Европарламент против лошије робе истих фирми за исток Европе

ВЕРОВАТНО ЋЕ УСЛЕДИТИ ПРОМЕНЕ У ДИРЕКТИВИ О НЕПОШТЕНОЈ ПОСЛОВНОЈ ПРАКСИ

          ЕВРОПСКИ парламент је великом већином од чак 464 гласа „за” изгласао извештај о различитом квалитету производа за источно и западно тржиште.

         Како је за „Политику“ речено у Одбору за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента, ово подразумева промену Директиве о непоштеној пословној пракси, али и оснивање посебног европског тела које би се бавило додатним регулисањем и контролом тржишта.

         – Ово је била неправда за грађане великог дела ЕУ. С правом се осећамо као грађани другог реда. Ово је прилика да покажемо да Европски парламент представља све, да нема истока и запада и да смо сви једна Европа. Можда нисмо сви исти, али смо сви равноправни”, изјавила је Биљана Борзан, хрватска европарламентарка и известилац за различит квалитет прехрамбених производа.

         Истраживања су показала да се наизглед исти производи слабијег квалитета често пласирају у земље источне Европе. Реч је о различитим производима, од детерџената до дечје хране који су били неквалитетнији и нездравији, а продавали су се по вишим ценама од оних који се продају на западу.

         Борзан је иначе доказала да се у Хрватској продавала дечја храна ХИПП лошијег квалитета од оне на западном тржишту, после чега је овај познати произвођач повукао те производе и изједначио квалитет дечије хране.

         http://www.politika.rs/scc/clanak/411083/Evropa-zabranjuje-skart-robu-za...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари