Ердоган САД: Оставите се хистерије поводом С-400, Турска сама брине о својој безбедности

ОТКРИО ДА СУ САД И ИЗРАЕЛ ГОДИНАМА ОДБИЈАЛИ ДА ТУРСКОЈ ПРОДАЈУ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ

Реџеп Ердоган

  • У говору у Анкари пред градоначелницима великих турских градова, рекао: „Почели су да вапе сада када смо се договорили о куповини С-400. Шта, зар смо били дужни да их чекао? Понављам: ми самостално повлачимо потезе и то ћемо чинити надаље. Ми смо домаћини у својој кући“.

        ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган оштро је критички одреаговао на реакцију Сједињених Држава на уговор који је његова земља потписала са Москвом и купила зенитно-ракетне системе С-400.

        У говору који је у Анкари одржао пред градоначелницима великих турских градова, Ердоган је прво нагласио да ће Анкара и надаље самостално предузимати мере којима ће обезбеђивати своју безбедност.

        У наставку је рекао: „Почели су да вапе сада када смо се договорили о куповини С-400. Шта, зар смо били дужни да их чекао? Понављам: ми самостално повлачимо потезе и то ћемо чинити надаље. Ми смо домаћини у својој кући“.

        Турски лидер је указао да је Анкара - након што су САД и Израел одбили да јој продају беспилотне летелице - сама кренула у њихову конструкцију и већ почела да их производи.

        У наставку је пред градоначелницима, али обраћајући се војном и државном врху САД, рекао:

        „Годинама су одбијали да нам продају дронове. А када су видели да их сами производимо - то у тим земљама изазива забринутост. Сада их је захватила хистерија после потписивања уговора о С-400. Шта ће бити даље? Хоћемо ли вас и даље чекати?“.

        Ердоган је још у јулу објавио да су документи са Русијом о куповини С-400 и њиховој заједничкој производњи „већ потписани“.

        Потом су турски медији објавили да ће Анкара купити две батерије тих руских ракетних система за 2,5 милијарди долара.

        Турски лидер је 12. септембра признао да је његова земља већ уплатила аванс за С-400.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари