Изетбеговић оптужио Човића да заступа интересе Хрватске на штету БиХ

УПОЗОРИО ДА ЈЕ СТАВ ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ СУПРОТАН ОД ОНОГА КОЈИ ЈЕ ОН ПРЕДОЧИО ГРАБАР-КИТАРОВИЋ

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва Босне и Херцеговине Драган Човић, на јучерашњем састанку са председницом Републике Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, изнео је ставове који су супротни службеним ставовима Председништва БиХ, рекао је Бакир Изетбеговић.

        Како се наводи у саопштењу из Изетбеговићевог кабинета, поступајући на тај начин, Човић је довео у заблуду и босанскохерцеговачку и хрватску јавност.

        „Није истинита тврдња да што се тиче институција БиХ, нема никаквих формално-правних сметњи за изградњу Пељешког моста. Ствари су управо обрнуте“, додао је Изетбеговић.

        Подсетио је Човића на службени став Председништва БиХ из 2007. године, који је једногласно усвојен а гласи:

        „Босна и Херцеговина је против изградње моста до рјешавања отворених питања везаних за идентифицирање морске граничне црте између двије државе".

        Aлијин син је упозорио да Драган Човић, као тренутни председавајући Председништва БиХ, има уставну обавезу да заступа службене ставове и интересе БиХ:

        „Свако другачије поступање представља злоупотребу службеног положаја. Недопустиво је да председавајући Председништва БиХ, уместо обавезујућег заступања интереса БиХ, заступа интересе друге државе и настоји оправдати поступке Хрватске који представљају удар на суверенитет БиХ и у супротности су са Конвенцијом УН о праву мора и дугорочним интересима БиХ“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари