу народа са високим нивоом политичке свести, који је изашао на улице како би поново успоставио уставни поредак.

         Према речима Гонзалеса Карденаса, војна организација САД има различите школе за обуку и војно усавршавање, где обнављају и прате развој мисли, учећи о томе како да учине рат мање скупим и са што мање људи.

         Тај развој је омогућио борбене беспилотне летелице, које саме лете, препознају, уништавају и спроводе задатке, саме се враћају и слећу, и код којих не постоји никакав људски ризик.

         „Најновија технологија којом се служе јесу дронови које користе за бомбардовање, изазивање хаоса и уништење без умешаности људског фактора, који не управља авионом, већ се то чини на даљину коришћењем апарата којим се може извести један напад”, нагласио је војни експерт.

         Указао је на и то да Националне оружане снаге Венецуеле врло добро владају ситуацијом и анализирају операције које се спроводе, узимајући у обзир значај рата пете генерације илити неконвенционалног рата. Јер, неконвенционални рат је један мултилатерални и вишедимензионални рат у више праваца.

         Никада раније није успела империја, никада раније није било могуће искористити своје богато искуство за свргавање влада, нити је је раније успела да артикулише толико процедура и међународних и националних организација из те области. Не само против Венецуеле, већ против сваког ко није симпатизер империјализма, а ко поседује богатстава од интереса.

         Постигли су глобализацију рата у којем се, поред политичких и културолошких напада, служе и монструозним медијским и технолошким апаратом који утиче на све сфере савременог друштвеног живота. Наравно, дотле су дошли након што су постигли политичко-културолошку и надасве војну хегемонију, која је основ свих осталих.

         Рат четврте генерације класификован је већ пре четвртине века, датира из давне 1989. и није примерен савременој геополитици из више разлога: свет се много разликује од оног из 80-тих година, убрзање напретка довело је до видљивих промена.

         Овај рат (који сада називају ратом пете генерације према већ старој класификацији) има јако упориште у роботици и научном мишљењу. Али, није на делу само у Венецуели.

         У Венецуели је најочигледнији, али спроводи се широм света.

         Венецуела је доказала свету своју способност отпора пред агресијама и мешању империје „Јенкија”.

         „Заједнички непријатељ народа”, како их је тачно назвао Фидел Кастро у једном од својих бројних говора.

         Увредљиво је што се једна слободна, суверена и независна нација попут народа Венецуеле налази пред заседом коју им постављају САД. Али, још више вређа сазнање да неке нације у региону које немају аутономију, као и неке које се налазе ван њега, а које добро познају окрутности и разарања која проузрокују освајачки ратови Јенки-терориста, доливају уље на ватру и придружују се њиховим манипулацијама.

         Доле Империја и њене слуге! Живела Отаџбина!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари