Габријел: Ако жели да остане део тржишта ЕУ – Британија мора пристати на слободно кретање радне снаге

ШЕФ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: „МИ ЋЕМО СА ЛОНДОНОМ ВОДИТИ ПОШТЕНЕ ПРЕГОВОРЕ“

         НЕМАЧКИ министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је да сада постоји шанса за "меки" излазак Британије из Европске уније, али и упозорио да Британија неће моћи да бира услове изласка.

         Преговори о Брегзиту почињу сутра, након што је премијерка Тереза Меј изгубила парламентарну већину на изборима које је расписала да би ојачала свој положај, али у томе није успела.

         Габријел је за лист "Велт ам зонтаг" рекао да "сада можда постоји шанса за 'меки Брегзит'", али је додао да ако Британија жели да остане део јединственог тржишта мораће да прихвати и слободу кретања радника из ЕУ.

         Према његовим речима, Британија ће морати да прихвати надлежност Европског суда правде или "у најмању руку заједничког суда који чине Европљани и Британци" и да следи одлуке Европског суда правде.

         Габријел је и објаснио шта се у Берлину подразумева под „меким Брегзитом“:

         „Ако Лондон жели да остане део ЕУ-тржишта – мораће да сачува слободу кретања радне снаге. Уколико се одлучи за заједнички суд, ми ћемо инсистирати да тај суд следи одлуке Европског суда“.

         Габријел је оптужио британске конзервативце да нису свом народу поштено предочили последице Брегзита, да су се поигравали њиховим емоцијама и да су их довели у „данашњу готово безизлазну ситуацију“.

         Оценио је да Тереза меј и њена влада немају ни јасну преговарачку стратегију ни подршку већине.

         Габријел је обећао: „Ми ћемо са Лондоном водити поштене преговоре“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари