Иницијатива да се Трампу одузме право на превентивни нуклеарни удар по Северној Кореји

КОНГРЕСМЕН ДЕЈВИД СИСИЛАЈН ЗАТРАЖИО ХИТНО ЗАСЕДАЊЕ ДОЊЕГ ДОМА КОНГРЕСА САД

Дејвид Сисилајн

  • Спикеру Представничког дома Полу Рајану предложио и кључну формулацију о којој би се на крају расправе гласало: „Забрањује се наношење превентивног нуклеарног удара без одобрења Конгреса Сједињених Држава“

        АМЕРИЧКИ конгресмен Дејвид Сисилајн обратио се спикеру Представничког дома Конгреса САД - републиканцу Полу Рајану - са предлогом да сазове посебну седницу на којој би била изгласана забрана Доналду Трампу да самостално одлучује о превентивном нуклеарном удару по Северној Кореји.

        Конгресмени се тренутно налазе у својим изборним окрузима. У Вашингтон треба да се врате тек 5. септембра, а Сисилајн апелује да Рајан због заоштравања сукоба са Пјонгјангом хитно сазове ванредно заседање доњег дома Конгреса САД.

        Он је чак предложио и кључну формулацију о којој би се на крају расправе гласало:

        „Забрањује се наношење превентивног нуклеарног удара без одобрења Конгреса Сједињених Држава“.

        У писму које је упутио Рајану, наглашава се да Трампу треба оставити право издавања наредбе о тренутном „узвратном удару у случају (севернокорејског) нуклеарног напада“.

        Сисилајн сматра да би овакво мешање у ситуацију Конгреса САД омогућило избегавање нуклеарне катастрофе.

        По његовој процени, Трампове изјаве „само погоршавају ситуацију“.

        Сисилајн је у писму Рајану навео и да је Бела кућа дужна - пре него што посегне за војним решењима - да искористи „све дипломатске путеве“, а да Трамп опасну ситуацију чини још опаснијом.

        Трамп је већ стигао да изјави да ће севернокорејски лидер - Ким Џонг Ун - зажалити ако изговори још само једну отворену претњу на рачун Сједињених Држава.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари