Габријел: Антируске санкције треба постепено укидати чим се успостави примирје у Донбасу

ШЕФ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ УВЕРЕН ДА ПРАВИ ПАРТНЕР РУСИЈИ МОЖЕ БИТИ САМО ЕВРОПА, А НЕ КИНА

  • „Укидање треба да уследи у моменту када буде успостављено примирје. Ово би било идеално и значило би: потпуни мир – потпуно укидање санкција. Међутим, санкције су биле увођене корак по корак, па ћемо их тако и укидати”
  • Признао да му више лежи да преговара са Владимиром Путином него са министром иностраних послова РФ: „Лавров је веома интересантна фигура. Ако га сретнете у 4 ујутро, или га у то време пробудите, он ће вам исцитирати, рецимо, резолуцију 2312 из тамо неке године, или нешто са стране 64, на левом ступцу, у другом пасусу... Он те ствари зна напамет. Ја немам жељу да то ишчитавам, а не можеш бити сигуран да ли је то све баш тако. Он је за мене превише од сваког сита и решета. Зато ми је лакше са Путином. Он не зна резолуције. Наравно, ово је моја претпоставка и – шала. Ја их обојицу веома ценим”

          ШЕФ немачке дипломатије Зигмар Габријел изјавио је да антируске санкције треба укидати од момента успостављања реалног примирја у Донбасу

          Овако је наступио на форуму који је организовао утицајни немачки лист Handelsblatt. Још је – након што је био замољен да прецизира да ли од тог момента треба почети укидати санкције уведен против Русије или их УКИНУТИ – нагласио:

          „Укидање треба да уследи у моменту када буде успостављено примирје. Ово би било идеално и значило би: потпуни мир – потпуно укидање санкција. Међутим, санкције су биле увођене корак по корак, па ћемо их тако и укидати”.

          Габриел је изнео очекивање да ће се и Вашингтон прикључити „решавању проблема санкција” у случају успостављања прекида ватре и доласка мисије УН у Донбас:

          „Верујем да ћемо, ако обезбедимо примирје, наићи на спремност САД поводом питања укидања првих санкција”.

          Габриел је подвукао да само Европа може бити “једини реални партнер Русије у свету”:

          „Када се спорим са Владимиром Путином, говорим му: ви имате проблеме у економији, а ко треба да буде аш партнер у будућности? Кина вам то неће бити. Тешко да то могу бити и Узбекистан или Туркменија. Једини реални парнтер за Русију је Европа”.

          Овоме је додао да ни једна друга земља није заинтересована за добре односе са Русијом као Немачка:

           „Зато и позивам да што пре дођемо до релаксирања односа са Русијом. Немачка је за то заинтересована и економски и политички”.

          Немачки шеф дипломатије је на истом форуму признао да му више лежи да преговара са Путином него са Сергејом Лавровом.

          Рекао је да је његов руски колега прошао сито и решето и да напамет цитира резолуције Савета безбедности УН и да се понекад поред њега осећа несигурно:

          „Лавров је веома интересантна фигура. Ако га сретнете у 4 ујутро, или га у то време пробудите, он ће вам исцитирати, рецимо, резолуцију 2312 из тамо неке године, или нешто са стране 64, на левом ступцу, у другом пасусу... Он те ствари зна напамет. Ја немам жељу да то ишчитавам, а не можеш бити сигуран да ли је то све баш тако. Он је за мене превише од сваког сита и решета. Зато ми је лакше са Путином. Он не зна резолуције. Наравно, ово је моја претпоставка и – шала”.   

          Габријел свему додао: „Ја их обојицу веома ценим”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари