Ердоган: Турска неће учествовати у америчко-курдској операцији ослобађања Раке

АНКАРА САВЕЗНИКЕ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА ИЗ YPG СМАТРА - ТЕРОРИСТИЧКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ

Турски тенкови у Сирији

        ТУРСКА неће учествовати у операцији ослобађања сиријског града Рака од Исламске државе - објавио је Реџеп Тајип Ердоган.

        У говору који је одржао у Истанбулу, турски председник је нагласио да се његова армија повлачи из операције зато што у њој учествују одреди сиријских Курда, укључујући и припаднике Одреда народне самоодбране (YPG) које Анкара сматра терористичким.

        За време посете Сједињеним државама, разговарали смо и о „операцији Рака“. САД су веома осетљиве на ту операцију. Ипак сам ставио до знања да ми у њој нећемо учествовати ако буду укључена YPG“, - открио је Ердоган.

        Навео је да су се Американци већ одлучили и определили како треба да буде изведен „јуриш на Раку“, односно - да желе учешће Курда, а Ердоган је подвукао:

        „Анкара не може при таквом стању ствари деловати заједно са Вашингтоном. За нас би било неразумно да сарађујемо са једном терористичком групацијом поводом Раке“.

        Ердоган то није апострофирао, али је Доналд Трамп већ потписао одлуку о новим испорукама наоружања Курдима ради учешћа у „операцији Рака“.

        И, није одустао иако је Ердоган у Белој кући апеловао да се „грешка одмах исправи“.

        За Американце су Курди једини преостали савезник у Сирији и Ираку, а околина Раке је богата нафтом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари