Габријел: Антируске санкције треба постепено укидати чим се успостави примирје у Донбасу

ШЕФ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ УВЕРЕН ДА ПРАВИ ПАРТНЕР РУСИЈИ МОЖЕ БИТИ САМО ЕВРОПА, А НЕ КИНА

 • „Укидање треба да уследи у моменту када буде успостављено примирје. Ово би било идеално и значило би: потпуни мир – потпуно укидање санкција. Међутим, санкције су биле увођене корак по корак, па ћемо их тако и укидати”
 • Признао да му више лежи да преговара са Владимиром Путином него са министром иностраних послова РФ: „Лавров је веома интересантна фигура. Ако га сретнете у 4 ујутро, или га у то време пробудите, он ће вам исцитирати, рецимо, резолуцију 2312 из тамо неке године, или нешто са стране 64, на левом ступцу, у другом пасусу... Он те ствари зна напамет. Ја немам жељу да то ишчитавам, а не можеш бити сигуран да ли је то све баш тако. Он је за мене превише од сваког сита и решета. Зато ми је лакше са Путином. Он не зна резолуције. Наравно, ово је моја претпоставка и – шала. Ја их обојицу веома ценим”

          ШЕФ немачке дипломатије Зигмар Габријел изјавио је да антируске санкције треба укидати од момента успостављања реалног примирја у Донбасу

          Овако је наступио на форуму који је организовао утицајни немачки лист Handelsblatt. Још је – након што је био замољен да прецизира да ли од тог момента треба почети укидати санкције уведен против Русије или их УКИНУТИ – нагласио:

          „Укидање треба да уследи у моменту када буде успостављено примирје. Ово би било идеално и значило би: потпуни мир – потпуно укидање санкција. Међутим, санкције су биле увођене корак по корак, па ћемо их тако и укидати”.

          Габриел је изнео очекивање да ће се и Вашингтон прикључити „решавању проблема санкција” у случају успостављања прекида ватре и доласка мисије УН у Донбас:

          „Верујем да ћемо, ако обезбедимо примирје, наићи на спремност САД поводом питања укидања првих санкција”.

          Габриел је подвукао да само Европа може бити “једини реални партнер Русије у свету”:

          „Када се спорим са Владимиром Путином, говорим му: ви имате проблеме у економији, а ко треба да буде аш партнер у будућности? Кина вам то неће бити. Тешко да то могу бити и Узбекистан или Туркменија. Једини реални парнтер за Русију је Европа”.

          Овоме је додао да ни једна друга земља није заинтересована за добре односе са Русијом као Немачка:

           „Зато и позивам да што пре дођемо до релаксирања односа са Русијом. Немачка је за то заинтересована и економски и политички”.

          Немачки шеф дипломатије је на истом форуму признао да му више лежи да преговара са Путином него са Сергејом Лавровом.

          Рекао је да је његов руски колега прошао сито и решето и да напамет цитира резолуције Савета безбедности УН и да се понекад поред њега осећа несигурно:

          „Лавров је веома интересантна фигура. Ако га сретнете у 4 ујутро, или га у то време пробудите, он ће вам исцитирати, рецимо, резолуцију 2312 из тамо неке године, или нешто са стране 64, на левом ступцу, у другом пасусу... Он те ствари зна напамет. Ја немам жељу да то ишчитавам, а не можеш бити сигуран да ли је то све баш тако. Он је за мене превише од сваког сита и решета. Зато ми је лакше са Путином. Он не зна резолуције. Наравно, ово је моја претпоставка и – шала”.   

          Габријел свему додао: „Ја их обојицу веома ценим”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

мићо's picture
мићо 23:47 11.09.2017.

 • +15
Voting is closed.

тај габриел има шефицу која игра како американац свира,не би ја много давао на његове сигнале,осим што је лепо чути.

Иванка's picture
Иванка 01:11 12.09.2017.

 • +21
Voting is closed.

"Једини реални партнер за Русију је Европа"
Посебно смо то приметили у последње три године. :)) Причаjте ове своjе баjке некоме другом.

"Рекао је да је његов руски колега прошао сито и решето и да напамет цитира резолуције Савета безбедности УН и да се понекад поред њега осећа несигурно"
Реци директно да се поред њега осећаш као будала. :)))

zauvek branilac's picture
zauvek branilac 03:14 12.09.2017.

 • +16
Voting is closed.

Kako lepa slika, RUSKI PREDSEDNIK, CAR i IMPERATOR gospodin Vladimir Putin gleda nemačkog švapskog ministra inostranih poslova Zigmara Gabrijela sasvim isto kao što je veliki Ruski Osetinac STALJIN gledao slomljenog Adolfa Hitlera 1945 malopre nego što je SOVJETSKA RUSKA VOJSKA sama ušla u Berlin te prvi put ZGAZILA nacizam i fašizam!

karabas's picture
karabas 13:58 12.09.2017.

 • +8
Voting is closed.

Европа није никада била пријатељ Русије, историја све говори.
Не могу западни хегемони да схвате да су мали и ситни, небитни, према колосу какав је Русија.
То ће увек тако бити до тоталне пропасти европских мишева.

mrljavko's picture
mrljavko 05:05 12.09.2017.

 • +5
Voting is closed.

nisam bas puno odusevljen komentarima. Razumljivo da stvari ne idu uvek preko kolena i suvise naglo, ali za Nemacku bi svakako bilo bolje sto skorije. Jos razumljivije je da, ne da Rusija ima veliki inters u Evropi, citaj upravo Nemackoj, vec da Nemacka ima jos veci i prevashodni interes u Rusiji. To je i realno i evidentno. Bilo pre II Svetskog rata na jedan nacin za ondasnje pojmove, a danas na drugi nacin za danasnje pojmove, obzirom da je Nemacka nekad bila vojna sila, a danas to nije. Uspesno li Nemacka zaokrene prema Rusiji, to ce biti njen nezaustavljivi beg pred finis trke. Tada ce moci i "nemacko pitanje" da se uspesnije resava. Meni je to ocigledno, jer zdrava logika na to navodi i samo zavisi od toga koliko ce SAD biti veste da to sprecavaju i odugovlace. Naravno uz svoju sipku uz bubanj Englesku.
Podje li tim putem, svet ce se mnogo promeniti, mada je neophodno uvek paziti i ratne drugove, ako tako mozemo da nazovemo Kinu.
Sada mi tek postaje nejasno ko je to napustio blokovsku politiku i zasto i dozvolio ujedinjenje Nemacke. Pitanje je interesantno. Gde je ustvari baza onog lutka Gorbacova i kako to da se u zadnjih nekoliko decenija odigravaju znacqajne promene na ledjima jedne Rusije, a danas vec znacajno na ledjima jedne Amerike. Niko nije nista rekao. Kurtoazija se postuje.

Посматрач's picture
Посматрач 06:51 12.09.2017.

 • +10
Voting is closed.

"Razumljivo da stvari ne idu uvek preko kolena i suvise naglo..."
Санкције иду преко ноћи, преко колена и нагло.
Е, сад ти мени објасни зашто укидање санкција не иде на исти начин?
Зато што Немачка још увек тражи и тражи испуњење услова. Наравно, америчких.
Или ја не разумем?

mrljavko's picture
mrljavko 08:08 12.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

Ne ulazim ko je koliko iskren u nekom mommentu, Mislim da sama Nemacka ima deo opterecenja od USA, jer su uglavnom oni njeni porobitelji. Industrijski mogu da se i slazu, ali Nemacka je uvek uslovljena. Davno sam radio u Nemackoj jedno vreme u nekoj industriji, na pr. gvozdja i celika. Desilo se da pmenem nesto vezano za americki kapital i Nemac koji je nekad bio "Hitler Jugend" pocrveneo je od uha do uha. Mozda se to i promenilo, ali ipak mislim da je Nemac ostao Nemac, sam svoj. Nisam rekao da voli Ruse, ali su tu preko sirovinski resursi, energetski resursi, veliko potencijalno trziste i radna snaga. Nece valjda da se oslone na triper kombinaciju prenosa LNG iz Amerike za Evropu. To je ona prica hvatanja desnom rukom za desno uvo oko glave. Sve je tu preko puta a nigde burnog i cudljivog mora. To je ono sto mami Nemce. Rusi deo nemackog potencijala taktickom politikom mogu da pretvore u deo svojega. Meni to sve izgleda logicno i ja tu ne vidim ikakva ekstra poverenja i prijateljstva, vec ciste poslovne kolaboracije. Opet kazem, da su Nemci vec jednom pruzili ruku u tom pravcu, samo je bila pogresna leva ruka visoko dignuta. Americko-Nemacki odnosi su jos uvek takvi da je respekt prema postojecem gazdi jos jak, dok se dovoljno u blagom zaokretu ne ojaca. Zato i ne moze nesto da iscili odjedanput i preko noci. Dovoljno je sve jasno, kada se uzme kako su brzo sankcije uvedene. Tada se videlo ko je gazda i da ti ledja pucaju, samo to za gazdu nece biti dobro u buducnosti. Ja mozda i potpuno gresim ali ipak nazirem neke nijanse, koje mozda nece da budu tako radikalne, kako obicno ljudi ocekuju. crno-belo. Moze i Amerika tu da se upetlja u tom smislu da pravi neke pragmaticne polu kombinacije kako oni to samo umeju majstorski. Na kraju mozda je sve ovo vise moja uobrazilja, nego istina, mada se pomalo cuju tihi akordi violina solo iz zadnjh redova. Ko ce ga znati.

