Хоће ли македонски локални избори уздрмати америчку власт у Скопљу?

ОДРЖАЋЕ СЕ 15. ОКТОБРА – СВИ У КАМПАЊИ КАО ДА СУ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЛИ ПРЕСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ

  • Главни „Американац” – Зоран ЗАЕВ – у Прилепу наступио са обећањем да ће земљу увести у НАТО и отпочети преговоре са Европском унијом. Симптоматично је и што је опет изговорио: „Доста је лажног патриотизма”. Обећао је и ново позориште, гасификацију... Протеклих дана је обећавао и „уклањање остатака старог режима”
  • Никола ГРУЕВСКИ, који предводи кампању своје странке и коалиције „За бољу Македонију”, обећао је у Делчеву да ће власт коју буде формирао земљи у наредних десет година донети нових 150.000 радних места и спуштање незапослености испод 10 одсто. Обећао је и повећавање националног дохотка за два и по пута – са 5.000 на 12.000 долара по глави становника. Такође: укидање (или свођење на минимум) комуналних дажбина за све који буду својим кућама дозиђивали нове спратове

          КАМПАЊА за македонске локалне изборе – који ће се одржати 15. октобра – ушла је у сам финиш, а лидери политичких странка наступају као да ће се гласати на парламентарним или председничким изборима.

          Није ни чудо: исход локалних избора може озбиљно пољуљати политичку махинацију којом су Амриканци `крунисали` последње парламентарне изборе у Македонији. Тога су свесни и главни домаћи актери – премијер Зоран Заев и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, а амбасада САД у Скопљу и целокупна америчко-британска агентура у Македонији која је добила задатак да Груевски буде заустављен по сваку цену.

          Ако партија Груевског преузме локалну власт у водећим македонским градовима – све ће се поново заталасати. Одскочна даска за велики реванш биће створена јер ВМРО-ДПМНЕ  и њени коалициони партнери у Собрању имају целу „војску”.

          Зна то и Заев који је поново наступио – овога пута у Прилепу -са обећањем да ће земљу увести у НАТО и отпочети преговоре са Европском унијом. Симптоматично је и што је опет изговорио: „Доста је лажног патриотизма”.

          У Прилепу је обећао: ново позориште, гасификацију... Поменуо је и 100 милиона евра за подстицање регионалног развоја...

          Протеклих дана је обећавао и „уклањање остатака старог режима”.

          Груевски, који предводи кампању своје странке, обећао је у Делчеву да ће власт коју буде формирао Македонији у наредних десет година донети нових 150.000 радних места и спуштање незапослености испод 10 одсто.

          Обећао је и повећавање националног дохотка за два и по пута – са 5.000 на 12.000 долара по глави становника. Такође: укидање (или свођење на минимум) комуналних дажбина за све који буду својим кућама дозиђивали нове спратове.

          Свим социјално угроженим породицама обећао је и отписивање дугова за воду и изношење смећа.

          Око партије Груевског се опет окупила коалиција „За бољу Македонију”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Hazar Erbe's picture
Hazar Erbe 10:48 12.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Ткз. „Балканска правила“ уче нас да је на Балкану прилично мало аутентичних политичких личности које неко „од напоље“ не држи под контролом. Било да их уцењује неким криминалним досијеом, било да их је темељито окружио својим људима, кроз чији обруч (у оба правца) не пролази ништа што „праве газде“ претходно не одобре.
Тако је и са овим локалним БЈР македонским изборима. Груевски је већ својим некадашњим сервилним формалним признавањем ткз. „Репубљика е Косовес“ показао ко је тамо прави газда, било да се премијер зове Заев или Груевски. Утицај тих садашњих „БЈР македонских газда“ тамо може да умањи само повећани утицај Русије или Кине(?) преко неких нових лидера, који се неће звати ни Заев ни Груевски, већ ће их народ препознати као људе бар ЧИСТЕ биографије!

DLM's picture
DLM 20:43 12.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

@Hazar Erbe sve pet pogodio si iz prve, mada bi neki rekli isto kao prstom u guzicu, samo produzi otkrice ti se novi vidici!
Mene interesira otkud izvire ta mrznja prema Makedoncima?
Sto su ti skrivili Makedonci pa tako volis da ih vredjas, danas u R.Makedoniji ima negde oko 1,3 ili 1,4 miliona Makedonaca koji sebe tako vide - mozda zelis da ti ljudi gleda drugacije na Srbe ili to ili si psihopata druge nema.

Slobodanka's picture
Slobodanka 00:44 13.10.2017.

  • +3
Voting is closed.