Иванка's picture
Иванка 08:42 12.09.2017.

 • +11
Voting is closed.

Јапан и Јужна Кореја су такође под јаким америчким утицајем, али се понашају другачиjе. Нису увели санкциjе против Русиjе, истовремено, имају исте технологије као и Немачка, ако не и боље. И што је најважније, спремни су да деле своје знање, за разлику од Немачке. Такође им треба енергетске ресурсе. Увек показују интересовање за сарадњу, не баве се анти-руском реториком, не мешају се у наше унутрашње послове. Све што је речено односи се и на Кину коjа, уз то, није вазал Сједињених Држава. Узимајући у обзир наведено, објасните ми зашто је Европа наш "главни партнер", а Кина, Јапан и Јужна Кореја нису?

Slobodanka's picture
Slobodanka 14:04 12.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

Mrljavko - Atlantisti a tu je i EU i Nemačka znaju da Rusiju ne mogu osvojiti vojno, ali postoji drugi način osvajanja. Osvajačice su i velike kompanije tj. multinacionalne kompanije. tj. čiji će strani kapital ući u Rusiju. Nemac je ljubomoran što će Kina sve više poslovati, ali i zaradjivati po Rusiji a to znači - ništa od novog širenja Nemačke na istok. Priča o ukidanju sankcija Rusiji je mamac i pokušaj da se Rusija vrati u orbitu Nemačke i EU. Rusija je veći i jači globalni igrač od EU, najpre vojno zatim po rudnom blagu koje ona ima, ali i po velikim poslovima koje razvija i razvijaće. Sama za sebe EU tj. vodeća Nemačka nema takve šanse za razvoj novih poslova kao Rusija. Može EU još najviše da se proširi na Balkan, ali to je sve jer dalje ne može. Sa starim partnerom Turskom poremetila je odnose a neće se širiti ni po Bliskom Istoku. Nemačka nema gde da se širi sa svojim poslovima i mora da se vrati nazad i poboljšava svoju saradnju sa Rusijom.
Ukidanje sankcija Rusiji bi bilo postepeno - to znači da bi nastojali da i dalje sa mnogo čime uslovljavaju i krote Rusiju. Oni to misle da je Rusija mala naivka kao današnja Srbijica. Ponašanje takozvanih "mali Rusa" (Srba) pod pritiskom Zapada često se uzima kao model po kom misle da mogu osvajati i Rusiju. Samo Rusija je važan i veliki globalni igrač, a Srbija to nije. Ni u najboljim i najjačim periodima svoje istorije Srbija to nije bila, u najboljem slučaju Srbija je bila samo regionalni igrač.
Ranije su Nemci i EU računali da uvlačenjem Ukrajine u zapadnu Evropu tako će oslabiti Rusiju. To nisu postigli pa menjaju taktiku te su sada spremni za obratno ponašanje tj. na suprotan postupak od ranijeg - da se donekle stabilizuje Ukrajina da ne bi izgubili glavni cilj Rusiju. Pristali bi sada na mir u Ukrajini, ali to ne znači da bi Zapad značajno smanjio svoj uticaj na Ukrajinu i pristao na kvalitet stvarno suverene vlasti u Ukrajini. Preko zagladjivanja problema koje su ranije napravili u Ukrajini sada bi da nastave sa osvajanjem Rusije. Nemci jedu sopstvena g.... Ali koristeći ovakva malo izmenjena ponašanja Zapada Putin ima šanse da se ide ka miru u Ukrajini.

Посматрач's picture
Посматрач 07:01 12.09.2017.

 • +8
Voting is closed.

Лажу и смирују Русију која им је косе почупала по Сирији.
Сад им ни један фризер не може поправити фризуру, па стављају перике од жабокречине помешане спепелом на главу.
Лажу и лажу!
Тако причају већ 3 године а раде сасвим другачије. И стално измећу нове услове. Као ако...онда ми лепо, ако не, онда санкције.
Па шта ту има ново?
То већ раде.
Царе, нареди Русима да месе хлеб од свог жита у својим фурунама.
А америчке слуге Германи нек се ...
Све даље што бих написао је говор који дубоко залази у анатомију живог света и не бих га износио у јавност.

Посматрач's picture
Посматрач 07:03 12.09.2017.

 • +6
Voting is closed.

Мислим да га је Цар на крају питао-
Стварно? Мајке ти?

Драгослав Бајагић's picture
Драгослав Бајагић 07:52 12.09.2017.

 • +9
Voting is closed.

Ево... сад немац убеђује Русе да европа нема алтернативу. Не бих рекао. Немачка, без чврстог савеза са Русијом је најебала. Руси су ти који постављају услове европи и немачкој а не обрнуто. Европа, која се незаустављиво распада, постаје небитна у светској арени. Недостаје јој снага и храброст, а још мање идеје и визије које су данас потребне свету у превирању.

Наполеон је једном приликом рекао да ће свет задрхтати кад се Кина пробуди. Данас је Кина будна, а немац који се улагује Путину, дрхти пред његовим прагом и моли га за савез. И треба да дрхти... не само он! И сва његова западна братија има пуно разлога да ових дана дрхти...

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 11:29 12.09.2017.

 • +5
Voting is closed.

usrali su se od Rusije pa resili da je izbace iz Ukrajine i organizuju parade po Baltiku.

Sva sreca po Rusiju pa je se boje. Sta bi tek radili da se ne boje.

(deda idi spavaj i sanjaj jos malo)

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:59 12.09.2017.

 • +6
Voting is closed.

Nisu SAD, NATO i EU izbacili Rusiju iz Ukrajine. Krim se pripojio Rusiji već 3,5 godine. Kerčanski most je u završnoj fazi pa sad i taj most može da se vidi kako je Medo srećno i uspešno odveo svoje Krimsko Meče za sobom.
Posebno sposobni Mečići su Donbas i Lugansk tj. prorusko stanovništvo u njemu. Ta dva mečeta su u Ukrajini, a ispred praga Rusije sposobni su da zaštite Rusiju od uvlačenja u veći sukob sa Ukrajinom i NATO-om. Na prvi pogled izgleda da su te dve oblasti-mečeta jači od preostalih 22 oblasti Ukrajine, ali nije ni tako. Nije tako zato što u Ukrajini ima još Medinih mečića koji treba da porastu i ojačaju te da se sami vrate tata Medi. Plavi šlemovi će možda dobro doći za nešto više mira i za njihov bezbedniji razvoj.

Napali ste Medinu porodicu i planirate da ćete od dela njegove dece napraviti NATO majmune, a EU je šargarepa ili med za njihovo dresiranje. Mladunci mogu biti naivni pa će neko vreme u sveopštem cirkusu prihvatiti da su i majmuni, ali na kraju medvedići će porasti i shvatiti da su samo Medvedi. Retko ko od njih će prihvatiti da bude i ostane samo majmun.
Ugrožavate medinu decu i mislite da ćete od njih napraviti zveri-janjičare za svoju upotrebu. Strašno je i slušati šta sve sa njima radite i planove Vas raznih suludih zlikovaca.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 11:26 12.09.2017.

 • +8
Voting is closed.

Doveo je plave slemove u Donbas i uveo sankcije Sev. koreji. Haha, sve kako Amerika hoce.

Аnonymus's picture
Аnonymus 11:31 12.09.2017.

 • +6
Voting is closed.

Ameri su dali Kimu masinu za stampanje dolara. Pravih dolara ne falsifikata. Nije valjda da nisi znao ili si znao ali nisi hteo da nam kazes?

milovan's picture
milovan 11:30 12.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

"Jedini realni Partner Rusiji je Evropa, a ne Kina" ! Koja jezuitska podvala i bezobrazluk. Nikada od kad znamo jedni za druge, zapad nije bio iskren Partner i prijatelj Slovena,a pogotovo nas Srba i Rusa.

Padre's picture
Padre 14:15 12.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

Koje li naduvenosti.Kaže on njima, ako se budete lepo ponašali, mi ćemo vas primiti u svoj zagljaj, ako amerikanci dozvole!

Додај коментар