DLM - O čemu Vi pričate? Hazar Erbe je pomenuo "Balkanska pravila" koja se primenjuju na gotovo sve političare, a ni u jednom momentu nije pomenuo Makedonce kao narod. Zapravo rekao je nešto što bi bilo korisno za bilo koji narod iz bivše Jugoslavije, pa i za Makedonce.
Republika Makedonija je imala ozbiljne probleme tokom 2001 godine kada je albanska paravojna formacija ONA napadala snage bezbednosti Makedonije, ali i čitava sela. Tokom tih sukoba u maju ili junu mesecu nekoliko hiljada albanskih terorista prešlo je sa Kosova u Makedoniju. Da ne pominjem još kako su posle pripadnici ONA oslobodjeni od optužbi a od strane njihovog parlamenta što je najveća uvreda za makedonski narod. I pored toga i svih ostalih problema koje imaju makedonski parlament i vlada sedam godina kasnije 09.Oktobra 2008. godine priznali su Republiku Kosovo. Bio je to veoma čudan i neprirodan izbor prijatelja od strane njihovih političara. Postoji i puno čudnih-neprirodnih odluka koje se nas direktno ne tiču, ali tiču se običnih Makedonaca. Takodje jasno je da su svi političari od Triglava do Djevdjelije ovako ili onako, ali isuviše su pod stranom upravom.

http://www.kurir.rs/region/makedonija/2457745/vikiliks-otkriva-evo-kako-...

http://www.pravda.rs/2017/08/24/bili-su-nato-baza-tokom-bombardovanja-pr...

Hazar Erbe's picture
Hazar Erbe 23:57 12.10.2017.

  • +2
Voting is closed.

Slobodanka - Слажем се са вама и хвала вам што сте на прави начин одговорили DLM-у. Сматрам да коментари читалаца, као што су и ваши, треба да додају и неки нов квалитет, а не само да буду навијачког карактера и често "зачињени" личним увредама према другачијем мишљењу.

DLM's picture
DLM 00:50 13.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Kao prvo ne trebas persirati iako vjerujem da to radis po navici, ipak se radi o virtuelnom svetu i kad se polemizira nema potrebe od toga.
Drugo ti si dobro razumela o cemu govorim a isto i svi koji citaju sa raumjevanjem, ako neko ima dislkesiju treba vise puta procitati pa mozda i njemu stane jasno!
No kad vec zelis da se glumis ludilo mozemo i tako, evo recimo sto po tebi pretstavlja ponavljanje "BJR makedonski..." i to vise puta, ako se na to kod tebe gleda kao na kompliment onda si ... samo jos jedna osoba koja neguje mrznju.
Svima je jasno da je Makedonija okupirana zemlja da Makedonci ne odlucuju ni o cemu samo tebi to nije jasno pa dobro koje argumente treba izneti da i tebi to postane jasno? Vlasti biraju i postavljaju gazde iz EUSA (tako je svuda ali sad govorimo o Makedoniji) i ti politikanti su samo korisni idioti kao i svuda. Teza da treba jacati uticaj Rusije i Kine je budalastina jer opet ce se stvoriti gruica korisnih idiota koje ce isto raditi samo ovaj put gazde ce biti drugdje, izlaz je stvoriti elitu politicare koji ce pre svega brinuti o svojim gradjnaima a ne ispunjavati tudje zelje! Nama a vjerujem i ... treba upravo ono sto promovise Moskva a to je medjunarodna politika na principima a ne na dominaciji znaci trebaju nam vrednosti-principi a ne moc i situacija gde sjase Kurta uzjase murta.

Slobodanka's picture
Slobodanka 11:09 13.10.2017.

  • +2
Voting is closed.

Ustavno ime: Republika Makedonija, ali najvažnije je kako je priznata u UN. Tamo je priznata kao Bivša jugoslovenska Republika Makedonija (engleski: The former Yugoslav Republic of Macedonia). Spor sa imenom Makedonija treba da reši sa Grčkom. Taj problem nema veze sa Srbijom niti Srbija može da utiče na rešavanje tog spora. Ne znam ni kakvi su bili ranije odnosi izmedju Makedonije i Grčke dok je ona bila jugoslovenska republika, ali čini mi se da je i tada tinjao izmedju njih taj problem.
Činjenica je da postoje dugi prijateljski odnosi izmedju Grčke i Srbije a samo zemlja koja se nalazi izmedju nas ima sa Srbijom problem oko crkve, a sa Grčkom problem oko imena nacije i države, pa deluju obadva spora suvišno. Ispalo je da pravoslavnim Makedoncima ne valjaju ni Grci, a ni Srbi i na kraju "najbolji" su im narod Šiptari bilo domaći iz Makedonije bilo novopristigli sa KIM. Nije teško pogoditi kako će sa njima proći. Zovite je kako hoćete, ali ona se već izgubila u suvišnim sporovima i to sa narodima koji joj nisu prirodni neprijatelji. Zatim Makedonija se veoma lako odlučila za članstvo u NATO, čak brže nego Crna Gora što je takodje znak različitih stavova i puteva. Ovakva kakva je sada ne liči na perspektivnu državu. Ali i druge države u ovom vremenu su dosta oslabljene.

DLM's picture
DLM 14:32 13.10.2017.

  • +0
Voting is closed.

Pa ne bi bas tako islo!
Prvo nije "Bivsa jugoslovenska Republika Makedonija" nego je -bivsa jugoslovenska Republika Makedonija ili nije kako pises The Former... nego je the former yugoslav Republic of Macedonia, posto znas pisati i citati nadam se da znas koja je razlika!
Drugo pravoslavni Makedonci su imali imaju i imace problem sa naci-fasistickom politikom Grcke i drugih svojih suseda, mozda tebi ne smeta nacizam i sovinizam kad se radi o drugima ali bih te pitao dali tebi smetaju takvi postupci prema Srbima, retoricko pitanje ne trebas odgovarati!
Samo politika na principima moze i treba biti postovana ali ti si spiner i promoviras dvolicnu politiku pa ces tako biti i tretirana!
I nemoj o stvarima o kojim malo znas, sada bih ja trebao odgovoriti u smislu zasto je Srbija prodavala PVO strela oruzje arnautima 2001, pa nije cijela Srbija to radila vec zna se dobro ko je to radio.
Ocito imas problema i ne zelis realno gledati na stvari a to znaci da ce problemi i mrznja i dalje raditi svoje, samo jedno trebas znati da Makedonac ne gleda na Srbina kao na svog neprijatelja ali u klerikalce i ultradesnicare i te kako zna prepoznati zlo. Mozes slobodno reci od kada su to Srbija i Grcka susedi i na cemu se zasniva njihovo prijateljstvo pa i danas, e kad budes realno na ovo odgovorila mozemo nastaviti polemikom do tada nema potrebe.

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:22 13.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Ne bih se usudila da tvrdim da je u pitanju "naci-fašistička" politika današnje Grčke. Današnji Grci negiraju ne samo naziv države Makedonije nego i upotrebu termina "Makedonac" i "makedonski jezik". To deluje krupno, ali priroda spora je oko veoma stare istorije i dokazivanja nasledja. Po njima Makedonija je naziv za njihovu istorijsku državu jer smatraju da su se Sloveni tu doselili nekoliko vekova kasnije.
U pitanju je četvrti vek pre nove ere, a to je prilično daleko vreme. Grci smatraju da Filip II Makedonski i Aleksandar III veliki da pripadaju njihovoj grčkoj dinastiji Argeada, poreklom iz Argosa (jug današnje Grčke). Na ovome će još dugo raditi istoričari, a i drugi stručnjaci.

Samo da ne bude po zlu pa da na kraju gotovo svu tu staru istoriju čije spomenike današnji Makedonci vide i osećaju - da na kraju sve to ne preuzmu Šiptari i unesu u Veliku Albaniju. Sposobnost uspešnog vodjenja postojeće države u današnjem dosta teškom i na svoj način komplikovanom vremenu i neka prethodna istorija (novija, starija, najstarija) su dve veoma različite stvari.
Današnji Makedonci nedovoljno obraćaju pažnju na sadašnji aktivan proces otimanja njihove postojeće države a nisu našli ni neko bar privremeno i kompromisno rešenje za taj stari više istorijski spor. To je toliko nepraktično i suvišno naspram današnjih pravih problema te države da nadmašava i lutalačke avanture poznatog Don Kihota.
Čak i da pretpostavimo da Aleksandar Veliki jeste njihov daleki predak, današnji Makedonci trebe da se lupe po čelu i sete se da ni njegovo kraljevstvo nije dugo trajalo. Zatim još gore je to da potomci slavnog osvajača danas se povinuju čas ONA, čas UČK, a spremaju se da se povinuju i NATO-u. Pritom nije sigurno da je NATO naklonjen Makedoncima, nego zasad izgleda da je naklonjeniji Albancima.

Za razliku od Makedonije Grčka je odavno u NATO-u te zasad ima za sebe nešto stabilnije pozicije u toj alijansi, ali pitanje je dokle. Sa članstvom u NATO-u ne obezbedjuje se stabilnost i sigurnost za države članice, taj oprez za sve važi.

Додај коментар